fbpx

Портфейлът на ЕС за цифрова самоличност не е „електронен намордник за контрол“

Конспирациите за “дигиталното робство” бяха активно използвани за дезинформация срещу ЕС по време на пандемията от Ковид-19. Сега отново са активирани, но този път поводът е споразумението за т.нар. портфейл за цифрова самоличност – приложение, което да направи възможно да използвате личните си данни в целия ЕС, като запазвате пълния контрол върху това кой и как използва тези данни.

Целта на регламента е да се хармонизират различните практики за цифрова идентификация и различните етапи на въвеждането им, в отделните държави членки. Как обаче това може да се интерпретира като опит на „Брюксел да лишава хората от права и да ги контролира“? Рецептата е изпитана: замесва се познатата конспиративна теория за „дигиталното робство“ с малко „учени и експерти“, добавя се „цифрово евро“ за повече пикантност и обилно се полива с атрактивни фрази като „електронен намордник“.

В средата на ноември тази фраза може да бъде открита в редица публикации в различни сайтове и в социалните мрежи.

Всъщност, става дума за един и същи текст, който се появява първо в сайта „Критично“, а после е препечатан в „Гласове“, „Лентата“, „Будна ера“, „Информиран“, във Фейсбук групите „Заедно можем повече 100%“, „Възраждане София“, „Истината за Стара Загора“ и др. По този начин невярната и силно манипулативна информация е достигнала до над 100 000 души.

Откъде тръгва

Тенденциозният текст първо е публикуван в полския сайт wpolityce.pl, седмица след приемането на споразумението между Европейския парламент и Съвета на ЕС за Регламента за въвеждане на европейски портфейли за цифрова самоличност. След това материалът е препечатан от излизащия на английски език унгарски сайт „Ремикс“, а оттам е преведен и публикуван на български език.

Статии от Ремикс редовно се препечатват в български онлайн издания като „Критично“, „Обективно“, „Гласове“. Сайтът открито пропагандира антиевропейските идеи и политики на управляващото мнозинство в Унгария. Консервативното издание Ремикс нюз се смята за много близко до унгарския премиер Виктор Орбан и неофициално финансирано зад паравана на фондация от правителството му. Управляващият редактор на медията, Патрик Игън, е бил дългогодишен консултант на партията на Орбан – Фидес. Една от постоянно течащите дезинформационни кампании, подклаждани от проправителствения сайт, е свързана с американския милиардер и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос и семейството му.

Какво е европейският портфейл за цифрова самоличност

Много от гражданите вече използват цифрови портфейли на своите мобилни телефони, за да съхраняват бордните си карти или билети, когато пътуват, или пък виртуалните си банкови карти и карти за отстъпки в магазините, когато пазаруват. Портфейлите, които често се предлагат от онлайн платформи, позволяват на потребителите да влизат чрез своя профил в различни услуги онлайн — от пазаруване до четене на новини — но не им предоставят обезателно пълен контрол върху данните, които те споделят, за да ползват онлайн услуги.

Предлаганият от ЕК пакет за дигитална идентификация не случайно се нарича портфейл. С него ще разполагаме с всички документи, които обикновено носим в портмонето си- лична карта, шофьорска книжка, банкови и абонаментни карти, медицински рецепти, но всички те вече ще бъдат в електронен вариант. В цифровия портфейл ще можем да носим и дипломата си, както и да го използваме за електронно подписване на документи. С него ще имаме достъп до банковата си сметка, ще можем да плащаме или кандидатстваме за заем, да подаваме данъчни декларации, да се запишем в университет и др.

Във всеки един момент собственикът на портфейла ще има пълен контрол върху данните, които споделя, както и яснота с кого ги споделя. В момента хората използват различни приложения за различни услуги и не винаги са наясно какво се случва с личните данни, които споделят.

Европейският цифров портфейл дава възможност да се използва само едно мобилно приложение, с чиято помощ  гражданите на ЕС ще могат да доказват на цялата територия на Съюза своята самоличност. При това, могат да споделят само тази информация, която е необходима в конкретен случай, без да разкриват своята пълна самоличност или други лични данни.

Приложението ще може да се изтегля безплатно. Неговото използване няма да е задължително за гражданите.

Европейската комисия обяснява, че портфейлите за цифрова самоличност ще допълнят съществуващите национални системи. В момента не всеки, живеещ в ЕС, има достъп до средство за цифрова самоличност. Европейските портфейли няма да заменят, а ще се прибавят към съществуващите национални решения за онлайн идентификация, които позволяват безпроблемното идентифициране и удостоверяване на автентичността в публичния и частния сектор в целия ЕС и споделянето на лични и идентификационни данни. 

Няма „намордник“, нито „цифрово евро“

Въпреки че заглавието на българския превод на текста се позовава на „учени и експерти“, не става ясно нито кои са тези учени и експерти, нито какви точно са притесненията им във връзка с бъдещия регламент – споменава се само, че 504 души са подписали отворено писмо. В оригиналния полски текст има линк към споменатото писмо. В него може да се види, че става дума за 551 експерти и университетски преподаватели от 42 държави (към 26 ноември 2023 г.), които коментират чернова на регламента и предлагат промени в него. От писмото се разбира, че притесненията им са свързани най-вече с потенциалната възможност правителствата на държавите членки да получат средство за следене и контрол, а не „Брюксел“. 

В текста никъде не се използва изразът „електронен намордник“, който е в българското заглавие с внушението, че е цитат.

Също така, не се разбира кои твърдения се позоват на писмото на учените и дали изобщо има такива. Проверката показва, че изложената в текста аргументация не отговаря на тази в отвореното писмо. Според текста „наличието на всички документи на едно място означава, че те могат да бъдат конфискувани с едно кликване“. Никъде в писмото не се твърди подобно нещо. Не става дума и за „анулиране“ на документи, нито от държавите, нито от „Брюксел“. А за цифровото евро изобщо не се споменава. 

Factcheck.bg вече подробно разясни защо цифровото евро не заменя нито пари в брой, нито националните валути.

Въпреки това, цифровото евро е специален акцент в текста. Не просто се твърди напълно невярно, че портфейлът означава налагане на „цифровото евро“, а че става дума за „постепенното премахване на всички национални валути в полза на еврото“. Нито обсъжданият регламент, нито който и да е документ на ЕС, предвижда подобно нещо.  

Удобно се пропуска и фактът, че документът все още се доработва. На 8 ноември 2023 г. е постигнато предварително споразумение между Европейския парламент и Съвета на ЕС, но работата по текста продължава. След завършването ѝ регламентът ще бъде предоставен за одобрение от представителите на държавите членки в Брюксел, а накрая и официално приет от Парламента и Съвета.

Междувременно ЕК разработва прототип на портфейла и финансира четири пилотни трансевропейски проекта, които да изпробват използването на портфейла от физически и юридически лица в различни случаи на ежедневна употреба – през смартфон, за публични и частни услуги, на национално ниво и при трансгранично взаимодействие. Самият портфейл за цифрова самоличност ще бъде с лиценз за отворен код. Това означава, че всеки може да разучи предложената технологична структура, да тества за грешки или уязвими места в сигурността. Все пак, въз основа на съображения за обществената сигурност, държавите членки имат право сами да решат кои части от изходния код да разкрият.

Конспиративната теория за дигиталното робство

Опасенията, че правителствата непрекъснато развиват инструменти за следене и контрол на своите граждани, са дали храна за десетки конспиративни теории. Всички те имат общ модел – група богати и влиятелни хора (глобалните елити, евреите, илюминатите и пр.) замисля и опитва да изпълни пъклен план, за да се облагодетелства във вреда на обикновените хора (народа). В духа на времето, последните версии на световния заговор на елита срещу свободните хора предвиждат „дигитално робство“ с помощта на новите технологии.

Особен тласък тези твърдения получиха по време на пандемията от Ковид-19 и въвеждането на цифровите сертификати за ваксиниране или преболедуване. В държавите от ЕС пандемията беше активно използвана за дезинформационни кампании срещу европейските институции. Конспирацията обвързваше Ковид сертификатите с цифровата самоличност и цифровите валути, за да стигне до извода, че всичко води към това ЕС да отнеме парите, правата и свободата на гражданите.

В България подобни неверни твърдения и заплахи с „дигитално робство“ се разпространяват и във връзка с въвеждането на новите лични карти с биометрични данни. 

В световен мащаб една от най-популярните конспиративни теории по време на пандемията беше тази за „чипирането“ чрез ваксините, с цел световното население да бъде следено, контролирано, бездетно или направо унищожено, според различните версии.

Конспиративните теории разчитат на страха и незнанието. Напълно нормално е да изпитваме тревога от нововъведения, които не разбираме и чиито последици са извън нашия контрол. Критичното отношение към действията на институциите е важно условие за обществен контрол върху тях. Но постоянното провиждане на световен заговор, който да обвиняваме за всичките си страхове и несгоди, не е проява на критично мислене и свободно мнение. То е удобен бизнес модел, от който политически и медийни спекуланти печелят добре.

По текста работи и Ралица Ковачева.

Източници

Контролираните от Виктор Орбан издания в Унгария: https://www.telegraph.co.uk/news/2020/07/25/side-hungarys-media-crackdown/, https://english.atlatszo.hu/2020/10/23/hungarian-govt-money-us-advisor-with-republican-ties-behind-propaganda-news-site/

Портфейлите за цифрова самоличност: въпроси и отговори: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/qanda_21_2664

Предварително споразумение между Европейския парламент и Съвета на ЕС за цифровата самоличност: https://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2023/11/08/european-digital-identity-council-and-parliament-reach-a-provisional-agreement-on-eid/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката