fbpx

Рекламните видеа за „пасивен доход“ с политици и журналисти са манипулирани с изкуствен интелект

  • Клиповете с кадри на Румен Радев, Бойко Борисов, Васил Божков, както и с журналисти, в които се рекламира получаването на „дивиденти“ или „пасивен доход на месец“ срещу парични вноски, са манипулирани;

  • Кадрите са взети от журналистически репортажи, интервюта и събития, но върху тях е насложен друг звук, различен от оригиналните файлове;

  • Манипулираните видеа са спонсорирани и отправят към платформи, в които да се дадат лични и финансови данни, и съответно да се превеждат пари, което води до риск от измами.

Във Фейсбук се разпространяват спонсорирани видеа, в които политици и журналисти призовават потребителите на социалната мрежа да направят „инвестиции“, срещу което да получават „пасивен доход“. В клиповете се виждат и чуват президентът Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бизнесменът, санкциониран по закона „Магнитски“, Васил Божков, както и журналисти.

Изисква се регистрация за 500 лева в „новата платформа на Българския енергиен холдинг“; 400 лева, които да се внесат в BitCoin Bank; или „инвестиция в проекта „Балкански поток“ в размер на „20% от месечния доход“. Срещу това се обещават „дивиденти“, „пасивен доход на месец“ и пр. в размер на 4250, 4500, 5000 лева. В някои от видеата дори обещаната сума е на месец.

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изĸycтвeн интeлeĸт. С други думи – фалшиви. Нито Радев, нито Борисов, нито Божков, нито журналисти са изричали думите, които се чуват в клиповете. Използвани са кадри, в които действително съществуват, но върху тях е насложен звук, който да наподобавя гласовете им и да се чуват въпросните съобщения за „пасивен доход” и „дивиденти“.

Във всички видеа прави впечатление, че има разминаване между думите, които се чуват, и отварянето на устата на говорещия и/или устата има повече от две устни. Някои от думите са изречени с неправилно ударение, без членуване или пък неразбираемо, което е характерно за звук, създаден от изкуствен интелект.

Фалшивото видео с Румен Радев за „5000 лева всеки месец като пасивен доход“

Поне с 12 различни линка се разпространява видео с надпис: „Президент Румен Радев разказа за инвестициите в Български Енергиен Холдинг“. Освен липсата на членуване в първата дума, неправилно е и изписан Българският енергиен холдинг – с главни букви на всички думи, а не само на първата.

Във видеото, което започва с кадри с Десислава Ризова, репортер в Би Ти Ви, се забелязва разминаване на звук и картина. И тук е пропуснато членуването на „президент Румен Радев“. Следват кадри и със самия държавен глава, а глас, подобен на неговия, казва, че „сега всеки гражданин на нашата страна може да инвестира в Български енергиен холдинг с минимална сума от само 500 лева” като се регистрира в уебсайт. Обещаният резултат е – „5000 лева всеки месец като пасивен доход“.

Проверката на Factcheck.bg показа, че кадрите са взети от репортаж на Би Ти Ви за посещение на Румен Радев в Косово от 22 февруари 2023 г. под заглавие „Румен Радев: Лидерите на ПП-ДБ, Борисов и Пеевски изнасилват Конституцията заедно. Кадрите са напълно еднакви с тези в дийпфейк видеото, но в оригинала изобщо не се говори за „инвестиции в Български Енергиен Холдинг“.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструменти за автентичност на видео и/или аудио потвърдиха, че файловете са манипулирани и с вероятност над 90% са дийпфейк. Според инструмента llElevenLabs вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Същия резултат дава и AI or Not.

Проверка на видеофайла с инструмента Deepware показва, че над 92% е вероятността клипът да е дийпфейк.

Още едно дийпфейк видео с президента за „дивиденти“ от Българския енергиен холдинг

В друго фалшиво видео, в което са включени кадри с президента, глас, който наподобява този на Радев, обещава на „всеки български гражданин, роден между 1951 и 1994 г.“ да получи достъп „до новата платформа на Българския енергиен холдинг“, за да „инвестира в българския газ“. Това ставало след регистрация на посочения сайт, в който отново се изискват лични и финансови данни. 

Във видеото обещанието за „изплащането на дивиденти за всички нови потребители на платформата” е изказано от „журналист“. На кадрите се вижда водещият на Нова телевизия Христо Калоферов, но гласът, който се чува, не е неговият.

И в този клип с просто око се вижда разминаването на звук и картика. Прави впечатление, че Калоферов посочва Радев за „нашия председател“, а не за президент. Някои от думите, например изговарянето на „1951 и 1994 г.“, звучат неестестено, което е характерно при използването на изкуствен интелект за създаването на аудио.

Във фалшивото видео са използвани кадри от честването на националния празник Трети март. Проверка на Factcheck.bg показа, че оригиналът е репортаж от 3 март 2024 г., публикуван под заглавие „Румен Радев: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка“.

За разлика от първото видео обаче, инструментите за проверка на аудио и видео автентичност отчитат нисък процент вероятност, че е дийпфейк. Такъв тип онлайн платформи все още са в етап на разработка и не винаги успяват да открият манипулиране на файл. Съответно – не са достатъчни за потвърждаването на автентичност, а са само подкрепящи други доказателства. В случая оригиналът е най-силното доказателство, че видеото е манипулирано.

Борисов „гарантира 4250 лева всеки месец“ с „инвестиция до 400 лева“

По същата схема се разпространява и видео с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. То започва с надпис „Важна новина“ и следват кадри с Борисов и глас, който наподобавя неговия. Тук обещанието е, че срещу „инвестиция до 400 лева“ всеки може „да започне да печели от 4250 лева всеки месец” през „BitCoin Bank“.

В този случай се забелязва, че картината и звукът съвпадат почти през цялото видео. Но на моменти се забелязва как устата на Борисов има повече от две устни. При използването на изкуствен интелект, който манипулира картината, е възможно детайли от човешкото тяло да не бъдат добре пресъздадени от софтуера.

Оригиналното видео е публикувано в официалния профил на Бойко Бориков във Фейсбук, показа справка на Factcheck.bg. Кадрите са от 16 декември 2023 г., събитие на „Зимна академия на Жени ГЕРБ“ в Казанлък, където лидерът на партията говори.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмент AI or Not показа, че аудиото най-вероятно е създадено от изкуствен интелект.

„Подозрително“ е оценката на автентичността на целия клип според инструмента Deepware.

И Васил Божков „гарантира доход от 4500 долара на месец“

По познатата схема от видеата с Румен Радев и Бойко Борисов, във Фейсбук се разпространява и фалшиво видео с Васил Божков, бизнесмен, санкциониран по закона „Магнитски“ в Съединените щати.

Клипът започва с Наталия Герджикова, репортер в Нова телевизия, но с глас, различен от нейния. Следва Божков, но представен като „Василий Божков“, който казва, че „системата гарантира доход от 4500 долара на месец и правителството вече не може да го скрие“. Накрая, както и в останалите видеа, потребителите биват отправяни към допълнителни подробности в сайт, където отново да оставят лични данни.

И тук се забелязва как в части от видеото картина и звук се разминават. Изговарянето на „4500“ е накъсано, непълно и не звучи като човешка реч, което е характерно при използването на изкуствен интелект.

Проверката на Factcheck.bg установи, че кадрите с Божков са взети от негово интервю за Станислав Цанов в YouTube канала му на 27 март 2021 г. Оригиналът с кадрите на Наталия Герджикова са от нейн репортаж по Нова телевизия под заглавие “Васил Божков остава в ареста” от 26 август 2023 г.

Проверка с инструмента llElevenLabs вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Че аудиото е генерирано от изкуствен интелект показва и резултатът от AI or Not.

Журналистът Асен Генов „предлага инвестиция в проекта „Балкански поток“

Друго видео, което се разпространява като реклама във Фейсбук, включва журналиста Асен Генов, който дава интервю пред водещата от „Евронюз България“ Християна Димитрова. Във фалшивия клип надписът на екрана гласи „Асен Генов за инвестициите и перспективите пред българите“ и като „новина“ е представено съобщението „Инвестициите в „Балкански поток“ са достъпни за българските граждани”.

И в това видео схемата е „при минимална инвестиция от 500 лева хората постоянно получават плащания от 2 до 3 хиляди лева месечно“. А за целта трябва потребителят да последва линк и да даде лични данни. Във фалшивото видео се забелязва разминаване между звук и картина.

Оригиналното видео е публикувано в официалния канал на „Евронюз България“ от 10 юли 2023 г., когато Асен Генов дава интервю на Християна Димитрова. Надписът е съвсем различен от фалшивото видео: „Президент срещу президент. За отзвука от срещата на Радев и Зеленски“ и се говори за посещението на украинския президент Володир Зеленски през юли 2023 г.

Проверка на аудиото и с llElevenLabs, е с AI or Not показва голяма вероятност да е създадено с изкуствен интелект.

Проверено:

Спонсорирани видеа във Фейсбук с президента Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бизнесмена, санкциониран по закона „Магнитски“ в САЩ – Васил Божков, както и с журналисти, са манипулирани с изкуствен интелект. В тях се рекламират платформи, в които гражданите да оставят лични и финансови данни, срещу които им се обещават „пасивен доход на месец“ и „дивиденти“. В клиповете звукът е генериран с изкуствен интелект, а кадрите са взети от репортажи, интервюта и събития, на които записаните не говорят по темите, за които се твърди във фалшивите видеа.

Източници:

YouTube канал на Би Ти Ви, Десислава Ризова, „Румен Радев: Лидерите на ПП-ДБ, Борисов и Пеевски изнасилват Конституцията заедно“: https://youtu.be/0x9Cy2Gr5sU

Сайта на Би Ти Ви, Десислава Ризова, „Румен Радев: Лидерите на ПП-ДБ, Борисов и Пеевски изнасилват Конституцията заедно“: https://btvnovinite.bg/bulgaria/radev-liderite-na-pp-db-borisov-i-peevski-iznasilvat-konstitucijata-zaedno.html

YouTube канал на Новините на Нова, Христо Калоферов. „Румен Радев: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка“: https://youtu.be/cQbMJp_CudM

Официалният профил на Бойко Борисов във Фейсбук: https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/289087384104560

Сайт на Нова телевизия, Наталия Герджикова. „Васил Божков остава в ареста (ВИДЕО+СНИМКИ)“:
https://nova.bg/news/view/2023/08/26/423617/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/?fbclid=IwAR2ZXYwAahMYFdOiEHwUvITEk879aNbjLfx-mAidNHO74w-BUhPjWSVBKS4

YouTube канал на Станислав Цанов, „Ще си го ПОЛУЧАТ“ – LIVE с Васил Божков“: https://youtu.be/lCnRw90WsU8

YouTube канал на Euronews Bulgaria, „На практика Радев каза на Украйна да се предаде“: Асен Генов, анализатор“: https://youtu.be/y7z0020Vy5w

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката