fbpx

Популярно видео разпространява неверни и недоказани твърдения за вредите от ваксините

  • Твърденията, че ваксините причиняват аутизъм, произхождат от фалшифицирано научно изследване в опит за финансова облага. Тези твърдения многократно са опровергавани;

  • Съществуващите проучвания не показват връзка между ваксинацията и развитието на захарен диабет тип 1 при децата;

  • Събраните до момента данни сочат, че ваксините срещу Ковид-19 с информационна РНК не причиняват усложнения при бременност и не влияят на репродуктивните функции.

В предаването „Без формат“ на регионалната телевизия eTV Хасково от 20 юли 2023 г. гостува д-р Атанас Гълъбов. В разговора той прави редица неверни или недоказани твърдения: че ваксините могат да отключат аутизъм и диабет тип 1 при децата, че ваксинацията срещу Ковид-19 може да предизвика аборт и пречи на инвитро процедурите, а фармацевтичните компании управляват света и искат да намалят броя на населението на земята. Епизодът е качен и в YouTube канала на телевизията, като за две седмици събира 31 хиляди гледания.

На сайта си д-р Гълъбов обяснява, че прилага „холистичен медицински подход“, като основният му лечебен метод е класическа хомеопатия. Автор е на няколко книги, сред които „Световната конспирация срещу здравето” от 2001 г., и „Окована свобода“ от 2006 г. „Световната конспирация срещу здравето“ набира популярност по време на пандемията от Ковид-19, тъй като лансира популярни конспиративни теории, като заговора за намаляване на световното население, известно още като голямото зануляване, конспирацията „Биг Фарма“ и др.

Код за вграждане (ембед) на галерията

<div class=“flourish-embed“ data-src=“story/1783372″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Има ли връзка между ваксините и аутизма?

Д-р Гълъбов неведнъж е изразявал позицията си против ваксинацията в телевизионни участия. През 2013 г. казва в предаване на „Алфа ТВ“: „Ваксината може да срине имунитета. Наличието на антитела не се явява фактор за подсигуряване на защита на организма срещу дадени ефекти“.

В предаването „Без формат“ в д-р Гълъбов обяснява, че „категорично“ вижда връзка между ваксините и аутизма: „Заявявам го категорично, без съмнение. При мен лично много пъти са идвали майки с деца аутисти и са ми казвали, докторе, детето се промени веднага след ваксината, буквално часове, или на другия ден то вече не беше същото.“

Aутизмът  е вид генерализирано разстройство, което засяга развитието на мозъка, оттам и поведението на човека. Причините за заболяването не са установени.

Д-р Гълъбов се позовава на изследванията на д-р Андрю Уейкфийлд, който според него „установи че има връзка между аутизма и ваксините“, „само че това нещо не се признава“, „него го обвиниха, че всичко е нагласено, изобщо така действа медицинската индустрия“.

Хипотезата за връзка между ваксините и аутизма наистина е лансирана през 1998 г. от Андрю Уейкфийлд – британски лекар, гастроентеролог. Той публикува доклад в медицинското списание „Лансет“, за който впоследствие се установява, че представя погрешно данните, за да докаже хипотезата си. В доклада се твърди, че комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола може да предизвика аутизъм.

12 години по-късно докладът е оттеглен от списанието, след като вече е ясно, че става дума за огромна фалшификация с тежки последици. Разследване на журналиста Брайън Диър от 2004 г., публикувано в British Mediсаl Journal, убедително доказва, че работата на Уейкфийлд е не просто научно несъстоятелна, а представлява мащабна схема за измама с цел финансова облага. Уейкфийлд е бил нает от адвокат, който възнамерявал да съди производителите на ваксини. Адвокатът е набрал и 12-те деца, участвали в изследването.

През 2010 г. заради „сериозни професионални нарушения“ Андрю Уейкфийлд е лишен от право да практикува и е свален от медицинския регистър в Обединеното кралство.

Множество независими изследвания, проведени в различни части от света опровергават твърденията на Уейкфийлд и заключават, че няма връзка между ваксините и аутизма.

Мащабно национално проучване в Дания, което изследва 657 461 в продължение на 10 години, отхвърля категорично твърденията, че ваксинирането срещу морбили, паротит и рубеола увеличава риска от аутизъм или предизвиква аутизъм.

От въвеждането на ваксината досега са поставени около 575 милиона дози по целия свят. Според Европейския център за контрол на заболяванията, ваксината срещу морбили, паротит и рубеола има отлично досие за безопасност.

Отключва ли ваксината диабет тип 1 при децата?

Д-р Гълъбов твърди още, че „диабет също е едно заболяванията, което може да се отключи при деца след ваксина“, „особено ваксината срещу морбили, паротит и рубеола“. И добавя: „Това е също добре известно“.

Ръководителят на отделението по диабет в Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на СБАЛ по детски болести доц. д-р Радка Савова обяснява, че „диабетът при децата е автоимунно заболяване, там се активира имунната система, образува имунни клетки и антитела към бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин“.

Съществуващите епидемиологични проучвания не са открили връзка между ваксинирането и повишения риск от автоимунни заболявания. Евентуалната връзка между ваксините и захарния диабет тип 1 също е обстойно проучена. Германско проучване, което включва повече от 1900 деца, не открива нищо общо между ваксинацията и развитието на диабет при деца с висок риск от автоимунни заболявания. Метаанализ на 23 различни контролни проучвания, обхващащи 11 различни ваксини и 13 000 пациенти, също не открива връзка между ваксинацията и риска от диабет.

Пречат ли ваксините срещу Ковид-19 да имате деца?

В интервюто д-р Атанас Гълъбов прави и няколко неверни или недоказани твърдения, свързани с ваксините срещу Ковид-19.

Според него „жена в първия триместър има по-голям шанс да направи спонтанен аборт след инжектиране на ваксина срещу Ковид-19, отколкото след прием на хапче за аборт“, а „ваксинацията срещу Ковид-19 влияе на репродуктивните функции“ .

Благодарение на данните, събрани в периода на пандемията, подобни твърдения вече многократно са опровергавани.

Проучване от януари 2022 г., оповестено от Европейската агенция по лекарствата, също сочи, че ваксините срещу Ковид-19 с информационна РНК не причиняват усложнения за бременните жени и техните бебета.  В изследването участват около 65 хиляди жени в различен етап от своята бременност и не е установен повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

В Съединените щати към февруари 2022 г. над 198 000 бременни жени също са били под наблюдение след получаване на ваксини срещу Ковид-19. Публикуваните проучвания от тази система за мониторинг и други бази данни, свързани с безопасността на ваксините в САЩ, не са открили никакви неблагоприятни резултати, свързани с бременността.

Няма научни доказателства за каквито и да било проблеми с бременността и с плода след поставяне на ваксина срещу Ковид-19, показва проучване на отдела за проверка на факти на БНР.

Няма никакви данни за това, че ваксинацията повлиява на репродуктивните функции, защото става въпрос за напълно различни системи –  имунната система и репродуктивната система“, обяснява Иван Тодоров, заместник-председател на Българската болнична асоциация и административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Скорошни научни изследвания показват, че поставянето на ваксина срещу Ковид-19 не се отразява негативно на шанса за забременяване чрез инвитро оплождане.

Заговорът „Биг Фарма“

В същото предаване д-р Гълъбов подробно обяснява, без да представи никакви конкретни примери и докателства, как учени и лекари участват в „заговор“ с фармацевтичната индустрия като получават пари за изследвания на нови лекарства, за да получат резултатите, желани от компаниите. Според д-р Гълъбов целта на фармацевтичната индустрия е „да се намали населението на земята“, за да получат (фармацевтичните компании) „тотална власт“. В същото време, „допълнително се измислят болести“, за да се увеличат печалбите на компаниите. Той обстойно разгръща същите тези и в книгите си.

Всъщност, д-р Гълъбов развива популярната конспиративна теория, известна под името „Биг фарма“, според която фармацевтичната индустрия иска да получи тотален контрол върху населението, да го намали или напълно да го изличи. Конспирацията комбинира пълни измислици с някои реални случаи на злоупотреби, като ги представя за нормална и обичайна практика на фармацевтичните компании.

Всички твърдения на д-р Гълъбов целят да подкрепят посланието: „Има много по-евтина безопасна и ефикасна алтернатива на ваксините и това е хомеопатията“. Според него „холера, тиф, дори едра шарка, полиомиелит“, са напълно успешно лекувани с хомеопатия, преди да има ваксини.

Статистиката еднозначно показва, че именно ваксинацията е причината за елиминирането на някои заболявания (като дребната шарка) и почти пълното премахване на други (като полиомиелита – 99%).

По данни на СЗО ваксината срещу морбили е предотвратила смъртта на 56 милиона души между 2000 и 2021 г. През 2000 г. са регистрирани 761 000 смъртни случая в резултат на заболяването, а през 2021 г. – 128 хиляди, предимно на деца под пет годишна възраст. През 2022 г. първа доза от ваксината срещу морбили до навършване на една година са получили 83% от децата по света – най-ниският процент от 2008 г. насам.

Проверено:

В предаването „Без формат“ на регионалната телевизия eTV Хасково се лансират редица конспиративни теории, свързани със „скритата война срещу здравето“. Твърденията, че ваксините причиняват аутизъм са резултат от фалшифицирано изследване и са многократно опровергавани от науката. Не е открита връзка между ваксинацията и развитието на захарен диабет тип 1 при децата. Събраните до момента данни опровергават твърденията, че ваксините срещу Ковид-19 с информационна РНК причиняват усложнения при бременните жени или влияят на репродуктивните функции.

Автор: Кристина Минчева

По текста работи и Ралица Ковачева.

Публикацията е създадена в рамките на Първата национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници:

Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население: https://factcheck.bg/kovid-19-i-zagovorat-za-namalyavaneto-na-svetovnoto-naselenie/

Чакай да ти обясня: Конспирацията „Голямото зануляване“ (видео): https://factcheck.bg/chakaj-da-ti-obyasnya-konspiraciyata-golyamoto-zanulyavane-video/

Лъжите на 2022 за COVID-19 и ваксините: https://factcheck.bg/lazhite-na-2022-za-covid-19-i-vaksinite/

Детски аутизъм – същност и прояви: https://riokozpd.com/index/149-detski-autism.html

Имунизации: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

Vaccine Safety: Myths and Misinformation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7090020/

What causes autism? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/autism/conditioninfo/causes

Fraud Behind the MMR Scare https://www.immunize.org/bmj-deer-mmr-wakefield/

History of The BMJ https://www.bmj.com/about-bmj/history-of-the-bmj

Addressing misconceptions on measles vaccination https://www.ecdc.europa.eu/en/measles/prevention-and-control/addressing-misconceptions-measles

Autism and Vaccines: https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

The MMR Vaccine and Autism: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30986133/

A population-based study of measles, mumps, and rubella vaccination and autism https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12421889/

Заболяването захарен диабет: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zabolyavaniya/zaharen-diabet/informaciya-za-zabolyavaneto/

Специалистите: Диабет при децата се отключва и след стрес, и след вирусни заболявания: https://bnr.bg/post/101676111/elisaveta-kotova

Vaccine Safety: Myths and Misinformation: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7090020/

Видео: Причиняват ли безплодие ваксините срещу Ковид-19? https://factcheck.bg/video-prichinyavat-li-bezplodie-vaksinite-sreshtu-kovid-19/

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19 за бременни и кърмещи? https://bnr.bg/factcheck/post/101588599/bezopasni-li-sa-vaksinite-sreshtu-covid-19-za-bremenni-i-karmeshti-jeni

COVID-19: latest safety data provide reassurance about use of mRNA vaccines during pregnancy: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-latest-safety-data-provide-reassurance-about-use-mrna-vaccines-during-pregnancy

Questions and Answers: COVID-19 vaccines and pregnancy: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-FAQ-Pregnancy-Vaccines-2022.1

Вредна ли е ваксинацията за инвитро процедурите: https://bnr.bg/post/101571754/ne-vaksinaciata-ne-prechi-za-invitro-procedurite

Чакай да ти обясня: Конспирацищта „Биг фарма“: https://factcheck.bg/chakaj-da-ti-obyasnya-konspiraciyata-big-farma-video/

History of polio vaccination https://www.who.int/news-room/spotlight/history-of-vaccination/history-of-polio-vaccination

Smallpox Eradication Programme – SEP (1966-1980) https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-smallpox-eradication-programme–sep-(1966-1980)

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката