fbpx

PolitiCheck: Не е вярно, че само България „крие“ какви оръжия дава на Украйна

Това са изказвания на народни представители от БСП от 16 декември 2022 г. от парламентарната трибуна при гласуването на второ четене на законопроекта за ратифициране на споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Factcheck.bg събра фактите по темата – как и обсъждат ли се списъците с оръжия в парламентите на другите страни в НАТО и света и публикуват ли се подробни списъци с дареното оръжие на Украйна от САЩ и други членки на НАТО.

ПРОВЕРКА

В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г., в началото на декември 2022 г. Министерството на отбраната внася в парламента предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна. На 9 декември 2022 г. се провежда и първото гласуване в парламента на законопроекта.

Списъкът с обема и вида на военната и военно-техническата помощ е съставен след консултации между българското Министерство на отбраната и украинската страна, който е включен в класифицирано приложение към проекта на решението. Депутатите имат достъп до списъка в секретното деловодство на българския парламент – и преди, и след гласуването, но нямат право да го разгласяват публично.

Според служебния министър на отбраната Димитър Стоянов причината тази информация да бъде секретна е, че тя е част от „доклад, който съдържа цялостната информация за въоръжението в българската армия“.

„Категорично не всички държави предоставят информация или, ако предоставят информация, тя е частично предоставена, но не е пълна информация“, казва от трибуната на Народното събрание министър Стоянов. И добавя, че Министерството на отбраната има пълната информация кой какво е предоставил, която не е публикувана в медиите.

Без да уточнява детайли какво военно-техническо въоръжение ще бъде изпратено за Украйна, в интервю за „Нова“ на 9 декември Димитър Стоянов казва, че България няма да предоставя нито зенитно-ракетни системи С-300, нито самолети МиГ-29 и Су-25. На 2 декември министърът на икономиката Никола Стоянов казва пред журналисти, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

На брифинг на 23 декември от Министерството на отбраната съобщават, че ще предложат промяна в сключения с Украйна договор, която да позволи всички бъдещи промени и допълнения по Споразумението за предоставяне на военна помощ за украинската страна да бъдат разглеждани и обсъждани в Народното събрание.

Предложението е обсъдено в Министерския съвет на 29 декември и е одобрен проект на Допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна. С този акт служебното правителство предлага парламентът да взема решенията и да ратифицира промени в списъците с въоръжение, за което ще се сключват и допълнителни споразумения. Гласуваната промяна е съгласувана с украинската страна, която е изразила съгласие.

Предстои обсъждане и гласуване и в Народното събрание. Българските депутати могат да се запознаят с предвидения списък с оръжия от Министерството на отбраната преди гласуването на законопроекта за ратифициране на споразумението. Ако заседанието на депутатите е открито, списъкът няма как да се обсъжда, защото е секретен, но има възможност и за закрито заседание, на което всички детайли могат да бъдат дискутирани.

Как е в САЩ?

Съединените американски щати (САЩ) са най-големият дарител на Украйна според най-новите данни на Института за световна икономика в Кил, който събира информация за хуманитарната, финансова и военна помощ, предоставена общо 40 държави. Към момента САЩ са подпомогнали Украйна с 47,8 милиарда евро, като от тях 22,8 милиарда евро са под формата на военна помощ.


САЩ разполагат с разнообразни механизми за осъществяване на даренията. Един от тези, които администрацията на Байдън използва, за да подпомага военно Украйна през последните месеци, е Presidential Drawdown Authority (PDA). Президентът може да използва този механизъм, предвиден при извънредни обстоятелства, за да изпраща по-бързо предвидената помощ без гласуване в Конгреса, а само с предварителното му уведомяване. При използването на PDA предвиденият пакет с помощи може да бъде изпратен до часове.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. администрацията на Байдън е използвала този механизъм общо 24 пъти (по данни до 7 декември 2022 г.) на обща стойност от над 11 милиарда долара. Това означава, че помощта е предоставена без гласуване в Конгреса.

Вярно е, че САЩ открито споделят какво въоръжение даряват на Украйна. Последният обновен списък е от 9 декември и е достъпен на уеб сайта на Държавния департамент

Как е в други страни членки на НАТО?

Държавите, които изпращат военна помощ на Украйна, имат различна практика в одобряването и публичното ѝ обявяване. Някои предоставят подробни списъци, други съобщават само най-обща информация за вида оръжие. Информация за даренията може да бъде намерена на сайта на украинското военно министерство.

Според доклада на Института за световна икономика в Кил публично обявените данни не са изчерпателни и систематични. Например, практиката някои държави да предоставят на Украйна въоръжение от съветски тип, срещу което получават ново западно оръжие, в повечето случаи остава извън тази статистика. Като пример са посочени договорките за такъв обмен на оръжия между САЩ и Словакия, Германия и Словения, Германия и Гърция, Великобритания и Полша. Също така, макар че много страни са обявили публично ангажимента да предоставят определен тип оръжие, впоследствие не са разкрили информацията дали помощта вече е изпратена.

Проверката показва, че практиката в повечето страни е от Министерството на отбраната да се прави предложение към Министерския съвет за отпускането на нов пакет помощи в определен размер, който впоследствие се обсъжда от парламента под формата на актуализация на бюджета.

За 2023 г. повечето страни са предвидили предварително в бюджета си определена сума, която ще бъде предоставена на Украйна под формата на военна помощ. Например, правителството на Нидерландия одобри 2,5 милиарда евро военна помощ за Украйна в бюджета на страната за тази година.

Великобритания е вторият най-голям дарител на военна помощ за Украйна след САЩ. Общо даренията за Украйна от британската страна възлизат на над 7 милиарда евро, от които над 4,1 милиарда са военна помощ. На 19 декември 2022 г. британският премиер Риши Сунак обяви нов пакет с военна помощ за Украйна на стойност 304 милиона долара. Долната камара в британския парламент издава бюлетин, в който резюмирано се обявява военната помощ за Украйна от Великобритания и други страни. Информацията за по-голямата част от техниката, предоставена от Великобритания, е публично достъпна. Знае се, че островната страна е изпращала на Украйна ракети с голям и малък обсег, противотанкови оръжия, бронирани бойни машини, дронове, системи за противовъздушна отбрана и др.

Германия е дарила военна техника и екипировка на Украйна на стойност над 2,3 милиарда евро до 20 ноември 2022 г. Пълният списък с извършените и планирани дарения е достъпен на официалния правителствен уеб сайт

Италия е сред европейските страни с най-голям принос в даренията за Украйна. Според данни на Института за световна икономика в Кил до 20 ноември 2022 г. Италия е дарила военна техника и екипировка на Украйна за над 300 милиона евро. Не всички видове оръжия и техният брой се съобщават официално от италианското правителство. Междувременно, по-рано през декември италианският Сенат одобри удължаването на военната подкрепа за Украйна до 31 декември 2023 г. Дотогава правителството на Джорджа Мелони ще може да изпраща военна техника и екипировка на украинската страна без да е необходимо допълнително гласуване в Сената.

В писмо от 16 декември 2022 г. до нидерландския парламент Кайса Олонгрен – министърът на отбраната на Нидерландия, уведомява депутатите, че изпратената военна помощ за Украйна до момента възлиза на 987 милиона евро. На официалната уеб страница на нидерландското Министерство на отбраната редовно се публикуват анонси за всеки нов пакет с военна помощ и се предоставя най-обща ставя информация за вида на оръжията, които се изпращат.

Испания е сред западните страни с най-малко принос по отношение на предоставената военна помощ за Украйна. Според данни на Института за световна икономика в Кил до 20 ноември 2022 г. военната помощ от Испания за Украйна възлиза на 81 милиона евро. Испанското министерство на отбраната не съобщава подробности относно вида и броя на изпращаното въоръжение от „съображения за сигурност“.

Според данни на официалния правителствен уеб сайтна Канада от февруари 2022 г. страната е предоставила военна помощ в размер на над 1 милиарда долара на Украйна. На същата уеб страница в таблица хронологично е представено отпускането на отделните пакети военна помощ, включително с описания на дарената техника, екипировка и др.

Военната помощ от Франция за Украйна възлиза на над 470 милиона евро от началото на войната до 20 ноември 2022 г. Точният брой и видът на изпратените оръжия обаче не се съобщават.

Според Института за световна икономика в Кил до 20 ноември 2022 г. Хърватия е предоставила военна помощ на Украйна на стойност от 16 милиона евро. Неофициално се съобщава, че Хърватия е изпратила 15 полеви оръдия М-46 и планира да дари стари хеликоптери Ми-8. Подробна и официална информация за хърватските дарения няма.

Албания е изпращала оръжия на Украйна според проверка на албанската медия за проверка на факти Faktoje. Представители на Държавния контролен орган за износа на военни стоки в Тирана потвърждават пред Faktoje, че Албания е подпомогнала военно украинската страна, но без да дават повече подробности относно предоставеното въоръжение.

ПРОВЕРЕНО:

Не може да се твърди, че България е единствената държава в НАТО или сред държавите, които изпращат военна помощ на Украйна, която „крие“ какви оръжия планира да даде на Киев. Държавите имат различна практика в одобряването и публичното обявяване на военната помощ. Някои предоставят подробни списъци, други съобщават само най-обща информация за вида оръжие. Няма публично достъпна информация за сделките за изпращане на оръжие от съветски тип на Украйна срещу получаване на ново западно оръжие. По отношение на САЩ, вярно е, че има подробна и публична информация за предоставената военна помощ за Украйна, но не всеки отделен пакет се гласува в Конгреса.

Предходните проверки в рубриката PolitiCheck на Factcheck.bg вижте ТУК.

Източници

Kiel working paper, The Ukraine support tracker: https://www.ifw-kiel.de/fileadmin/Dateiverwaltung/IfW-Publications/-ifw/Kiel_Working_Paper/2022/KWP_2218_Which_countries_help_Ukraine_and_how_/KWP_2218_Version4_V4.pdf

МС одобри проект на Допълнително споразумение между военните министерства на България и Украйна: https://bnr.bg/horizont/post/101757166/ms-odobri-proekt-na-dopalnitelno-sporazumenie-mejdu-ministerstvata-na-otbranata-na-balgaria-i-ukraina

Сайт на украинското военно министерство: https://mil.in.ua/en/tag/military-assistance/ 

Factsheet, US military assistance to Ukraine: https://www.defense.gov/Portals/1/Documents/Ukraine-Fact-Sheet-Final-12092022.pdf

Ukraine weapons: What military equipment is the world giving?, BBC : https://www.bbc.com/news/world-europe-62002218

Where Military Aid to Ukraine Comes From , Statista: https://www.statista.com/chart/27278/military-aid-to-ukraine-by-country/

Arms Transfers to Ukraine , Forum on the Arms Trade: https://www.forumarmstrade.org/ukrainearms.html

Ukraine Support Tracker, Kiel Institute for The World Economy: https://www.ifw-kiel.de/topics/war-against-ukraine/ukraine-support-tracker/?cookieLevel=not-set

Aid to Ukraine Explained in Six Charts, CSIS: https://www.csis.org/analysis/aid-ukraine-explained-six-charts

Military assistance to Ukraine since the Russian invasion, UK Parliament: https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9477/

Military support for Ukraine, The Federal Government: https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-2054992

РЕШЕНИЕ ЗА ОКАЗВАНЕ НА ВОЕННА И ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКА ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА, 9 декември 2022 г.: https://www.parliament.bg/bg/desision/ID/164522

Dutch aid for Ukraine: https://www.government.nl/topics/russia-and-ukraine/dutch-aid-for-ukraine

Dutch military aid to Ukraine almost tips €1 billion: https://www.euractiv.com/section/politics/news/dutch-military-aid-to-ukraine-almost-tips-e1-billion/

Robles revela en Odesa la mayor entrega de ayuda militar española para Ucrania: https://elpais.com/espana/2022-12-01/robles-revela-en-odesa-la-mayor-entrega-de-ayuda-militar-espanola-para-ucrania.html

Toda la ayuda militar a Ucrania: más de 40.600 millones de 28 donantes: https://www.infodefensa.com/texto-diario/mostrar/3929873/toda-ayuda-militar-ucrania-40600-millones-28-donantes

Grecia e Italia triplican la ayuda militar enviada por España a Ucrania: https://www.niusdiario.es/nacional/seguridad/20221026/grecia-italia-triplican-ayuda-militar-toneladas-material-armas-enviado-ucrania-insuficiente-espanoles_18_07793362.html

Hrvatsko oružje već je stiglo do prve crte u Donjecku: Ukrajinci koriste donirane topove i projektile, pogledajte fotografije koje obilaze svijet: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hrvatsko-oruzje-vec-je-stiglo-do-prve-crte-u-donjecku-ukrajinci-koriste-donirane-topove-i-projektile-pogledajte-fotografije-koje-obilaze-svijet-1225671

U.S. Security Assistance to Ukraine: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF12040

Which weapons might the US send to Ukraine?: https://www.aljazeera.com/news/2022/10/13/explainer-all-the-weapons-the-us-is-sending-to-ukraine

Cannoni e mezzi hi tech, ecco le armi date dall’Italia per l’offensiva ucraina: https://www.repubblica.it/esteri/2022/10/29/news/ucraina_kiev_armi_italia-372176795/

Tutte le armi dell’Italia all’Ucraina e il decreto del governo Meloni per i nuovi invii: https://www.open.online/2022/10/30/italia-armi-ucraina-decreto-governo-meloni/

U.S. Security Cooperation with Ukraine: https://www.state.gov/u-s-security-cooperation-with-ukraine/

Use of Presidential Drawdown Authority for Military Assistance for Ukraine: https://www.state.gov/use-of-presidential-drawdown-authority-for-military-assistance-for-ukraine/#ftn1

Albania has sent weapons to Ukraine, but denies that they ended up on the black market: https://en.faktoje.al/albania-has-sent-weapons-to-ukraine-but-denies-that-they-ended-up-on-the-black-market/

Canadian military support to Ukrainе: https://www.canada.ca/en/department-national-defence/campaigns/canadian-military-support-to-ukraine.html

Croatia moves to send arms and equipment worth €16.5m to Ukrainе: https://n1info.hr/english/news/croatia-moves-to-send-arms-and-equipment-worth-e16-5m-to-ukraine/

Croatia donates M-46 field guns to Ukraine: https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/croatia-donates-m-46-field-guns-to-ukraine/

Ukrajini šaljemo 14 rabljenih ruskih helikoptera, zauzvrat dobivamo američke Black Hawkove?: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ukrajini-saljemo-14-rabljenih-ruskih-helikoptera-zauzvrat-dobivamo-americke-black-hawkove-15275768

What weapons is France sending to Ukraine?: https://www.lemonde.fr/en/international/article/2022/10/11/what-weapons-is-france-sending-to-ukraine_5999916_4.html

France announces further supplies of weapons for Ukraine: https://www.lemonde.fr/en/international/article/2022/11/21/france-announces-further-supplies-of-weapons-for-ukraine_6005111_4.html

Il Parlamento ha prorogato l’invio di armi all’Ucraina per tutto il 2023: https://www.pagellapolitica.it/articoli/parlamento-invio-armi-ucraina-2023

UK’s PM Sunak to announce $304m in new military aid for Ukraine: https://www.aljazeera.com/news/2022/12/19/uk-to-announce-304m-in-new-military-aid-for-ukraine

What weapons are being given to Ukraine by the UK?: https://www.bbc.com/news/world-europe-61482305

Netherlands earmarks €2.5 billion for support to Ukraine in 2023: https://www.government.nl/latest/news/2022/12/23/netherlands-support-ukraine-2023-news

Ticker: Solidarity with Ukraine: https://www.deutschland.de/en/news/ticker-solidarity-with-ukraine

Germany: Parliament rejects request to increase arms supplies to Ukraine: https://tvpworld.com/63040068/germany-parliament-rejects-request-to-increase-arms-supplies-to-ukraine

German MPs overwhelmingly approve heavy weapons for Ukraine: https://www.dw.com/en/ukraine-german-lawmakers-overwhelmingly-approve-heavy-weapons-deliveries/a-61618357

German government split over Ukraine military aid: https://www.euractiv.com/section/all/short_news/german-government-split-over-ukraine-military-aid/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката