fbpx

Рамзан Кадиров не позира със „знамето на рода Дуло“

  • С изключение на чеченския президент Рамзан Кадиров, хората на снимките не са чеченци, а турски актьори, участващи в исторически сериал за Османската империя;

  • Знамето в ръцете на Кадиров е филмов реквизит, то е флагът на тюркското племе кайъ, чийто вожд е главният герой в сериала;

  • Значението на символа „ипсилон с две хасти“, открит в археологически находки по българските земи, не е категорично изяснено и не е доказано, че това е знак на рода Дуло.

През май в социалните медии се появиха снимки на група мъже, сред които чеченският президент Рамзан Кадиров. Снимките са публикувани в някои от най-големите български групи с патриотична насоченост във Фейсбук с твърдения, че това са чеченци позиращи със знамето на рода Дуло. Някои от публикациите представят изображенията като свидетелство, че чеченците приемат прабългарите за свои прадеди.

Проверката на Factcheck.bg показа, че публикации с подобно съдържание се разпространяват във Фейсбук поне от началото на 2021 г., като споделянето им се активизира периодично. Поради дългото присъствие на публикациите в социалната медия е трудно да се определи пълният мащаб на разпространението им, но в момента могат да бъдат открити в страници и групи с обща аудитория от над 300 хиляди потребители.

Споделяните снимки са от ноември 2018 г., когато по време на своя визита в Турция чеченският президент Рамзан Кадиров посещава снимачната площадка на турския сериал „Възкръсналият Ертугрул“. За това съобщава чеченската държавна телевизия и други медии, според които Кадиров е голям почитател на сериала. Руски медии съобщават, че през следващата 2019 г. двама от изпълнителите на главни роли във „Възкръсналия Ертугрул“ посещават чеченската столица Грозни, където се включват в организиран от президента конен поход с хиляди участници, облечени в национални носии. По-късно в епизоди от сериала се снима 11-годишният син на Кадиров Адам.

„Възкръсналият Ертугрул“

Сериалът, на чиято снимачна площадка са направени снимките, е продуциран от турската обществена телевизия и е една от най-успешните турски телевизионни продукции изобщо. Петте сезона са заснети и излъчени в Турция между 2014 и 2019 г., а между 2016 и април 2013 г. се предлагат за гледане и в “Нетфликс” и придобиват световна популярност като „мюсюлманската игра на тронове“.

Действието в историческата драма се развива през 13 век, а в центъра му е Ертугрул Гази, бащата на султан Осман, който е смятан за родоначалник на Османската султанска династия и основоположник на Османската империя. За живота на Ертугрул се знае много малко, а материалът в 150-те епизода стъпва върху оскъдните известни данни, без да претендира за историческа достоверност. Голяма част от персонажите и събитията в сериала са художествена измислица.

Известно е, че Ертугрул е предводител на клон от тюркското номадско племе кайъ, което е част от племенната конфигурация на огузите. Кайъ използват за свой родов знак символ, който много прилича на знака използван от прабългарите и описван в историческите изследвания като „ипсилон с две хасти“. За използването на символа от племето кайъ говорят исторически извори като например текстове на средновековния тюркски философ Махмуд ал-Кашгари.

Символът IYI

Ипсилонът с двете хасти е открит върху различни предмети и строителни фрагменти използвани в сгради през периода VIII-IX век на Балканите, като общият брой на находките е над 200. Значението му не е категорично изяснено. Според историците той вероятно не е родов знак на династията Дуло, защото повечето от находките са от периода след нейното управление.

Друга хипотеза твърди, че това е знак на Тангра, но тя също не може да бъде потвърдена със сигурност, защото за култа към Тангра има изключително малко исторически данни. Някои учени предполагат, че по българските земи символът IYI e по-скоро свързан с християнството и представлява вариация на разпятието, а използването му е в ролята на сакрален знак със защитна сила, което би обяснило поставянето му върху елементи от сгради, пръстени и т.н.

В същото време историците отбелязват, че символи много сходни на „ипсилона“ се откриват в района на Балканите и Средиземноморието още от неолита и бронзовата епоха, но не може да се направи категорично заключение дали тези по-ранни знаци имат връзка с намерените през VIII-IX век по българските земи.

Не може да се каже със сигурност и дали има връзка между използването на символа на Балканите и употребата му като родов знак на тюркското племе кайъ. Знае се обаче, че използването му от кайъ е по-късно – то идва поне век след периода, от който датират находките по българските земи. Историци предполагат, че тюркското племе може да се е идентифицирало с този символ поради неговата сакралност и древност.

Съвременната международна популярност на символа обаче идва с успеха на сериала за Ертугрул Гази. В момента различни сувенири с този символ като тениски, шапки, знамена, реплики на мечове и други оръжия от филма се предлагат в глобални онлайн магазини като “Амазон” и “АлиЕкспрес”. Интересът към тях е от почитатели на сериала и те се продават като предмети със знака на племето кайъ или родовия знак на Ертугрул.

Символът се използва и като лого на политическата Партия на доброто в Турция, създадена през 2017 г., която е националистическа, кемалистка и светска и спечели малко под 10% от гласовете на парламентарните избори през май.

Factcheck.bg не откри данни чеченският президент Рамзан Кадиров някога да е казвал, че чеченците са българи или че произлизат от прабългарите.

Проверено:

На снимките чеченският президент позира с турски актьори, участващи в исторически сериал за Османската империя. Знамето, което той държи, е филмов реквизит – то е флагът на тюркското племе кайъ, чийто вожд е главният герой в сериала. Значението на символа „ипсилон с две хасти“, открит в археологически находки по българските земи, не е категорично изяснено и не е доказано, че това е знак на рода Дуло.

Източници

Рамзан Кадыров побывал на съемочной площадке сериала „Воскресший Эртугрул“ в Турции: https://www.youtube.com/watch?v=EuV7fRIKhbA

Рамзан Кадыров побывал на съемочной площадке турецкого сериала „Воскресший Эртугрул“: https://chechnyatoday.com/video/321546

Сын Кадирова снялся в турецком сериале: https://ria.ru/20190530/1555106521.html

How an epic TV series became the ‘Muslim Game of Thrones’: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2020/aug/12/ertugrul-how-an-epic-tv-series-became-the-muslim-game-of-thrones

‘Resurrection: Ertugrul’ Leaving Netflix Globally in April 2023: https://www.whats-on-netflix.com/leaving-soon/resurrection-ertugrul-leaving-netflix-globally-in-april-2023/

The Historical Accuracy of Dirilis Ertugrul/Resurrection Ertugrul: https://www.ammaribnazizahmed.com/home/is-dirilis-ertugrul-historically-accurate-part-1-kayi-tribe#:~:text=Like%20most%20historical%20TV%20shows,rather%20based%20on%20historical%20events.

Ertugrul: https://en.wikipedia.org/wiki/Ertu%C4%9Frul#cite_note-Explorations-19

IYI – Знакът на българите? https://www.academia.edu/33188095/IYI_%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%9A%D0%AA%D0%A2_%D0%9D%D0%90_%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%A2%D0%95

Някои прабългарски (древнобългарски) символи: https://heraldika-bg.org/statii4.htm

IYI Parti: https://iyiparti.org.tr/

Turkish Parliamentary Election: https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Turkish_parliamentary_election

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката