fbpx

„Премахват перки, за да копаят въглища“ – кой разпространява подвеждащи твърдения за германската енергетика

През последната седмица в социалните мрежи активно се разпространяват подвеждащи, а понякога и напълно неверни твърдения относно политиките на Германия в областта на енергетиката и климата. Чрез тях се прокарват внушения, че България несправедливо е принуждавана от Брюксел да спре замърсяващите си електроцентрали, докато други държави продължават да използват своите и дори изграждат нови.

„Германия премахва перки и отваря 40 въглищни мини.“ Това гласи Фейсбук статус, който се разпространява от отделни потребители и страници. Текстът е напълно идентичен, само фонът и графичното оформление са различни. По този начин се създава впечатлението, че това са спонтанни реакции на различни хора.

Друга популярна публикация представлява снимка на открита мина за добив на лигнитни въглища, а текстът гласи: „Германия маха перки, за да прави ток от въглища. А ние, понеже сме тарикати, ще ги спираме.“ Оригиналният пост с над 1800 споделяния е публикуван от страница със заглавие “Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?“ Страницата се поддържа от анонимен профил, а разпространението на публикациите в нея се усилва чрез платени реклами във Фейсбук и Инстаграм.

Според информацията от Мета възложителят на платените реклами е посочил за контакт имейл свързан с домейна еnergetikata.com – анонимен уебсайт, на който е публикувана една единствена статия със заглавие „Националното предателство с въглищата“. Описанието на възложителя в Мета гласи: “Ние сме екип от независими журналисти, които пишат по теми, за които медиите не говорят”.

Сайтът от своя страна е свързан също и с Фейсбук група с името “Защо българите плащат най-скъпо?“. Информацията за историята на групата показва, че тя е създадена през януари 2023 г. и оригиналното й име е било „Русия“. Преименувана е през юни, когато фокусът й се насочва към разпространение на твърдения, че цените на различни стоки и услуги в България са най-високи.

През последните няколко дни в групата са публикувани десетки постове, призоваващи за запазване на ТЕЦ-овете, скъсване със зелените политики на ЕС и апели за участие в блокадите на пътища във въглищните региони.

Друга популярна публикация по темата е разпространена от Сърнела Воденичарова – едно от основните лица зад така наречените „походи за мир и суверенитет“ против военната помощ за Украйна, подписката за референдуми против промяната на националния празник и други. Тя споделя снимка на заглавие в EU Observer, в което се казва, че Германия започва да разглобява съоръжение за производство на вятърна енергия заради въглищата под него. Снимката е придружена с призиви за включване в протестите на миньори и работещите в ТЕЦ, които блокират магистрала Тракия, а публикацията има близо 600 споделяния. 

Пост с идентично съдържание е публикуван и в страницата „България“ с близо 180 хиляди последователи, която в последните месеци масирано популяризира инициативи против приемането на еврото, за запазване на националния празник, против промени в конституцията и призиви за разпускане на парламента. 

Текстът на публикацията съдържа и линк към Телеграм канала Za Pravda, който активно разпространява проруска дезинформация, главно за хода на военните действия в Украйна. В последните няколко дни Za Pravda публикува няколко поста с твърдения за „завръщането“ на Германия към въглищата, както и в подкрепа на протестиращите в България миньори.

Германия не се е отказала от зелената енергия в полза на въглищата

Твърденията в тези публикации са подвеждащи. Те почиват върху реална новина, публикувана в множество медии, за демонтирането на вятърен парк с 8 турбини в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, за да бъде разширена намиращата се в близост открита мина за добив на лигнитни въглища. В новината става дума само за един конкретен обект, изграден преди повече от 20 години, а не за цялостна промяна в климатичните цели или политики на Германия, както внушават публикациите. Твърденията за изграждане на нови въглищни централи или разкриване на нови мини, които се разпространяват в някои от по-късните публикации по темата, са неверни.

Говорител на компанията, управлявала част от турбините в Кейенберг-Холцвайлер, обяснява пред „Гардиън“, че разрешителното за експлоатация на вятърния парк изтича през 2023 г. и очакванията така или иначе са били той да бъде демонтиран. Представител на RWE – компанията собственик на въглищната мина – коментира, че разширяването на мината през 2023 г. е било планирано още преди построяването на вятърния парк през 2001 г. и не се дължи на завой в държавната политика на Германия в областта на енергетиката.

Демонтажът на турбините започва още през октомври миналата година, но въпреки това новината получава разпространението си в българските социални мрежи почти година по-късно, когато протестите срещу териториалните планове за справедлив преход във въглищните региони застанаха във фокуса на общественото внимание.

През миналата година Германия беше изправена пред несигурност в енергийните доставки във връзка с войната в Украйна и необходимостта от скъсване с енергийната зависимост от Русия, както и заради планираното закриване на последните й ядрени мощности. Всичко това доведе до временно връщане в експлоатация на няколко изведени от употреба блокове на вече изключени топлоелектрически централи и удължаване живота на други с няколко месеца. 

Националната статистика на Германия показва, че това е довело до увеличение на дела на въглищата в общия енергиен микс с малко над 3 процентни пункта – през 2021 г. този дял е бил 30.2%, а през 2022 е нараснал на 33.3% от произведеното електричество. Делът на възобновяемите енергийни източници също е нараснал с 4 процентни пункта и е достигнал 46.3% за миналата година. 

Последните реактивирани през 2022 г. въглищни мощности трябва да затворят през март 2024 г. Германия се е ангажирала със закон да закрие всички свои въглищни електроцентрали до 2038 г., а много от тях имат дати за закриване до 2030 г. и по-рано.

По темата работи също Свилен Оприков

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката