fbpx

Русия: Геноцидът не е основание за нападението над Украйна

След години, в които твърдеше, че над рускоговорящото малцинство в Донбас се извършнва „геноцид“, Русия изненадващо обяви, че не това е основанието за нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Това става ясно от решението на Международния съд на ООН по иска на Украйна срещу Русия. Киев поиска от съда да удостовери, че, противно на твърденията на Руската федерация, в Донецка и Луганска област не е извършван геноцид и следователно, Русия няма законови основания по силата на Конвенцията за геноцида да предприеме действия в или срещу Украйна.

Руската страна бойкотира изслушването на 4 март и предпочете да изложи аргументите си в писмо до съда. Стратегията на Москва е да докаже, че никога не се е позовавала на Конвенцията за геноцида. Нещо повече: Русия всъщност отрича, че причината за нападението е „геноцид“, извършван срещу етническите руснаци в Донбас. Москва твърди, че съдът няма юрисдикция по случая, защото правното основание за нападението не е геноцид, а самозащита.

„В действителност“, се казва в писмото на Кремъл, „специалната военна операция“ на територията на Украйна се основава на чл. 51 от Устава на ООН. Според този член „никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията“.

Русия отрича изобщо да е изтъквала „геноцида“ като основание, макар „в определен контекст“ да го е споменавала.

Налага се Съдът да припомни множество случаи от 2014-а насам, в които различни държавни органи и високопоставени представители на Руската федерация са изтъквали в официални изказвания извършването на геноцид в Донецка и Луганска област. Следственият комитет на Русия (главният федерален разследващ орган) започна наказателно производство срещу високопоставени украински официални лица по обвинения в актове на геноцид срещу рускоговорящото население в Донбас „в нарушение на Конвенцията за преследване и наказаване на престъплението геноцид от 1948 г.“, припомня съдът.

Самият Владимир Путин в обръщението си от 21 февруари описва ситуацията в Донбас като „ужас и геноцид, пред които са изправени почти 4 милиона души“. Путин споменава геноцида и в обръщението си от 24 февруари 2022, с което обявява началото на „специалната операция“ в Украйна, чиято цел е да „защити хората, които от осем години са подложени на насилие и геноцид от режима в Киев“ (цитатът е по текста на съдебното решение). В писмото си до съда, обаче, Кремъл твърди, че обръщението „може и да е реферирало към геноцид в определен контекст“, но Конвенцията за геноцида не е споменавана и не е използвана като правно основание на операцията.

В писмо от 24 февруари 2022 постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя иска от Генералния секретар да разпространи текста на обръщението на Владимир Путин от 24 февруари 2022 г. (в което се говори за геноцида в Донбас) от името на Съвета за сигурност. Аргументите, изложени в обръщението на Путин, са повторени от руския представител в ООН на заседание на Съвета за сигурност, а два дни по-късно и от руския посланик в ЕС Владимир Чижов в интервю.

Международният съд заявява, че не разполага с никакви доказателства на твърденията на Русия, че на територията на Украйна е бил извършван геноцид. Сведенията на международните правозащитни организации, които от години следят ситуацията в Източна Украйна, също не дават основания за подобни твърдения – всички факти по темата прочетете в този материал на Factcheck.bg.

Източници

ALLEGATIONS OF GENOCIDE UNDER THE CONVENTION ON THE PREVENTION AND PUNISHMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE: https://www.icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf 

Конвенция за преследване и наказаване на престъплението геноцид: http://www.preventgenocide.org/bg/konventsia.htm 

УСТАВ на Организацията на обединените нации: https://legislation.apis.bg/doc/4594/0 

Путин обратился с телеобращением. Главное: https://rg.ru/2022/02/24/putin-obratilsia-s-teleobrashcheniem-k-rossiianam-glavnoe.html 

Russian ambassador Chizhov: Nord Stream 2 is not dead, it’s a sleeping beauty: https://www.euractiv.com/section/global-europe/interview/russian-ambassador-chizhov-nord-stream-2-is-not-dead-its-a-sleeping-beauty/ 

Украинските власти не са извършвали геноцид в Донбас: https://factcheck.bg/ukrainskite-vlasti-ne-sa-izvarshvali-genocid-v-donbas/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Още по темата

Категории

Още от рубриката