fbpx

PolitiCheck: Подвеждащо е твърдението, че Германия е размразила закритите си въглищни централи за тази зима

  • Германия е обявила връщането в експлоатация на отделни блокове на три от общо 63 въглищни централи;

  • Страната не се е отказала от ангажимента си да затвори окончателно всички свои въглищни мощности до 2038 г.

Твърдение:

Корнелия Нинова, 12 октомври 2023 г,. от трибуната на Народното събрание, при обсъждане на вота на недоверие към кабинета Денков на тема енергетика:

„Германия размрази закритите си въглищни централи за тази зима, защото прецени, че не могат да се справят. Вие вървите към закриване на българските въглищни централи. Сега може да обяснявате много неща, можете да говорите много красиви приказки. Вървите към закриване на въглищните централи.“

Проверка:

Не всички затворени въглищни централи в Германия ще бъдат върнати в употреба през зимните месеци, а отделни части от 3 централи.

Германия действително е обявила временно връщането в употреба на някои блокове на три от общо 63-те въглищни централи в страната, показват данни в „Статиста”. Това са блокове Е и F на ТЕЦ “Нидераусем”, блок C на „Нойрат“ и блокове Е и F на централата Йеншвалде”. Съоръженията са били активни миналата зима, пуснати са в режим на готовност през юли и могат да бъдат използвани най-късно до 31 март 2024 г. Не е взето окончателно решение за удължаване на експлоатацията на блокове D и E на централата „Нойрат“ до пролетта на 2025 г.

За периода октомври – декември 2022 г., за да бъде гарантирана енергийната сигурност след спирането на доставките на руски газ, 26 блока на общо 22 въглищни централи в Европа са получили разрешение да се върнат или да останат на пазара. 19 (73%) от тези централи се намират в Германия. Средната експлоатация на 26-те блока между октомври 2022 г. и декември 2022 г. е само 18%.

За предстоящата зима обаче Германия ще запази активни едва общо 3 свои въглищни централи и то в непълен капацитет. Страната не се е отказала от пълното закриване на въглищните си централи до 2038 г., а електропроизводителят RWE е поел ангажимент да затвори всички свои въглищни мощности още през 2030 г.

Проверено:

Подвеждащо е твърдението, че Германия е размразила въглищните си централи за зимата. Страната ще използва  отделни блокове само на три от своите ТЕЦ за идните месеци. Окончателното прекратяване на дейността на въглищните мощности в страната е предвидено за 2038 г. 

Източници:

European Electricity Review 2023: https://ember-climate.org/insights/research/european-electricity-review-2023/

Germany Brings Back Mothballed Coal Plants to Help Keep Lights On: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-10-04/germany-orders-three-old-lignite-plants-to-operate-in-winter

RWE Agreement on coal phase-out 2030 and strengthening security of supply in the energy crisis: https://www.rwe.com/en/press/rwe-ag/2022-10-04-agreement-on-coal-phase-out-2030-and-strengthening-security-of-supply-in-the-energy-crisis/

Number of operational coal power plants worldwide as of July 2022, by country/territory: https://www.statista.com/statistics/859266/number-of-coal-power-plants-by-country/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката