fbpx

Популярно видео във Фейсбук не е “доказателство” за американска намеса в избори в България

  • Подвеждащо е да се твърди, че това видео представлява “признание” на САЩ или доказателство за американска намеса в избори в други държави, в това число и България.  
  • Видеото е от март 2018 г. и не се отнася до скорошни събития.
  • Стивън Кинзър е журналист и може да изразява свободно мнението си, но това не може да се тълкува като “признание” от страна на САЩ, нито като доказателство за намеса. 

Сред българските потребители във Фейсбук активно се разпространява видео, в което предполагаемо се доказва вмешателство на САЩ в изборите в България. 

Публикацията, придобила най-голяма популярност във Фейсбук, е от 22 февруари и има над 7000 интеракции (споделяния и харесвания).

Видеото е публикувано и в български канал в платформата Reddit.

Видеото е откъс от американското предаване Democracy Now! от 12 март 2018 г. В социалните мрежи у нас то се споделя без да е ясно, че е отпреди пет години и се внушава, че става дума за скорошни събития.

Оригиналното интервю e с продължителност 8 минути, а това, което се споделя във Фейсбук – 4 минути и 39 секунди. Откъсът е допълнително монтиран. В автентичната версия България се споменава в хода на разговора, а във видеото, което се разпространява във Фейсбук, изречението с България е изрязано и поставено най-отпред.

В манипулирания вариант на интервюто не е ясен контекстът на разговора. Всъщност темата е намесата на САЩ в изборните процеси в други държави в исторически план, а поводът е продължаващото разследване за евентуална руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Темата е обект и на горещи дебати в Конгреса, предвид предстоящите през есента на 2018-а междинни избори.

Допълнително объркване идва от факта, че в изрязания откъс говорят двама души – интервюто е с писателя и журналист Стивън Кинзър, но в началото на разговора е излъчен запис от участието на бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси във Fox News месец по-рано. Попитан дали САЩ са се опитвали да се намесват в изборите в чужди държави, Улси потвърждава и дава за пример “Европа през 47-а, 48-а и 49-а”. Той обяснява, че целта е била да не дойдат комунистите на власт. На въпроса дали това се случва и сега, Улси не отговаря директно, но дава да се разбере, че вероятно мисли така и добавя “Винаги за добра кауза и в интерес на демокрацията”. Тук откъсът свършва и Стивън Кинзър е помолен да коментира думите на Улси.

Стивън Кинзър е писател и журналист, работил за „Ню Йорк Таймс“ над 20 години, повечето от които като кореспондент зад граница. Поканен е, защото темата за потенциалното вмешателство на САЩ в изборите на чужди страни е специален фокус в работата му. Още през 2007 г. той издава книгата си Overthrow (от английски: насилствено сваляне от власт), в която разказва за преврати, революции и инвазии, чрез които според него САЩ са предизвикали смяна на политическия режим в общо 14 страни. Примерите на Кинзър варират от преустановяването на Хавайската монархия през 1893 г. до войната в Ирак през 2003 г.

Кинзър се появява в публичното пространство, за да говори по тази тема през 2017 г., когато започват да се дискутират евентуалните опити от страна на Русия да повлияе върху резултатите от президентските избори в САЩ от 2016 г. Тогава в коментар за The Boston Globe Кинзър пише:

„В продължение на повече от век американските лидери са използвали различни инструменти, с които да повлияват на гласоподавателите в други страни. Избирали сме кандидати, съветвали сме ги, финансирали сме партиите им, организирали сме кампаниите им, подкупвали сме медии, които да ги подкрепят, сплашвали сме и сме опетнявали техните опоненти“, казва в коментара си Кинзър.

На този фон не е трудно да се предположи каква ще е позицията, която той застъпва в интервюто от март 2018 г. Това, което буди недоумение, обаче, са примерите, които Кинзър дава:

„Да, вярно е, все още се намесваме в чужди избори. И мисля, че тези, които той (бел. ред. – Джеймс Улси) има предвид, са скорошните избори в България, Монголия, Словакия“.

Най-скорошните избори в България, провели се преди интервюто (март 2018 г.), са предсрочните парламентарни избори от март 2017 г., а преди тях – президентските избори в края на 2016-а. В Словакия това са парламентарните избори през 2016 г. В Монголия през 2016 г. се провеждат парламентарни, а през 2017-а президентски избори. Кинзър не представя доказателства за своите твърдения, нито обяснява какво точно има предвид под намеса. В интервюто той говори понякога за “намеса в изборите”, друг път за “намеса в политиката”.

Докладите на ОССЕ, която наблюдава парламентарните избори в България (2017), Словакия (2016) и Монголия (2016) няма никакви факти, които да подкрепят твърденията на Кинзър.

Кинзър поставя акцент и върху работата на Националния фонд за демокрация (National Endowment for Democracy) – американска неправителствена организация, създадена през 1983 г. с цел да насърчава развитието на демокрацията по света. Организацията получава държавно финансиране, определяно от Конгреса, чрез Държавния департамент и се ползва с подкрепата на двете основни партии в САЩ.

В интервюто Кинзър обяснява, че Фондът е създаден, за да поеме функциите на ЦРУ, което по това време е разтърсвано от скандали. Фондът, обяснява Кинзър, изпраща пари и съветници в други държави и ги учи “как се правят компютърни списъци, как се организират демонстрации, как се правят политически митинги, как се издава вестник”. Според него тези “инструменти” се използват в държави, чиито правителства САЩ не одобряват. Той специално посочва, че след като е забранен в Русия Фондът започва да работи “във всички държави около Русия: Косово, Сърбия, Украйна, Молдова, Беларус”, за да “създаде антируски движения” и в крайна сметка да получи “голямата награда”: да превърне Русия в “държава, която се подчинява на нашите желания”.

Какво е „чуждестранен агент“ в Русия?

Организацията наистина работи в изброените държави (както и в много други), макар да е очевидно, че Косово и Сърбия не се намират “около Русия”. Кинзър не обяснява защо дейностите на организацията се тълкуват като “намеса” в изборния процес, нито на какво основание ги сравнява с подривната дейност на ЦРУ през Студената война. 

Проверено: 

Личното мнение на американския журналист Стивън Кинзър, че САЩ са се намесвали в политиката на България, Монголия и Словакия не може да се тълкува като „признание“ от страна на Вашингтон или като доказателство за американска намеса в изборите на други държави.

Разпространяваното видео е манипулиран откъс от предаване, излъчено през март 2018 г., в което бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси намеква, че САЩ се намесват в избори в чужди страни като дава само исторически примери от началото на Студената война без да споменава България. Това прави Стивън Кинзър в коментара си към чутото като назовава България заедно с Монголия и Словакия като страни, където наскоро е имало избори, но не добавя нищо повече по въпроса.

Източници

As Ex-CIA Head Admits to U.S. Meddling in Elections, Is Outrage over Russian Interference Overblown?, transcript: https://www.democracynow.org/2018/3/12/as_ex_cia_head_admits_to

Международна мисия за наблюдение на изборите от март 2017 г., докалд: https://www.osce.org/files/f/documents/a/4/307596.pdf

James Woolsey on the Russians’ efforts to disrupt elections: https://www.youtube.com/watch?v=SpWai3kZ-gM&t=3s

As Ex-CIA Head Admits to U.S. Meddling in Elections, Is Outrage over Russian Interference Overblown?: https://www.youtube.com/watch?v=0LRArfyjK1Y

Stephen Kinzer, bio: http://stephenkinzer.com/photosbio/

We’ve been hacking elections for more than a century: https://www.bostonglobe.com/ideas/2017/01/08/been-hacking-elections-for-more-than-century/okjziXPQDiegx53ABtpUOO/story.html 

RUSSIAN INTERFERENCE IN 2016 U.S. ELECTIONS, FBI: https://www.fbi.gov/wanted/cyber/russian-interference-in-2016-u-s-elections 

OSCE, Mongolia, Parliamentary Elections 2016: https://www.osce.org/files/f/documents/9/a/271821.pdf

OSCE, Slovak Republic, Parliamentary Elections 2016: https://www.osce.org/files/f/documents/c/1/235591.pdf

National Endowment for Democracy is first ‘undesirable’ NGO banned in Russia: https://www.theguardian.com/world/2015/jul/28/national-endowment-for-democracy-banned-russia

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката