fbpx

PolitiCheck: Не е вярно, че в държавните училища в Украйна не се преподава български език

ТВЪРДЕНИЕ: 

9 декември 2022 г.,

Костадин Костадинов, “Възраждане”: 

“Първо искам да кажа това което беше споменато, аз ще го кажа още веднъж – имаше страшно много закрити български… всъщност не точно училища. Закри се преподаването на български във всички училища в Украйна, където живее българско население. Няма в момента едно държавно училище, в което да се преподава на български. Няма и това го няма от години. Когато ние го казвахме това нещо от “Възраждане”, ни обвиняваха в лъжа, като казваха “не е вярно, има неделни училища”. Да, неделни училища има, но те не са държавни. Държавата не участва в тяхното финансиране, нито ги подпомага…”

Това казва лидерът на парламентарно представената формация “Възраждане” по време на дебатите в парламентарна зала преди окончателното гласуване за предоставянето на военна помощ за Украйна.

Factcheck.bg събра фактите по темата.

ПРОВЕРКА: 

През 2017 г. в Украйна са приети поправки в образователния закон, с които се ограничава преподаването на малцинствени езици след етапа на началното образование. Целта на въведените поправки е да се укрепи статуса на украинския като държавен език, а не да се забранят езиците на малцинствата в страната. 

В чл.7 от Закона за образованието се гарантира изрично правото на лицата, принадлежащи към коренното население или националните малцинства, да изучават своя майчин език в общинските заведения за средно образование или в националните културни дружества.

Изучаването на майчиния език не се забранява, нито се прекратява след завършване на етапа на начално образование. Майчиният език продължава да се изучава като отделен предмет след началното училище, но повечето от останалите дисциплини започват да се преподават на държавния език – украински. Освен това в закона още е записано, че “в съответствие с образователната програма в учебните заведения може да се преподават една или повече дисциплини на два или повече езика” – държавният език (украински), английски език и на други от официалните езици на Европейския съюз, сред които е и българският.

Правото на децата от българското малцинство да изучават майчиния си език е гарантирано и с подписана декларация между министрите на образованието на Украйна и България през 2018 г. Декларацията предвижда украинската страна да осигурява за представителите на българското малцинство достъп до изучаване на майчин език и обучение на майчин език и да съдейства за увеличаване броя на учениците, които ще изучават или ще учат на български език.

През 2020 г. българският министър на образованието и украинският му колега подписват Протокол за сътрудничество и обмен. Отново е потвърдено, че украинската страна гарантира на принадлежащите към българското национално малцинство правото на обучение на български език в предучилищното образование и от I клас до XII клас на средното училище в съответствие с националното законодателство на Украйна.

Бесарабският българин и професор по история в Одеския университет Олександр Середа определя твърденията, че бесарабските българи в Украйна са тормозени, като неверни: “Много от нещата, които имаме като българска общност, като например изучаването на български език в училище, го имаме откакто Украйна е независима държава. Тя нищо не ни е забранявала, нито ни е тормозила”.

Бесарабската българка Тетяна Станиева посочва снимки на учебника по български за 8-и клас на своята дъщеря, по който тя се обучава в държавното училище в село Криничне, в своя Фейсбук профил.

Източник: Facebook/@Tetiana Stanieva, https://www.facebook.com/skytanya
Източник: Facebook/@Tetiana Stanieva, https://www.facebook.com/skytanya

Тетяна споделя, че дъщеря ѝ има часове по български език и литература два пъти в седмичната си програма, а отделно от това изучава езика и в българско неделно училище.

Под публикацията на Тетяна много други хора от българското етническо малцинство в Украйна потвърждават, че български език се изучава в държавните училища в страната:

Олга Колот – директор и преподавател по български език и литература в българско неделно училище в Украйна: “Гр. Николаев, Терновка, Николаевска средно училище №16 – българския език се изучава като предмет- и обучението не спира дори в най-тежките дни и часове след 24 февруари. Никога в независима Украйна не се притесняваше нито български език – нито българска култура! Дори напротив – в университетите се откриват Български центрове, неделни училища. Поддържа се и се развива във всичките посоки и език и култура и фолклор. Провиждат се фестивали, снимат се филми и се издават книги – на български език! И всичко това – при всестранна поддържка и на украинска и на българска страна”.

Вячеслав Богдев: “Освен изучаването на българския език и литература в училищата на Украйна, има и културни институции на малцинствата, които са изцяло на държавна издръжка. Това Центъра за българска култура в Болград и Центъра за гагаузска култура в с. Виноградовка (Курчу). И двете институции не веднъж бяха посещавани от държавните лица на България. Освен това в българския център имаше консулски дни, провеждани от българските консули, работещи в Българското консулство в Одеса.”

Диана Гергинова: “Аз съм журналист в независимо издание. Живея в село Кирнички, Измаилски район. И аз, и детето ми в училище (в село) сме учили български език, това е посочено в документите за образование.”

Русия обаче прави именно това, в което от “Възраждане” обвиняват Украйна. След окупирането на Запорожка област Русия забранява преподаването на български език в населените места в областта, затваря неделните училища и културните центрове.

Проверено:

След промени в образователния закон на Украйна от 2017 г. на български език се преподава до края на началния етап на образованието в общините с българско малцинство. След началното училище предметите започват да се изучават на държавния език – украински, но българският език и литература остават в програмата на държавните училища и не са забранени. Междувременно Русия забранява преподаването на български език в окупираната от нея Запорожка област.

Предходните проверки в рубриката PolitiCheck на Factcheck.bg вижте ТУК.

Източници

Парламентът одобри окончателно военната помощ за Украйна, но не и без отпор от БСП: https://www.dnevnik.bg/politika/2022/12/09/4426222_parlamentut_odobri_okonchatelno_voennata_pomosht_za/?ref=home_layer2

Фейк: В Украйна забраняват българския език https://www.stopfake.org/bg/fejk-v-ukrajna-zabranyavat-balgarskiya-ezik/ 

Статья 7 Закона Украины Об образовании. Язык образования https://urst.com.ua/ru/ob_obrazovanii/st-7 

МИНИСТРИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ПОДПИСАХА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО ДА ИЗУЧВА МАЙЧИН ЕЗИК: https://web.mon.bg/bg/news/2993 

МИНИСТРИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ПОДПИСАХА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО: https://web.mon.bg/bg/news/3940 

Русия забрани българския език в окупирана Украйна: https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/Rusiia-zabrani-balgarskiia-ezik-v-okupirana-Ukrajna_785551.html 

Бесарабски българин: “Чувстваме се забравени от българските власти”: https://www.dw.com/bg/besarabski-blgarin-cuvstvame-se-zabraveni-ot-blgarskite-vlasti/a-63615852

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Абонирайте се за нашия бюлетин

    Още по темата

    Категории

    Още от рубриката