fbpx

Руската пропаганда за войната в Украйна

Основни пропагандни наративи през първите пет дни на войната.

Автор: JORDY NIJENHUIS https://eooh.eu/

След разгарянето на конфликта между Русия и Украйна беше въпрос на време руските пропагандни кампании да навлязат в социалните медии. Първоначално по-голямата част от споделеното съдържание се състоеше от видеоклипове и снимки, отразяващи ситуацията на терен. Някои от тях се базираха на слухове, бяха извадени от контекста, бяха неправилно обозначени или се използваха видеа и снимки от предишни конфликти. Непосредствено след тази вълна от визуална дезинформация започна да се разгръща и по-широкият наратив. В тази статия ще се съсредоточим върху основните „опорни точки“ за случващото се.

Пропагандният дискурс навлезе в Европейския съюз през анонимни, тролски и бот акаунти в социалните медии. Вероятно дейността на тези акаунти е била разгърната в рамките на координирана руска акция или преди това те са били използвани в кампании за дезинформация, което е подсилило действието им. Правим това предположение въз основа на техния начин на действие, предишна активност и мрежи от последователи. Важно е да се спомене, че не разполагаме с неопровержимо доказателство, че това са руски акаунти, в по-нататъшни изследвания това би могло да се проучи по-задълбочено.

Ето и руските пропагандни кампании, които идентифицирахме през първите 5 дни на войната:

Проруският дискурс

Русия защитава Украйна

Тази трактовка отразява официалната линия на Кремъл – Русия участва в специална военна операция за постигане на мир в Украйна. Руските войски в Украйна не са част от инвазия.

Русия защитава малцинствените групи

Руските сили имат за задача да защитават украинското население – конкретно руските малцинствени групи – от украинския режим. Русия е принудена да предприеме действия в Украйна по хуманитарни причини.

Путин прави това в интерес на Украйна

Тази „опорна точка“ изгражда образа на Путин като защитник на славянските интереси. Путин не се интересува от разширяване на територията и влиянието си, нито от възстановяване на някогашната слава на Съветския съюз. Той прави това от добро сърце, защото иска да види как Украйна процъфтява.

 Украинците приветстват руските сили

Успешната военна операция от страна на Русия се провежда без никаква сериозна съпротива. Украинското население приветства руските войски и аплодира тяхното присъствие.

Антиукраинският дискурс

Украйна няма право да бъде държава

Този „разказ“ е основан на едностранчиво тълкуване на историята, в което се изтъкват историческите връзки между Украйна и Русия. Украйна принадлежи на Руската империя и никога не е имала никакви исторически права да стане независима държава. Украйна никога не е била суверенна държава и никога няма да стане такава.

Украйна е провалена държава

Демокрацията никога не е функционирала в Украйна. Тя се е превърнала в държава, сателитна на „Запада“, и изборите там никога не са били честни. Корупцията е достигнала всички нива на управление в Украйна, мафията е проникнала в ръководство на страната, управляващите са наркомани, мошеници и престъпници.

Украйна се управлява от нацистки режим, който извършва геноцид

Това е официалната позиция на Кремъл, според която украинските власти извършват или планират да извършат геноцид над рускоезичното население. Украинското ръководство се състои от жадни за власт нацисти. Необходима е денацификация.

Съществуването на Азовският батальон е доказателство

Азовският батальон е дясна екстремистка група, свързана с неонацистки идеологии. Основан е през 2014 г., за да защити украинския град Мариупол от руска инвазия. Съществуването му се използва от руските власти, за да се продава идеята, че в Украйна всъщност има нео-нацистки режим и че НАТО и ЕС подкрепят неонацистите. Като доказателство често се използва стара снимка от 2014 г., на която се вижда как групата размахва знамето на НАТО заедно с нацистко знаме (което може да е добавено дигитално). Важно е да се отбележи, че през 2014 г. Батальонът започва като доброволческа организация, а когато на по-късен етап е включен в националната гвардия се въвеждат по-строги правила за членство.

Наративът за НАТО

НАТО обгражда Русия

Според тази „опорна точка“ Атлантическият алианс е създаден, за да унижи Русия. Разширяването на НАТО е доказателство за това. Единствената цел на НАТО е да обгради Русия и да доминира над нея. Всяко разширяване на изток се разглежда като акт на агресия. Намерението на Украйна да се присъедини към НАТО е достатъчна причина за започване на война с цел защитата на Русия.

Ако дразниш мечка, тя ще те нападне

Тази интерпретация е любима на много крайно десни групи и коментатори. НАТО е представен като агресор, който постоянно дразни и досажда на Русия. Затова е съвсем естествено Русия да отговори с насилие.

Украинските военни са наемници, платени и обучени от ЦРУ

Според този разказ украинската армия е фиктивна. Военнослужещите в Украйна са наемници, които работят за ЦРУ, за да водят марионетна война с Русия. Съединените щати са тези, които контролират ситуацията и вземат всички решения.

НАТО иска голяма война, защото е собственост на военно-промишления комплекс

И тук НАТО е представена като агресор. В действителност Алиансът не се интересува от Украйна, разширяването или демокрацията. Неговите държави-членки започват тази война, за да може военно-промишленият комплекс да печели пари. След конфликтите в Ирак, Сирия и Афганистан те се нуждаят от ново бойно поле, на което да продават оръжията си.

Наративът за ЕС

Европейският съюз е в упадък

ЕС е упадъчен режим. Той ще унищожи славянските, християнските и семейните традиции и ще утвърди мултикултурализма, правата на ЛГБТИ+ общността и вижданията на приятелски настроените към исляма. Путин е единственият човек, който е в състояние да попречи на това.

Европейският съюз е част от програмата за контрол над света (WEF/QAnon/ the Great Reset)

Теория на конспирацията, активно поддържана от QAnon общността. ЕС се нуждае от нова криза, за да продължи да изпълнява програмата на Световния икономически форум – the Great Reset (мотото на 50-тата годишна среща на форума през 2020 г.)  и да отнема гражданските свободи след COVID пандемията. И така отново ни се налага разширяването на ЕС към Украйна.

Whataboutism-и

Според определението Whataboutism е тип пропагандна техника, при която  се дискредитира позицията на опонента, без да се опровергават пряко аргументите му.

В социалните медии се разпространяват много Whataboutism-и по повод украинския конфликт. Участието на НАТО във войните в Югославия, конфликтите в Палестина, Ирак, Афганистан, Йемен и Кубинската криза се използват, за да се разубедят хората да заемат позиция. Пропагандната техника е използвана от Съветския съюз и сега отново влиза в употреба. Важно е да се помни, че всеки конфликт е различен и че е възможно човек да бъде едновременно и против войната в Украйна, и против бомбардировките в Йемен. Whataboutism-ите обикновено се използват, за да се мъти водата, а не за да се убеждават хората да застъпят страна в конфликта.

Ситуацията с войната в Украйна се променя много бързо, така че можем да очакваме тези наративи да поемат и в други посоки с течение на времето. Засега е важно да не допускаме разрастването им и да ги развенчаваме, когато е необходимо. Тези разкази се разпространяват в социалните медии с очакването, че хората ще се ангажират с тях, и с надеждата, че те ще бъдат широко споделяни. Като ви даваме този друг поглед, се надяваме да ги разпознаете и да предотвратите въздействието, което могат да окажат.

Текстът е публикуван на сайта на EOOH-The European Observatory of Online Hate

Още за руската пропаганда можете да прочетете тук и тук.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката