fbpx

Със стари клипове Слави Клашъра внушава, че САЩ въоръжават източния фланг на НАТО за война с Русия

  • Слави Панайотов внушава, че Съединените американски щати (САЩ) изпращат военна техника и войници към източната граница на НАТО;

  • За доказателство той представя стари кадри, които са заснети между 2019 и 2021 г., преди началото на руската инвазия в Украйна;

  • Видеата са заснети в САЩ и нямат нищо общо с военния конфликт и плановете на НАТО за укрепване на източния фланг на съюза.

В YouTube видео, озаглавено „12 интересни НОВИНИ, които МЕДИИТЕ СКРИХА от нас“, Слави Панайотов (The Clashers) се опитва да внуши, че САЩ подготвят огромна пратка на военна техника (танкове) за източния фланг на НАТО. За доказателство обаче показва стари кадри, които са заснети години преди руската инвазия в Украйна. Водещият прави препратка към обявеното на срещата на върха на НАТО в Мадрид от юни 2023 г. постепенно увеличение на силите за бързо реагиране: „Видеата са направени главно в Америка и съвпадат с информацията, че НАТО е напът да разположи около 300 000 войници по източната ни граница.” 

В коментар на кадрите, водещият допълва, че „хората се питат закъде са се запътили и готви ли се нещо по-голямо“. Слави добавя и че засилването на военното присъствие на източния фланг на НАТО може да бъде интерпретирано и като провокация към Русия.

На кадрите се виждат влакове, които пренасят десетки американски танкове (M1 Abrams, K2 Black Panther). Показаните видеа са от 2019 г., 2020 г. и 2021 г.

Първото видео, част от което е използвана в предаването, е публикувано 2019 г. в YouTube канала Jason’s family adventures, в който семейство разказва за живота си. Конкретните кадри показват влак, който транспортира американски танкове Abrams, както и друга военна техника. В коментарите под видеото не се споменават нито конфликта между Русия и Украйна, нито НАТО. 

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/15083093″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Вторият клип съдържа кадри на влак, натоварен с военна техника, преминаваща през Сан Диего, Южна Калифорния. Публикуван за пръв път в платформата Х (бивша Twitter) през март 2020 г., клипът още тогава става повод за паника, че започва военно положение в САЩ. В деня след публикацията излиза проверка на фактите от американския сайт „Лийд сторис”. Всъщност става дума за обичайно събитие, тъй като в близост до Сан Диего се намира „Националния център за обучение […], където кавалерийските части на армията на САЩ използват танкове за обучения в пустинята.“ Влакът не нахлува в града, а преминава през неговия център на излизане в посока близките военни бази.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/15083495″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Третият видео материал, използван от The Clashers, показва кадри, снимани от потребител в YouTube с име @SD457500. Става въпрос за любителски канал, в който се публикуват клипове на различни модели влакове от американските железници. Нито в неговата публикация, нито в коментарите се обсъжда потенциално въоръжаване на източния фланг на НАТО, а самото видео датира от ноември 2021 година.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/15083579″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Проверено:

Видео в канала на известния ютубър Слави Панайотов внушава, че САЩ изпращат големи количества военна техника към източния фланг на НАТО. Кадрите са извадени от любителски клипове, споделени в социалните мрежи между 2019 г. и 2021 г. В нито един от видеоклиповете не се споменава НАТО или потенциален конфликт с Русия.


Източници:

YouTube каналът Jason’s family adventures, Train loaded with Tanks!: https://www.youtube.com/watch?v=NUaO-VsqQ6g

TikTok каналът worldstar, Y’all ever seen this many military tanks?!: https://www.tiktok.com/@worldstar/video/7214893846717631790  

YouTube каналът SD457500, Military Train with Tanks, M1 Abrams, Bradley’s (BFV), support vehicles, and more -Drone views-: https://www.youtube.com/watch?v=mlTLgcmBZTc

Lead Stories, Fact Check: Tanks NOT Arriving In San Diego, NO Martial Law: https://leadstories.com/hoax-alert/2020/03/fact-check-tanks-not-arriving-in-san-diego-no-martial-law.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката