fbpx

Стари снимки се използват за подвеждащи внушения за антибългарска политика в Украйна*

*Текстът е коригиран на 18 септември, съгласно принципа на Factcheck.bg „Поправяме се, ако сгрешим“. Направените редакции не променят изводите от първоначалната проверка.

  • Снимките на разрушения паметник на гроба на хан Кубрат в Украйна не са актуални, а са направени през 2021 г.;

  • Паметникът действително  е бил повреден през април 2021 г., но е възстановен с усилията на местната власт в Мала Перешчепина;

  • Съкровището от гроба хан Кубрат се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург.

През юли 2023 г. в социалните мрежи се разпространяват стари снимки на разрушен паметник на хан Кубрат в Украйна. В публикациите се внушава, че украинците заличават и оскверняват останките от българска история на украинска територия. Тези публикации са част от популярния наратив, че Украйна води антибългарска политика и потиска българската идентичност.

Същите снимки с подобен текст се разпространяват и през април 2022, когато Factcheck.bg за първи път направи проверка по темата.

Проверката на Factcheck.bg показва, че снимките не са актуални, а са направени през април 2021 г., когато паметникът действително е бил повреден от неизвестни лица. Основната версия на полицейското разследване е била, че става дума за иманяри. Основите на паметника са били подкопани и е съборен на 5 април 2021 г., но възстановяването е започнало още на същия ден с усилията на местната власт в Мала Перешчепина.

По повода е имало незабавна реакция както на българските, така и на украинските власти, които осъждат вандалския акт. Случаят е широко отразен в българските медии. „Посoлството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което започна веднага. Консулът ни в Киев Тодор Бончев разговаря днес с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на хан Кубрат – Виталий Головко. Той е получил потвърждение, че паметникът е частично възстановен. Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен.“, коментират още от МнВР.

Източник: Асоциация на българите в Украйна

Мемориалната плоча се намира в покрайнините на украинското село Мала Перешчепина в Полтавска област, където е бил погребан хан Кубрат. Гробът и съкровището на хан Кубрат, което включва 800 предмета – 25 кг злато и 50 кг сребро, са открити случайно през 1912 г.

През 2001 г., по време на първия Събор на българите в Украйна**, е поставен паметен знак на гроба на хан Кубрат от представители на българската общност в Украйна. Находките в момента се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, сред тях са пръстенът и личното оръжие на хан Кубрат.

** Текстът е поправен от „втория Събор на българите в Украйна“ на „първия Събор на българите в Украйна“.

Източници:

МВнР осъжда поругаването на паметника на хан Кубрат: https://www.mfa.bg/bg/news/29211

Паметникът на хан Кубрат в Мала Перешчепина се възстановява: https://www.mfa.bg/embassies/ukraine/news/29293

Коментар МЗС України у зв’язку із пошкодженням меморіального знаку на місці поховання Хана Кубрата: https://mfa.gov.ua/news/komentar-mzs-ukrayini-u-zvyazku-iz-poshkodzhennyam-memorialnogo-znaku-na-misci-pohovannya-hana-kubrata

Найбагатший скарб Європи (до 100-річчя унікальної знахідки під Малою Перещепиною): http://reposit.nupp.edu.ua/bitstream/PoltNTU/3833/1/%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%8E%D1%80%D0%B0.pdf

Древности эпохи Великого переселения народов IV-VII вв. Перещепинский клад. VII в.: https://pano.hermitagemuseum.org/3d/html/pwoa/goldenroom/#node5

Чому Болгарія обурилася через знищення пам’ятника на Полтавщині: https://www.bbc.com/ukrainian/news-56665358

«Кубрат збирає своїх нащадків»: http://www.golos.com.ua/article/76342

В Україні вшанують болгарського правителя на місці знайденого скарбу: https://www.radiosvoboda.org/a/24606062.html

На Полтавщині вандали пошкодили меморіальний знак болгарскому хану Кубрату: https://poltava.to/news/60292/

Събор на българите в Украйна: http://www.kubrat.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=32:2012-04-30-15-25-41&catid=15:2012-04-30-15-18-31&Itemid=14http://abuodes.org.ua/sobor/sobor_na_bilgarite_v_ukrajna/

ПРОВЕРЕНО: В социалните мрежи се разпространяват и активно се споделят стари снимки на разрушен паметник на хан Кубрат в украинското село Малая Перешчепина: https://www.facebook.com/BGFactcheck/posts/pfbid0Lwrmpnk2CFthQaQ2JovwPgKe3KYEDZzvWJHao6MJmWKd7EkDekgtgyP4HPak3QhEl

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката