fbpx

PolitiCheck: Подвеждащо е твърдението, че Нидерландия е обещала F-16 на България

11 ноември 2022 г.:

ТВЪРДЕНИЕ:

Ивайло Мирчев:

Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна.

Сега остава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин.”

Това пише във Фейсбук публикация в личния си профил депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

Източник: Фейсбук профил на Ивайло Мирчев / https://www.facebook.com/mirchev/posts/pfbid02xcZxpa8fgeoZiN3vFjqGtnkfAHPk1uPS6AvHUgeWvhfTG9JwTtUNHHt1fpD9XB4Jl

По-късно същия ден, 11 ноември, Мирчев говори по темата в предаването “Още от деня” в ефира на БНТ.

Надя Обретенова, водещ на “Още от деня”, БНТ:  “Министерството на отбраната Ви опроверга. Вие на какви факти стъпвате, за да твърдите това?”

Ивайло Мирчев, депутат от “Демократична България”: “Аз сега чувам, че Министерството на отбраната някой е опровергал. Всъщност става дума за един от някои от най-популярните медии в Нидерландия, които вчера късно вечерта излязоха със съобщение, че Нидерландия е готова да предостави самолети F-16 от техните складове, такива, каквито ще бъдат подменяни с по-модерна платформа, и да ги предостави на страните от Централна и Източна Европа, които могат да предадат на Украйна съветски… стари съветски самолети, които Украйна да използва в защитата на своята територия.”

Надя Обретенова:  “Вие искате с това някак си да подтикнете управляващите да вземат такова решение, за да се модернизира българската армия, затова ли го казвате?”

Ивайло Мирчев: “Не, не. Става дума за следното. След като има подобни, подобно съобщение в Нидерландия, най-нормалното, което беше, аз като народен представител да задам въпрос към Министерството на вътрешните работи и Министерство на отбраната какво са предприели по тези казуси. Тъй като най-различни аргументи имаше от рода на “Нямаме пари”, “Не можем”, “Трудно е”, “Трябва да има обучение” и т.н. – ето сега Нидерландия е готова да ни предостави F-16. Пак казвам, това не е фалшива новина или нещо друго, това е официална новина и много лесно проверима журналистически.”

В понеделник, 14 ноември, депутатът участва в сутрешния блок на Би Ти Ви, където също коментира темата с Нидерландия и самолетите F-16.

Златимир Йочев, водещ на “Тази сутрин”, Би Ти Ви: Господин Мирчев, в края на миналата седмица казвате, че България, ако подари своите стари МиГ-ове на Нидерландия, те ще ни върнат F-16. Откъде попаднахте на такава информация при все, че от Министерството на отбраната твърдят, че не са получавали предложение от Нидерландия?”

Ивайло Мирчев, депутат от “Демократична България”: От една от най-големите нидерландски медии, която съобщава, че вече с депутатите тази информация е била изговорена и предстои взимане на подобно решение в парламента на Нидерландия. Нормално е тези теми да не се обсъждат, особено публично, но в България има една специфика, че има много сериозна съпротива срещу това България да дари съветското си оборудване на Украйна и да получи съответните натовски аналози.”

ПРОВЕРКА:

Като източник на твърденията си Мирчев посочва нидерландското издание EW Magazine (познато и със старото си название „Elsevier Weekblad“) и публикува линк към конкретната статия в коментар под поста си във Фейсбук. Изданието не може да бъде определено като “една от най-големите нидерландски медии” – става дума за уебсайта на седмично коментарно списание. То е собственост на голяма издателската група, включително издателството за научна литература Elsevier. В описанието на Фейсбук страницата си то се самоопределя като „свободно от идеология, но клонящо към скептична оценка на общоприети факти и аргументи, и подозрение към масово споделяни гледни точки“.   

Статията в EW Magazine е от 9 ноември и в нея пише, че правителството на Нидерландия обмисля да предостави излишните изтребители F-16, които притежава, на съюзници от Източна Европа, за да могат те от своя страна да дадат своите стари руски изтребители “МиГ” на Украйна. Това не е новина – дебат за това какво да се прави със старите F-16, които Нидерландия вече заменя с новите F-35, се води отдавна. Идеята да се дадат на източноевропейски държави, които на свой ред да предоставят своите “МиГ”-ове на Украйна също не е нова, но решение по този въпрос все още не е взето. В този смисъл няма как съобщението да се определи като „официална новина“.

Уточнява се, че депутатите в нидерландския парламент са били информирани за този план на правителството в поверителна форма. Публикацията се основава на неназовани източници на изданието. Според тях планът на правителството все още очаква одобрение от Вашингтон. Такова одобрение е необходимо за всякакви сделки с военна и отбранителна техника, произведена в САЩ. В статията не се споменава нищо за самолетите Су-25, нито нещо конкретно за България.

Всъщност, самолетите се споменават само в първия абзац на текста, а основното му съдържание е по съвсем друг въпрос – че правителството държи в тайна оръжията, които доставя на Украйна. Информацията не се радва на интерес от страна на другите холандски медии, още по-малко – международните. Никъде не може да бъде открита различна информация по темата – малкото споменавания се позовават на Elsevier Weekblad. 

Българската реакция

На 11 ноември, в отговор на твърденията на Мирчев, Министерството на отбраната съобщава: „В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна“. Още през юни Министерството на отбраната е поискало информация от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 Blok 15 и отговорът тогава е бил, че няма такава възможност, заявява служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

“Имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват към момента като готовност е да помогнат с тренинга на наши пилоти за F-16”, казва Димитър Стоянов след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел на 15 ноември 2022 г. Изказването на министъра може да видите тук.

Министър Стоянов присъства на среща на военните министри от ЕС в Брюксел. Там, както се разбира и от изказването на министъра, е и холандската му колежка. Не откриваме българска медия, която да е задала въпрос на холандската министърка на отбраната Кайса Олонгрен по темата. Ден по-рано Олонгрен е на посещение в щабквартирата на НАТО и се среща с генералния секретар Йенс Столтенберг, но по време на брифинга темата не е повдигната нито от участниците, нито от журналистите.

До 15 ноември няма официално решение или позиция на нидерландските власти по темата.

ПРОВЕРЕНО:

Твърдението на депутата Ивайло Мирчев, че Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако България предостави своите самолети МиГ-29 и СУ-25 на Украйна, е подвеждащо. В Нидерландия действително се обсъжда подобна идея, но става дума за страни от Източна Европа, а не конкретно за България. Медийната публикация, на която се позовава Ивайло Мирчев, също не посочва конкретно България. Няма официално решение на нидерландското правителство. Според българското министерство на отбраната, на този етап става дума единствено за обучения на пилоти.

Предходните проверки в рубриката PolitiCheck на Factcheck.bg вижте ТУК.

По текста работиха Ралица Ковачева, Георги Марчев и Ванеса Николова.

Източници

Kabinet wil met F-16’s schuiven voor Oekraïne, EW Magazine: https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2022/11/kabinet-wil-met-f-16s-schuiven-voor-oekraine-909654/?fbclid=IwAR3uogWqO4qW-zxclzu4PaCHH4wxEc5OuXuKi-Pl3fw52cFbIC4OCgAkMCA

МО: Не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети Ф-16, БНТ:https://bntnews.bg/news/mo-ne-e-poluchavano-predlozhenie-ot-niderlandiya-za-predostavyane-na-samoleti-f-16-1213732news.html

Ивайло Мирчев в “Тази сутрин” по Би Ти Ви, 14 ноември: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/ivajlo-mirchev-mozhe-da-upravljavame-s-pp-i-da-poluchim-podkrepata-na-drugi-sili.html

Нидерландия е готова да обучи наши пилоти за Ф-16, а не да ни предоставя самолети срещу нашите МиГ-29, БНР: https://bnr.bg/post/101736701/niderlandia-e-gotova-da-obuchi-nashi-piloti-za-f-16-a-ne-da-ni-predostavi-takiva-samoleti-sreshtu-nashite-mig-29

Ивайло Мирчев: Нидерландия е готова да предостави самолети Ф-16 на страните от Централна и Източна Европа, БНТ: https://bnt.bg/news/ivailo-mirchev-niderlandiya-e-gotova-da-predostavi-samoleti-f-16-na-stranite-ot-centralna-i-iztochna-evropa-v331679-311802news.html

Transfer of Defense Articles: Sale and Export of U.S.-Made Arms to Foreign Entities: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R46337/2

Netherlands surplus F-16s in exchange for MiG-29s for Ukraine, Aviacia Online: https://www.aviacionline.com/2022/11/netherlands-surplus-f-16s-in-exchange-for-mig-29s-for-ukraine/

Министър Димитър Стоянов: Нидерландия изразява готовност да помогне с обучението на нашите пилоти за F-16: https://www.mod.bg/bg/news.php

Военният министър в Брюксел: Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16, БНТ: https://bntnews.bg/news/voenniyat-ministar-v-bryuksel-niderlandiya-predlaga-obuchenie-na-nashi-piloti-na-f-16-1214103news.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката