fbpx

Обучителни видеа

Наръчници

Проверка на фактите и техники за увеличаване на аудиторията за журналисти

Експертите от Института за медийни изследвания Poynter ще ви преведат през процеса на превръщане на вашата проверка на фактите от данни в задълбочена история, допълнена с първични източници, солиден анализ и оценка на достоверността. След това ще разгледаме как всички журналисти, проверители на факти и традиционни репортери, могат по-добре да интегрират принципите на медийната грамотност в работата си, като спомогнат за обучението на по-образована публика. Накрая ще разгледаме различни стратегии за ангажиране на аудиторията, за да помогнем да се гарантира, че тези проверки на факти не просто се произвеждат, но и се консумират.

Наръчникът е по проект "Boosting the fact-checking community in Bulgaria", изпълняван от Factcheck.bg, инициатива на АЕЖ-България, с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ и в партньорство с Института Poynter.

Пътеводител за проверка на факти

Обновеният и допълнен „Пътеводител за проверка на факти“, създаден от Factcheck.bg в консултация с Института за медийни изследвания „Пойнтър“, е предназначен за журналисти, изследователи и студенти, които откриват, опровергават и изучават дезинформацията, както и други форми на вредно съдържание. Автори на пътеводителя са Георги Марчев и Никола Тулечки, а редактор е Ралица Ковачева.

Пътеводител за проверка на факти в дигитална среда

Първият „Пътеводител за проверка на факти в дигитална среда“, адаптиран за работа с българските бази данни, е създаден в помощ на разследващите журналисти, но е от полза и за всички представители на гражданското общество, за които разобличаването на фалшивите новини и дезинформацията е кауза и необходимост. Наръчникът включва най-важните умения за проверка на фактите.

Онлайн ресурси

Botometer
Уебсайт
Университетът в Индиана създава Botometer (по-рано „BotOrNot“) в отговор на разпространението на ботове в Twitter. Сайтът оценява Twitter профили в скала от 1 до 5 („1“ е реален, а „5“ е фалшив) въз основа на тяхната хронология, туитове и споменавания. Подробности може да научите тук.

Detecting Fake News
Софтуер
Този програмен код, достъпен в GitHub, открива фалшиви новини чрез машинно самообучение (изкуствен интелект) и Бейсови модели (теория на вероятностите). Софтуерът сравнява класификатори за фалшиви новини с данни от доказани фалшиви новини, за да заключи дали дадена статия е истинска или фалшива.

FactCheck.org
Уебсайт
Потребителите могат да задават въпроси на FactCheck.org относно валидността на политически твърдения и информации, а експерти от сайта проучват и обясняват проблема. Техните задълбочени обяснения включват кой е направил твърдението, кога е направено и как е проверена достоверността му.

Fake Bananas
Софтуер
Програмисти от колежа в Суортмор, Пенсилвания са автори на този софтуер за машинно самообучение, който може да идентифицира фалшиви твърдения с точност до 82%, използвайки откриване на взаимоотношение. По този начин се измерва достоверността на дадено твърдение чрез съпоставяне със свързани с него статии от реномирани източници в интернет. Ако тези достоверни източници са съгласни с твърдението, програмата го оценява като истина. Въпреки че услугата не е достъпна публично, програмният код може да се използва в интегрирана развойна среда.

Списък с неверни, заблуждаващи, „кликбейт“ и сатирични източници
Документ
Мелиса Зимдърс, доцент по комуникация и медии в колежа Merrimack, Масачузетс създава тази електронна таблица с над 1000 уебсайта, представящи се за новинарски. Ако не сте сигурни в достоверността на даден сайт, използвайте „Ctrl+F“, за да потърсите името му и да разберете дали той е предубеден, фалшив, конспиративен, ненадежден, сатиричен или има някой друг от многобройните класификатори.

Hoaxy
Уебсайт
Hoaxy е онлайн инструмент, който визуализира разпространението на онлайн статии. Замислен с цел проверка на фалшиви новини, Hoaxy позволява на потребителите да проверяват как дадени твърдения се разпространяват в Twitter чрез цветни интерактивни диаграми. Създаденият през 2016 г. сайт е съвместен проект между Центъра за сложни мрежи и системни изследвания и Института за мрежови научни изследвания към Университета в Индиана.

Politifact
Уебсайт
Сайтът Politifact, носител на награда „Пулицър“, проверява за достоверност твърдения на политици и блогъри. Той оценява твърденията по скала, варираща от „Вярно“ до „На лъжата краката са къси“. Politfact е създаден през 2007 г. от в. Tampa Bay Times, а в момента се поддържа от Poynter Institute.

Snopes
Уебсайт
От 1994 г. Snopes оценява валидността на твърдения, статии, публикации в социалните мрежи, изображения и видеоклипове. Snopes използва по-специфични категории за тяхната оценка като: „истински“, „неверни“, „смесени“, „предимно верни“, „предимно неверни“, „остарели“, „погрешно озаглавени“ и др. Той също така предоставя списък със сайтове за фалшиви новини.