fbpx

Русия не е въвела „златен стандарт“ и не настъпва „дедоларизация“ на световната икономика

Руската рубла не е „вързана за златото“, нито Русия въвежда „златен стандарт“. Няма и основания да се твърди, че руската рубла скоро ще измести долара и еврото като световни резервни валути. Това показва проверката на фактите в публикация, която ни изпрати читател на Factcheck.bg. В материала от сайта  „Поглед.инфо“ се твърди:

„Хората по цял свят буквално ще ХВЪРЛЯТ парите си в рублата и ще БЯГАТ от долара и еврото“ (запазен е оригиналният правопис – б.а.).

Според автора Александър Трифонов – д-р инж. (както е изписан в публикацията), причината за това е, че „руската рубла е обвързана със златото“.

Източник: Поглед.инфо

Публикацията се позовава на решение на Руската централна банка (РЦБ) от 25 март 2022 г., което гласи, че в периода от 28 март до 30 юни 2022 г. институцията ще купува злато от банките на фиксирана цена от 5000 рубли за грам. Това се интерпретира от автора като обвързване на рублата със златото, което не отговаря на истината.

Източник: Factcheck.kg

Авторът определя решението на РЦБ като „финансов еквивалент на детониране на ядрена бомба“ и „кама в сърцето на щатския долар и еврото“. Според него „след като Русия ще продава петрола и газа си само в рубли, всеки който иска да купува нефт или газ ще трябва да плати или в рубли или в злато“. Което ще направи руската валута толкова стабилна и търсена, че държавите „ще преминат към по-стабилни валути като… рубла“.

Всъщност, държавите от ЕС, включително България, но с изключение на Унгария, отказаха да плащат доставките на руски газ в рубли. А според съобщение на германското правителство, в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц Владимир Путин е уверил, че ще продължи да приема плащания в евро и долари и дори е описал процедурата. По въпроса все още няма яснота, въпреки че Русия плаши със спиране на газовите доставки. Но това е отделна тема, която не е пряко свързана с повода за текста в „Поглед.инфо“ – че „руската рубла е обвързана със златото“.

Идеята за връщане към златния стандарт в Русия не е нова и е обект на спорове – не за първи път видни руски икономисти я оспорват – например професорът по международни финанси Валентин Катасонов, чийто анализ е публикуван също в „Поглед инфо“. Според Катасонов „възстановяването на златния стандарт“ е „изключително опасно“, а Русия се нуждае „не от златна, а от стокова рубла“.

Източник: Поглед.инфо

Съществуват съмнения доколко Русия е сериозна в намеренията си за „златен стандарт“ или става дума за „реклама“, коментира пред БНР Александър Михайлов, експерт по международни валутно-финансови отношения и преподавател в университета в Рединг, Великобритания:

„Този ход Путин вече го направи – на 1-ви април трябваше да се плаща в рубли само, но когато 1-ви април дойде, той каза, може да ми платите и в евро, в долари. Не съм сигурен доколко режимът в Кремъл сериозно стои зад думите си.“

Според Михайлов всичките тези поредни ходове – първо да се плаща за газ в рубли, след това – за петрол и други руски стоки в рубли, а сега и „златния стандарт“, са градиращи мерки за защита на рублата: „Когато се свърже рублата с плащането на газ и петрол, се създава изкуствено търсене на рублата. Тази валута поскъпва“. Но това решение няма да доведе до промяна на пазарните механизми, които определят, както цената на златото на международния пазар, така и цената на газ, петрол, пшеница, суровини и горива, допълва Михайлов.

„Блумбърг“ коментира решението на Руската централна банка в контекста на международните санкции, които не дават възможност на руските банки да продават добитото в страната злато на международните пазари. Русия е втора в света по добив на злато – стойността му е 20 милиарда долара годишно. Обичайно златодобивните компании използват няколко държавно контролирани банки, за да продават руското златото на международните пазари. Но в момента тези банки са обект на санкции и не могат да продават навън, златодобивните компании не могат толкова бързо да реализират директен износ, а вътрешният пазар не може да поеме тези обеми. Затова се налага Руската централна банка, която спря покупките на злато от банките в началото на 2020 г., отново да започне да го изкупува. С фиксираната стойност от 5000 рубли на грам банката ограничава цената, на която ще купува от банките, пише „Блумбърг“.

И докато анализаторите анализираха, на 7 април Руската централна банка ненадейно обяви, че от 8 април покупката на злато от банките ще се осъществява на цени по договаряне. Първоначално обявеният краен срок на фиксираната цена беше 30 юни. Причината за внезапния обрат в позицията – „съществено изменение на пазарната ситуация“. Агенция „Ройтерс“ допълва, че след решението на Руската централна банка от 25 март рублата се е стабилизирала значително и е повишила стойността си спрямо американския долар – на 25 март 5 000 рубли (1 грам злато) са стрували около 52 щ.д., а на 7 април – 63 щ.д. Това показва основателността на коментарите, че подобни действия са насочени към стабилизиране на рублата, но пропагандният им образ е силно преувеличен.

Източник: Телеканал ЦАРЬГРАД. Медията е изобличена многократно в разпространяване на дезинформация от европейската платформа EU vs Disinfo.

Голямата цел на Русия е излизане от доларовата матрица, твърди Боян Чуков* в интервю на Петър Волгин в предаването „12+3“ по БНР, отразено в „Поглед.инфо“: „Битката се води на дипломатическото поле, в информационно-психологическата война, води се военно на терена, но и на икономическото поле. В икономиката ще бъде най-важната битка, която ще се води в следващите години. На останалите бойни полета всичко е тактика за постигане на голямата цел на Русия, която е точно излизане от доларовата матрица“.

Не се очаква скорошна „дедоларизация“ и световно могъщество на рублата: поне в следващите 50 години американският долар ще продължи да доминира, тъй като американските пазари на ценни книжа са най-големи и най-ликвидни, смята преподавателят по международни валутно-финансови отношения Александър Михайлов. По данни на МВФ за 2021 г. близо 60% от световните валутни резерви са в долари.

Източник: Международен валутен фонд

Според пазарни анализатори, цитирани от Американското национално обществено радио NPR, Русия създава „потьомкинска валута“ – перифраза на популярния израз „потьомкинско село“, който означава показно благополучие, скриващо действителното лошо състояние на нещата.

Изразът произхожда от историята, определяна от руски източници като мит, за руския пълководец Григорий Потьомкин, който бил назначен за губернатор на Крим след анексирането на полуострова от Екатерина Велика през 1783 г. По време на посещението на императрицата няколко години по-късно, Потьомкин наредил да посторят нови сгради по пътя на кортежа, а по-далечните села дори били изрисувани на дъски. По същия начин, обясняват анализаторите, Русия се опитва да представи рублата като валута, която има стойност, докато всъщност нито някой в чужбина, нито самите руснаци, искат да купуват рубли.

Проверено:

Не отговарят на истината твърденията, че руската рубла е „вързана за златото“ и Русия въвежда „златен стандарт“. Няма основания да се очаква, че рублата ще измести долара и еврото като световни резервни валути. Русия се опитва да стимулира търсенето на рублата по изкуствен път и да я стабилизира, но не може се очаква скорошна „дедоларизация“ на световната икономика.

*Боян Чуков е оповестен от Комисията по досиетата като щатен сътрудник в Първо главно управление на ДС в периода 1980-1990 г., работил в чужбина под псевдонима „Галицин“. Секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет в кабинета на Сергей Станишев (2008-2009), съветник по външна политика в правителството на Пламен Орешарски (2013), дипломат.

Текстът е консултиран с Евгений Кънев, финансист и доктор по икономика.

Източници

Информация о покупке Банком России золота на внутреннем рынке

https://www.cbr.ru/press/pr/?file=25032022_192430DKP25032022_182539.htm&fbclid=IwAR0Qm4LHP_0Xyg4iS0JpEe2Cv2L-Tu8ye3Gq5803uMfDGrezm2eXTecW7eE

(Русский) Россия привязала рубль к золоту? Неправда 29.03.2022

https://factcheck.kg/en/rossiya-privyazala-rubl-k-zolotu-nepravda/

Germany says Putin agreed to keep payments for gas in euros

https://www.dw.com/en/germany-says-putin-agreed-to-keep-payments-for-gas-in-euros/a-61310461

Доц. Александър Михайлов: Златен стандарт на рублата няма да промени пазарните механизми

https://bnr.bg/horizont/post/101629487/doc-aleksandar-mihailov

Russia Seeks New Ways to Sell Its $20-Billion-a-Year Gold Output

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-01/russia-seeks-new-ways-to-sell-its-20-billion-a-year-gold-output

Информация об изменении ценовой политики при покупке Банком России золота на внутреннем рынке

https://www.cbr.ru/press/pr/?file=07042022_184513OBR07042022_174607.htm

International Monetary Fund’s Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves (COFER) database.

https://data.imf.org/?sk=E6A5F467-C14B-4AA8-9F6D-5A09EC4E62A4

How Russia rescued the ruble

https://www.npr.org/sections/money/2022/04/05/1090920442/how-russia-rescued-the-ruble?t=1649533414246

Досието на Боян Чуков: От вербовчик по „възродителния процес” до съветник на премиера Орешарски

https://desebg.com/ms/1725-2014-02-28-14-52-21

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Още по темата

Категории

Още от рубриката