fbpx

PolitiCheck: Подвеждащо е да се твърди, че избиратели по погрешка са гласували с „Не подкрепям никого“

4 октомври 2022 г.:

ТВЪРДЕНИЕ:

Бойко Борисов:

„Между другото, една формалност от машините. Aко не ме лъже паметта, към 70 хиляди са хората, които са отишли да гласуват, че няма да гласуват на никой, което не ми се вярва. Защото много хора, където трябва да прелистиш на другата страница, кутийката е бяла, на бял фон и, ако стоиш прав, не се вижда добре. Трябва да седнеш, за да я видиш хубаво. И аз съм убеден, че много хора, които не са го намерили гледайки го, са натиснали и така се е получил отказът. Много хора от нашата партия ми казаха, че така са направили.“

Това казва председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция на партията от 4 октомври 2022 г. Твърдението може да бъде чуто шест минути и тридесет секунди след началото на пресконференцията.

ПРОВЕРКА:

В изказването си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов внушава, че бутонът за прелистване на страницата в бюлетината в машините за гласуване не се е виждал добре и съответно избиратели не са стигнали до опциите за избор на партиите и коалициите на втората страница. Оттам избиратели, които не са видели партията, за която искат да гласуват, са натиснали бутона “Не подкрепям никого”.

В член 261 от Изборния кодекс, който определя съдържанието на бюлетината, е записано, че „квадратче за поставяне на знак „X“ или „V“, отразяващ волята на избирателя, в което е изписано „Не подкрепям никого“, се поставя точно под всички останали атрибути – пълното и съкратено име на партията или коалицията и съответните им квадратчета. Те се намират от лявата страна на бюлетината, а от дясната са кръгчетата с номерата на преференциите – изборът на конкретен кандидат от партийна листа.

Тези правила за съдържанието и подредбата важат и за машинното гласуване, където бюлетината е абсолютно същата, но в електронен вариант. Тоест, квадратчето „Не подкрепям никого” е последно, в случая на изборите на 2 октомври 2022 г. – на втората страница, след всички партии и коалиции.

Това е обяснено както в разяснителната кампания на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с предсрочния парламентарен вот, така и по време на телевизионни участия на членове и говорители на ЦИК по време на предизборната кампания.

Във видео със заглавието „Как да гласуваш с машина – стъпка по стъпка“, публикувано в официалния канал на ЦИК в YouTube на 29 август 2022 г., на 1:53 се вижда как квадратчето „Не подкрепям никого“ е последна опция на последната, втора страница от бюлетината.

По време на свое участие в „Тази събота“ по Би Ти Ви в деня за размисъл (1 октомври 2022 г.) заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов прави демонстрационно гласуване с машина. Тук също може да бъде видяно, че опцията „Не подкрепям никого“ е последна, на втората страница на бюлетина, след всички партии, коалиции и независими кандидати.

По време на предизборната кампания на уеб страницата на ЦИК бе достъпен за употреба симулатор на машинно гласуване. Този симулатор все още може да бъде изпробван ТУК. И през него се разбира, че опцията „Не подкрепям никого“ е последна.

ПРОВЕРЕНО:

Опцията „Не подкрепям никого“ от бюлетината за парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. е последна, след всички партии, коалиции и независими кандидати, и се намира на втора страница при гласуване с машина. Този факт опровергава твърдението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че част от хората, които са избрали „Не подкрепям никого“, са го направили, тъй като не са открили бутона за прехвърляне на следващата страница на бюлетината. Ако тези хора не са успели да открият този бутон, то те не биха могли да изберат и „Не подкрепям никого“, тъй като опцията на тези избори се намираше на втора страница от бюлетината. По този начин твърдението на Борисов, че избиратели по погрешка са гласували с „Не подкрепям никого“, е подвеждащо.

Предходните проверки в рубриката PolitiCheck на Factcheck.bg вижте ТУК.

Източници

Как да гласуваш с машина – стъпка по стъпка: https://www.youtube.com/watch?v=M74_8KDHAQk&feature=emb_title

Цветозар Томов: Машинното гласуване не би трябвало да притеснява избирателите https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/cvetozar-tomov-mashinnoto-glasuvane-ne-bi-trjabvalo-da-pritesnjava-izbiratelite.html

Изборен кодекс на Република България
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2136112596

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката