fbpx

Русия не е изпращала самолети и друга помощ за потушаването на пожарите в Гърция

  • Русия не е изпращала самолети амфибия Бе-200ЧС за потушаването на пожарите в Гърция през юли 2023 г., както твърдят публикации в социалните медии;
  • Руската федерация не е предоставяла каквато и да е друга помощ на гръцката държава във връзка с пожарите там;
  • Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред медии на 26 юли, че Гърция не е отправяла искане за помощ към Русия.

В социални мрежи и онлайн медии се разпространява невярна информация, че Русия е изпратила свой самолет амфибия Бе-200ЧС в помощ на Гърция, където през изминалите дни пожари възникнаха на островите Корфу, Родос, Евия и на още места.

Снимката, която придружава публикациите с твърдението, е една и съща. Тя показва модела самолет, за който се пише в статусите, но фотографията не е актуална. Проверка с инструмента Google Lens показва, че най-рано се открива в публикации в интернет още от 2012 г. и е използвана многократно за различни публикации.

Официално съобщение, че Русия е изпратила помощ на Гърция няма както в официалния сайт на Министерството на извънредните ситуации на Русия, така и в социалните мрежи на руското посолство в Гърция или в сайта на гръцкото посолство в Русия.

„Няма постъпило искане за помощ от Атина“, каза на 26 юли говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова по време на пресконференция. Тя добавя, цитирана от руската държавна агенция ТАСС: „Сърцата ни са с народа на Гърция заради извънредната ситуация, която сега се развива с големите горски пожари, които бушуват в страната. Изразяваме нашите съболезнования за смъртта на екипажа на противопожарен самолет на остров Евия“.


Изказването на Захарова е след 1:37:15 във видеото.

Сред разпространилите твърдението е и бившият народен представител Димитър Байрактаров, който беше част от „Патриотичния фронт“ в 43-тото Народно събрание. 

В неговата публикация пише още, че Русия е изпратила самолет и за Турция в помощ на потушаването на пожари. На 23 юли официалният сайт на Министерството на извънредните ситуации на Русия публикува информация, че в съответствие с искането на турската страна два самолета-амфибии ще помагат за гасенето на пожари в Турция. Информацията е споделена и в социалните мрежи на руското посолство в Анкара.

Байрактаров пише още, че НАТО не се е отзовала на помощ на Гърция.

Всъщност редица страни от Европейския съюз и НАТО помагат на Гърция в борбата с огъня. България, Хърватия, Кипър, Франция, Италия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Сърбия допринасят за реакцията по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз във връзка с горските пожари в Гърция. Общо над 490 пожарникари и 7 самолета са изпратени в различни райони на страната, за да помогнат за потушаването на огъня.

Турция също е сред страните, които оказват помощ на Гърция. На 22 юли в Гърция са пристигнали два турски противопожарни самолета и един хеликоптер с деветчленен екипаж, съобщават от БТА.

Именно поради това под поста на Байрактаров се развива хипотезата, че Турция е изпратила помощ на Гърция, защото си е осигурила помощта на Руската федерация. 

Турция обаче е изпратила помощ на Гърция – на 22 юли – два дни преди да пристигнат руските самолети в самата Турция.

Проверено:

Не е вярно, че Русия е изпратила самолети и каквато и да е друга помощ на Гърция за потушаването на пожарите, които възникнаха през през юли 2023 година в страната. Руското външно министерство съобщи на 26 юли, че Гърция не е поискала помощ. Руската федерация е изпратила самолети за гасене в Турция, където също има пожари. Няма доказателства за твърдението, че част от тази помощ е пренасочена към Гърция. Действително Турция изпраща два самолета на Гърция, но това става два дни преди руската държава да помогне на Турция. Не е вярно твърдението, че страни-членки на НАТО не оказват помощ на Гърция.

Автор: Радослав Александров

Публикацията е създадена в рамките на Първата национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници

The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation, https://www.mid.ru/en/foreign_policy/news/1898513/

МИД России, https://twitter.com/i/broadcasts/1YqxoADzjpvGv

Russian Embassy in Greece, https://www.facebook.com/RusEmbGreece/

Rus Embassy, Greece, https://twitter.com/RFEmbassyGr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η Ελλάδα στη Ρωσία, https://www.mfa.gr/russia/

RUSSIAN NEWS AGENCY TASS, https://tass.com/politics/1652121

Народно събрание на Република България, https://www.parliament.bg/bg/MP/2411

Генеральное консульство России в Анталье, https://www.facebook.com/photo/?fbid=658291016329405&set=a.336168731874970

European Commission, Wildfires: EU provides crucial assistance to the Mediterranean region, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4009

EU Civil Protection & Humanitarian Aid, https://twitter.com/eu_echo/status/1684151040650760192

Българска телеграфна агенция (БТА), https://www.bta.bg/bg/news/balkans/495713-turtsiya-e-gotova-da-izprati-oshte-pomosht-na-gartsiya-za-borbata-s-pozharite

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката