fbpx

Преувеличени и неверни са твърденията за вредите от паленето на ароматизирани свещи у дома 

  • Твърденията за вредата от ароматизирани свещи произхождат от непубликувано научно изследване, чийто резултати никога не са били потвърдени;

  • Множество научни изследвания доказват, че токсичните веществата, отделяни при изгарянето на парафиновите свещи в домашни условия, са в малки количества и не представляват опасност за здравето;

  • Ефекти като главоболие и кашлица са наблюдавани само при хора със силна чувствителност към миризми.

Видео в ТикТок с над 319 хиляди гледания твърди, че паленето на ароматизирани свещи от парафин е опасно за здравето. Авторът на видеото, който се представя за Явор Богданов, твърди, че „когато палите ароматизирана свещ вкъщи, буквално палите нефт”. Според видеото вредни изпарения в големи количества се отделят както от парафина в свещта, така и от синтетичните ароматизатори.

Паленето на ароматизирана свещ вкъщи не е равно на това да запалим нефт

Всяка свещ е съставена от фитил и восък, който удължава времето за горене. Има два типа восъци – нефтени (изкуствени) и натурални, направени от соя, рапица, кокос, пчелни продукти и други. И двата вида восък се използват за производство на ароматизирани свещи. В ТикТок клипа авторът обръща внимание само на първия вид. Едва в края на видеото споменава, че на пазара се предлагат и натурални свещи, които не съдържат петролни продукти.

Нефтеният восък, познат още и като парафинов, е смес от алкани и представлява отпадъчен продукт при преработката на суров нефт. 

Това обаче не е основание да се твърди, че паленето на ароматизирани свещи е равносилно на възпламеняване на нефт.

Видеото твърди, че ароматизаторите в свещите са съставени от потенциално вредни вещества, известни още като фталати. „При горенето фталатите отделят токсични газове, които водят до хормонални проблеми“, се казва в клипа.

Проверката на Factcheck.bg показа, че действително изкуствените ароматизатори в свещите съдържат фталати. Това са синтетични химикали, които се използват широко и могат да се намерят почти навсякъде в нашата околна среда. 

На сайта си Европейската агенция по химикалите (ЕАХ) пише, че „всички фталати не са подробно проучени, но има доказателства, че някои от тях са вредни за нашето здраве, тъй като могат например да въздействат на хормоналната система и да причинят алергии”. 

Поради това употребата на някои фталати е обект на строга регулация в Европейския съюз (ЕС).

Конкретният фталат, който се влага в ароматизираните свещи, е диетилфталат. При стандартна употреба на ароматизирани свещи той се отделя в незначителни количества и няма вредни ефекти върху човешкото здраве.

В изследвания са описани случаи на поява на главоболие и кашлица при хора с чувствителност към остри миризми, но същият ефект върху такива хора могат да имат някои почистващи и перилни препарати, парфюми и др.

Откъде тръгват неверните твърдения

Източник на необоснованите твърдения за вредата от ароматизирани свещи е непубликувано и непотвърдено от други учени научно изследване. 

През 2009 г. излиза информация за проведен експеримент от преподаватели от университета в Южна Каролина, САЩ. Твърди се, че той доказва отделянето на токсични вещества при горенето на парафинов восък. Това проучване и самите резултати от него никога не са били публикувани в научно списание и не са били обект на  т.нар. peer review (проверка на методологията и получените резултати от други учени).

По този повод през 2017 г. Европейската асоциация за свещи излиза с позиция, че става въпрос за „необосновани твърдения и изопачаване на факти”. Няколко проучвания за вредите от парафиновите свещи стигат до извода, че веществата, отделяни при изгарянето на парафиновите свещи в домашни условия, са в твърде малки количества, за да имат влияние върху здравето на хората.

Други проучвания, едно от които е публикувано през 2014 г. установяват, че при горене ароматизираните свещи отделят газове като бензен и формалдехид, но отчетените стойности са двойно по-малки от максимално допустимите от Световната здравна организация (СЗО). Ето защо те не би следвало да вредят на човешкия организъм. 

Сходни са изводите и на друго международно изследване от 2007 г., което тества всички видове восък за над 300 вредни химикала. То открива, че съставът на изпаренията от горенето на восъците, независимо от техния вид – синтетични или естествени – е почти идентичен по състав и количество, както и че всички отчетени вещества са били под нормата за качество на въздуха на закрито.

Учените са категорични, че ако използваме качествени свещи и проветряваме редовно, горенето на ароматизирани свещи не представлява риск за здравето.

Проверено:

Вярно е, че синтетичните ароматизирани свещи са направени от парафин, който е остатъчен нефтен продукт. Не е вярно обаче, че използването на такива свещи може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Редица научни изследвания доказват, че потенциално вредните вещества, отделяни при горенето на свещите, са в незначителни количества и не са опасни за човешкия организъм.

Източници

Extent of exposure to scented candles and prevalence of respiratory and non-respiratory symptoms amongst young university students: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9832800/

DIETHYL PHTHALATE: https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/sccp/documents/out168_en.pdf

SOYBEAN CANDLES FOR HEALTHY LIFE AND WELL BEING: https://portal.nifa.usda.gov/web/crisprojectpages/0206030-soybean-candles-for-healthy-life-and-well-being.html

The National Candle Association Response to South Carolina State University Researchers’ Claims on Candles: https://candles.org/wp-content/uploads/2019/07/The-National-Candle-Association-Response-to-Massoudi-1.pdf

Les bougies, un danger pour la santé? Faux: https://www.sciencepresse.qc.ca/actualite/detecteur-rumeurs/2023/03/09/bougies-danger-pour-sante-faux

Human health risk evaluation of selected VOC, SVOC and particulate emissions from scented candles: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230014000348?via%3Dihub

Report on the Ökometric Wax and Emissions Study: https://candles.org/wp-content/uploads/2020/05/Summary-of-07-Okometric-study-on-candle-wax-emissions.pdf 

Scented candles: https://cancerfactfinder.org/consumer-products/scented-candles/ 

The Benefits of Paraffin Wax and How to Use It at Home: https://www.healthline.com/health/paraffin-wax#side-effects 

The Truth About Scented Candles: https://www.haywardscore.com/articles/the-truth-about-scented-candles/ 

Are Scented Candles Bad For You?: https://www.verywellhealth.com/are-scented-candles-toxic-8286611#citation-1

Не е вярно, че номер върху пластмасовите продукти показва дали те са опасни за здравето: https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-nomer-varhu-plastmasovite-produkti-pokazva-dali-te-sa-opasni-za-zdraveto/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката