fbpx

Снимката, на която Сталин показва с жест сърце, е манипулирана

  • Снимката на Йосиф Сталин, който прави жест във формата на сърце с ръцете си, е манипулирана;

  • Манипулираният кадър на съветския диктатор е стар, но се разпространи наново в паралел със снимка на руския опозиционер Алексей Навални, който прави същия жест;

  • Оригиналната фотография идва от книга за живота на диктатора.

В социалните мрежи се разпространява манипулирано изображение на съветския диктатор Йосиф Сталин, поставил ръцете си във формата на сърце. Оригиналната снимка на диктатора най-вероятно е взета от книгата „Животът на Сталин“, където може да бъде видяна оригиналната фотография.

Сталин

Манипулираното изображение се разпространява и редом с автентични фотографии на руския опозиционер Алексей Навални, който прави същия жест. Колажът се разпространи след новината за смъртта на Алексей Навални, в реакция на която много потребители на социалните мрежи публикуваха кадри, в които руският опозиционер прави такъв жест с ръцете си.

Сталин

Проверено:

В социалните мрежи се разпространява манипулирано изображение на Йосиф Сталин, който прави с ръце формата на сърце. Паралелно на манипулираната фотография е поставена снимка на руския опозиционер Навални, който прави същия жест. Оригиналният кадър на руския диктатор е изваден от книгата „Животът на Сталин“, където ръцете на диктатора са отпуснати надолу.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката