fbpx

PolitiCheck: Видеото с „труп, който пуши цигара в Буча“, е от руски музикален клип

PolitiCheck е рубрика на Factcheck.bg, в която следим изказванията на политиците. Всяко обновяване на публикацията ще бъде отбелязано с датата на всяка нова проверка на твърдение. Предишните публикации вижте ТУК.

7 април 2022 г.:

ТВЪРДЕНИЕ:

„Един от труповете нещо страда от тютюнева абстиненция, не знае, че го снимат, и че още камерата не е включена, и си пуши цигарката“,

казва Пламен Пасков в интервю за предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“. Той коментира видео, за което твърди, че е от Буча и че се вижда как човек в чувал за труп се движи и пуши цигара. Интервюто е разпространено от „Възраждане“ в партийния YouTube канал на 7 април 2022 г. под заглавие „Пламен Пасков с брилянтен анализ за войната Русия – Украйна и ролята на България“. Той беше кандидат за депутат от партията на Костадин Костадинов през юли 2021 г.

Ето цялото му твърдение:

„Беше обявено, че Русия ще съкрати многократно своето военно присъствие и своите военни операции в Северната и Централната част на Украйна и изброи: Киевска, Черниговска и Сумска област, което беше направено веднага. Няколко дни по-късно – втори, трети ден по-късно, украинските, да го кажем, сили за сигурност, навлязоха в тези региони и филмираха своето навлизане, където нямаше такива трупове, а три и половина, четири дни по-късно се появиха тези кадри, които…

Николай Колев, водещ: Вие сте ги донесли.

Да. Един от труповете нещо страда от тютюнева абстиненция, не знае, че го снимат, и че още камерата не е включена и си пуши цигарката.

Николай Колев, водещ: Ама Вие сериозно ли говорите?

Съвсем сериозно говоря. Това продължава с минути, г-н Колев. Човекът си пуши цигарата наистина, преди да започнат кадрите. Все пак, нали, камера, първи дубъл, втори дубъл, наместват се да не им убива, да не ги боли. И човекът, докато му кажат екшън, камера, първи дубъл, втори дубъл, и си пуши цигарата. Омръзнало му е да лежи там все пак, с кой ли не може да се случи това нещо. Така че тука има работа с Wag the Dog, „Да разлаем кучетата“ – филмът с Робърт де Ниро, с Ан Хечи и с Дъстън Хофмън, от 1997 г. Блестящо кино, което след това май всички големи политици и геополитици и военни стратези го взеха на въоръжение като методичка за изпълнение едно към едно.“

ПРОВЕРКА:

Видеото, разпространено от Пламен Пасков, всъщност съдържа бекстейдж кадри (превод – зад кадър) от заснемането на музикалния клип към песента „Никогда-нибудь“, изпълнена от Хаски, показа проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента WeVerify. Те са заснети от Вася Иванов, който е художник-постановчик на продукцията, и са публикувани в профила му в Тик-ток на 28 март 2021 г. – една година преди събитията в Буча, както и над година преди изобщо започването на войната в Украйна.

Официалното видео на песента „Никогда-нибудь“ е достъпно в YouTube, но само за зрители над 18 години заради сцените на насилие. То е публикувано на 26 септември 2020 г. – година и пет месеца преди началото на руската инвазия в Украйна. На 2.24 минута от клипа се вижда и камионът от бекстейдж кадрите, в който един от статистите пуши цигара.

Хаски е творчески псевдоним на Дмитрий Николаевич Кузнецов – руски рапър, известен с това, че повечето му видеоклипове не се препоръчват за малолетни и непълнолетни зрители.

Източник: https://youtu.be/8sx-aG8e-8M

Твърденията на Пасков за инсценировка на събитията в Буча съвпадат с официалната позиция на Кремъл, която отрича руската армията да е убивала цивилни.

Външният министър на Русия Сергей Лавров, в превод от руското посолство в България, по време на срещата с заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарни въпроси Мартин Грифитс, казва, че е „направена инсценировка, която украинските представители и западните им покровители разпространяват из всички канали и социални мрежи.“

Проверка на „Ню Йорк таймс“ показва, че тези тела всъщност са били на същите места много преди руските военни да напуснат града. Проверката беше повторена от Би Би Си и стигна до същите изводи. Проверка на Агенция Франс прес (АФП) провери твърденията, че във видео едно от телата се движи, и установи, че става дума за мъртъв човек, който се намира на същото място и в същата поза.

Източници

Тик-ток профил на Вася Иванов, художник-постановчик на музикалния клип „Никогда-нибудь“
https://www.tiktok.com/@vasyaivanovdesign/video/6944648301446745346?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Музикалният клип „Никогда-нибудь“ на руския изпълнител Хаски в YouTube https://youtu.be/8sx-aG8e-8M

Сайтът на New York Times, „Satellite images show bodies lay in Bucha for weeks, despite Russian claims“ https://www.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html?smtyp=cur&smid=tw-nytimes

Сайтът на BBC, „Bucha killings: Satellite image of bodies site contradicts Russian claims“
https://www.bbc.com/news/60981238

AFP провери, „Не, труповете в Буча не са инсценировка с живи статисти“
https://proveri.afp.com/doc.afp.com.327P8L2

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката