fbpx

Снимката с овъглено тяло на дете в Израел е оригинална, същият кадър с куче – генериран от изкуствен интелект

  • Снимката, на която се виждат овъглените останки на бебе в Израел, е оригинална и не е манипулирана;

  • Същият кадър, на който се вижда куче, вместо тялото на дете, е изфабрикуван с изкуствен интелект.

На 12 октомври в профила на израелския премиер Бенямин Нетаняху в социалната мрежа X са публикувани три снимки. На два от фотосите се виждат овъглени тела на деца, а на третата – окървавено бебе. За виновни са посочени „чудовищата от Хамас“. „Ето някои от снимките, които премиерът Бенямин Нетаняху показа на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен“, пише още в статуса.

Същия ден американският колумнист и политически коментатор Бен Шапиро публикува в Х една от снимките с овъглени тела, пуснати в профила на Нетаняху. Няколко часа по-късно друг потребител на платформата публикува изфабрикувана версия на снимката. На нея е премахнато тялото на дете и е добавено куче с помощта на изкуствен интелект. Дори авторът на колажа е написал в публикацията към снимката пише: „Отне ми 5 секунди, за да направя това. Вече не е трудно да се направи убедителна фалшива снимка“. На 24 октомври публикацията в X е изтрита и е достъпна с онлайн архиватора WayBackMachine.

В рамките на минути фалшифицираното изображение се разпространява в  социалните мрежи, този път с твърдението, че това е оригиналната снимка, а кадърът с овъглените останки на бебе е генериран от изкуствен интелект. 

Потребители на мрежите правят проверки на изображението с онлайн програма за проверка на достоверността му. Тя се казва aiornot и е неточна – обявява изображения, генерирани от изкуствен интелект, за автентични. Такъв неточен резултат дава и със снимката с овъгленото дете, публикувана от Нетаняху.

Всъщност вярното е, че снимката с кучето е генерирана от изкуствен интелект. Това показва анализ на изображението вече с точен онлайн инструмент – FotoForensics. Проверката е направена от италианската платформа за проверка на фактите Open.online. Че снимката с кучето е изфабрикувана може да се види и с просто око, защото липсват детайли в лапата на кучето. Това е добре познат недостатък на изкуствения интелект – не успява да пресъздаде автентично ръце на човек, лапи на животни и други детайли от тела.

Източник: https://www.open.online

Междувременно невярното твърдение, че снимката на изгореното дете е изфабрикувана, се разпространява широко на различни езици и в още социални мрежи. Изфабрикуваната снимка се разпространява и от български профили.

Под публикацията хора споделят антисемитски коментари и теории на конспирациите. 

Потребители направиха аналогия и с кадрите от масовите убийства в украинския град Буча през 2022 г., за които невярно се твърдеше, че са инсценирани.

Русия продължава да твърди, че снимките на жертвите в Буча са инсценирани, въпреки множеството доказателства за извършените престъпления.

Независими една от друга проверки на „Ню Йорк таймс“, Би Би Си и Агенция Франс прес (АФП) изобличиха неверните твърдения, че телата на убитите по улиците хора се движат.  Проверка на Factcheck.bg опроверга невярното твърдение, че видеоклип показва човек, пушещ цигара, в чувал за трупове в Буча – всъщност ставаше дума за кадри от заснемането на руски музикален клип от 2021 г.

Проверено:

Снимката с овъглено дете, публикувана от израелския премиер, е автентична. Кадърът, в който на мястото на детето се вижда куче, е изфабрикуван от изкуствен интелект.

По текста работи и Георги Марчев.

Източници:

No! La foto del bambino israeliano bruciato non è stata generata dall’AI: https://www.open.online/2023/10/14/foto-bambino-israeliano-bruciato-intelligenza-artificiale-cane-fc/

Правда ли, что фото сожжённого израильского ребёнка было создано нейросетью на основе снимка спасённой собаки?: https://provereno.media/blog/2023/10/13/pravda-li-chto-foto-sozhzhyonnogo-izrailskogo-rebyonka-bylo-sozdano-nejrosetyu-na-osnove-snimka-spasyonnoj-sobaki/

How Easy Is It to Fool A.I.-Detection Tools?: https://www.nytimes.com/interactive/2023/06/28/technology/ai-detection-midjourney-stable-diffusion-dalle.html

Russian media campaign falsely claims Bucha deaths are fakes: https://apnews.com/article/russia-ukraine-kyiv-business-media-facebook-21d36ea4370bab98b1cc93baa0815dd8

PolitiCheck: Видеото с „труп, който пуши цигара в Буча“, е от руски музикален клип: https://factcheck.bg/politicheck-videoto-s-trup-kojto-pushi-cigara-v-bucha-e-ot-ruski-muzikalen-klip/ 

Satellite images show bodies lay in Bucha for weeks, despite Russian claims.: https://www.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html

Bucha killings: Satellite image of bodies site contradicts Russian claims: https://www.bbc.com/news/60981238

Video does not show staged bodies in Bucha: https://apnews.com/article/fact-checking-847134637960

Профилът на Бенямин Нетаняху в X: https://twitter.com/IsraeliPM/status/1712471782303867144?s=20

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката