fbpx

Румен Радев: ваксинация на деца в България няма да има?

“Ваксинация на деца в България няма да има. Това може да стане само през трупа ми“ – думите принадлежат на президента Румен Радев, твърдят публикации, разпространявани в социалните мрежи.

Такова изказване на президента, нито дори близко по смисъл, което да може да бъде изтълкувано в подобен дух, не е публикувано в нито един достоверен източник на информация. Също така от прессекретариата на държавния глава изпратиха официален отговор на писмено запитване на Factcheck.bg, че: “Президентът Румен Радев не е изричал цитираните твърдения.”

Всъщност въпросното “изказване” е изфабрикувана „новина“ от сайта Кritichno.com, публикувана на 23 юни. Освен бомбастичното заглавие, тя съдържа едва три изречения, а източник на информацията не е посочен. Впоследствие темата е доразвита в сайта Paralel42.com.

Освен че президентът не е коментирал темата, от служебното Министерство на здравеопазването излязоха с официално съобщение, че от 3 юни децата над 12-годишна възраст у нас вече могат да се ваксинират срещу COVID-19. Това стана след одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използването на ваксината Pfizer-BioNTech, която е с доказана 100-процентова ефикасност при децата.

“Вирусното” разпространение на лъжите

Заглавието на Paralel42.com за изказването на Румен Радев вече не съществува, като липсва час и дата на промяната. То вече е само подзаглавие – точно както и други фалшиви съобщения за държавния глава. Не е уточнено на коя дата и в колко часа са добавени промените. Първото достъпно в момента подзаглавие е от месец януари 2021 г., но справка с Wayback Machine и CrowdTangle показва, че е имало и по-стари “новини”, които вече са изтрити.

Без да е уточнено, че материалът се допълва, той е публикуван във “Фейсбук” над 500 пъти в различни групи и така е събрал повече от 207 000 харесвания, над 25 500 коментара и е бил споделян повече от 4 600 пъти.

ПРОВЕРЕНО:

Президентът Радев никога не е казвал думите: “Ваксинация на деца в България няма да има. Това може да стане само през трупа ми.” Президентът въобще не е коментирал темата за ваксинацията при децата.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Божидар Ангелов
Божидар Ангелов
Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката