fbpx

Неверни твърдения и стари кадри се използват за дезинформация за фермерските протести в Германия

  • Хиляди фермери в Германия протестират от декември 2023 г. срещу намаляването на субсидиите за дизелово гориво. Протестите не са свързани с германската помощ за Украйна;

  • Протестите са отразени широко както от българските, така и от международните медии;

  • Част от разпространяваните клипове не са от настоящите германски протести, а показват стари кадри от други държави.

Защо протестират фермерите в Германия?

Протестите на германските фермери са предизвикани от намаляването на субсидиите за дизелово гориво. След постановлението на конституционния съд в Карлсруе, че пренасочването на 60 милиарда евро от фонда за борба с Ковид-19 към други дейности е противоконституционно, германското федерално правителство беше принудено да намали бюджета за 2024 г. Една от мерките за икономии е премахването на данъчни облекчения за дизелово гориво за земеделските производители. Макар че правителството се съгласи на поетапно намаляване на облекченията до 2027 г., фермерите продължават да протестират, като блокират пътни артерии и спират движението в големите германски градове.

Тези видеа от протестите в Германия ли са?

В социалните мрежи има десетки публикации, свързани с протестите на фермерите в Германия. Част от тях обаче показват кадри от фермерски протести в други държави в Европа. 

Такъв пример е публикация във Фейсбук групата „Генерал РАДЕВ-ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГАРИЯ”, която твърди, че показва кадри от Германия, на които се вижда как трактор се сблъсква с полицейски автомобил с водно оръдие. 

Клипът всъщност е заснет в Белгия през 2015 г., установяват проверители на фактите от Лайденския университет в Нидерландия още през 2022 г. Видеоклипът може да бъде открит в платформата Х в публикация от 2015 г. На Якопо де Рехойос – кореспондент в Брюксел на Onda Cero, една от най-големите испански радиостанции.

Тогава млекопоризводители, включително и български, протестираха в Брюксел срещу падащите цени на млякото в Европа. 

Подобен е случая и с това видео, което има над половин милион гледания и 18 хиляди споделяния. Клипът е публикуван в личния профил на потребителя, който коментира компилация от клипове, за които твърди, че показват протестите в Германия. 

В един от клиповете в компилацията на сградата се виждат украинското, френското и европейското знаме. Чрез обратното търсене на изображението в Гугъл, екипът на Factcheck.bg откри видеоклип с подобни кадри, който е качен в платформата ТикТок на 15 декември 2023.

 

Видеото показва фермерски протест от 15 декември в Дижон, Франция. Причината за протеста е забавяне на изплащането на субсидиите. Френски издания отбелязват, че демонстрацията е събрала около 250 участници, които изсипват тор и замерят с яйца сградата на общинския съвет на френския регион Бургундия-Франш Конте. 

Това не е първото използване на стари материали свързани с протести на фермери. Снимков материал от германски протести през 2019 е използван манипулативно през 2021-22 като уж показващ протести срещу мерките свързани с Ковид-19 или пък подкрепа за протестите на фермери в Индия.

„Медиите мълчат”?

В едни от най-популярните публикации в социалните мрежи се твърди, че протестите не се отразяват от националните медии. Публикация от личен профил на потребител във Фейсбук с 14 хиляди гледания и над 2500 харесвания показва видеоклип, на който се виждат автомобили и специализирана техника, които преминават по магистрала, а надписът гласи „БТВ-НОВА ДА НЕ ВИ ИЗМРЯХА РЕПОРТЕРИТЕ???”.

Обвинението, че медиите крият случващото се и не го отразяват, не се появява нито за първи път, нито само в България. Подобни неверни твърдения са направени дори от Илон Мъск. „На новинарите им е казано да не го отразяват”, гласи постът на собственика на платформата Х.  С оставените от потребители т.нар. бележки от общността (community notes) в социалната мрежа се вижда, че твърдението на Мъск е невярно – може да се намери списък от материали на медии, които отразяват протестите.

Твърдението, че българските национални медии не са отразили протестите на фермерите в Германия също не отговаря на истината. 

Руската интерпретация

Още в началото на седмицата на фермерски протести в периода 8-15 януари, бившият президент на Русия Дмитрий Медведев пише публикация в платформата Х, част от която гласи:

„… Субсидиите са прекратени, а космическите суми, изразходвани за Украйна, продължават да растат. И Германия е основният финансиращ. Ако това продължи, бандеровците ще изнесат своето доказано оръжие, майдана, в Берлин.”

Български сайтове като informiran.net, pogled.info, kritichno.bg също публикуват текстове, които обвързват протестите с недоволство спрямо помощта за Украйна или евроатлантическата ориентация на Германия.

Подобни твърдения могат да бъдат открити и в български проруски Телеграм групи. „Точка без връщане беше опитът да се ограбят собствените фермери за финансиране на украинския режим“ заключва една от публикациите, отразявайки репортаж от беларуската държавна телевизия Беларус 1.

Подобни твърдения са неверни. В публикация на Асоциацията на германските  фермери, която стои зад организацията на протестите, се казва: 

„Фермерите, транспортната индустрия, спедиторите и шофьорите на камиони ще изразят недоволството си от съкращенията на бюджета на федералното правителство. … Германската фермерска асоциация, заедно с държавните земеделски асоциации, призовава за оттегляне на планираните от федералното правителство увеличения на данъците за селското стопанство”. 

Йоаким Руквид, президентът на Германската фермерска асоциация в интервю за ZDF (втората най-голяма обществена медия в Германия) изразява позицията, че фермерските протести ще спрат, когато федералното правителство премахне всички мерки за строги икономии насочени към селскостопанската дейност.

Никъде в официалните изявления или исканията на протестиращите не се споменава изрично помощта за Украйна като причина за протестите.

Проверено:

Не е вярно, че фермерите в Германия протестират във връзка с германската помощ за Украйна. Основната причина за недоволството им е премахването на данъчни облекчения за дизелово гориво. Не е вярно и твърдението, че протестните действия не са отразени от националните медии в България, като репортажи за тях могат да бъдат открити в трите национални телевизии, БНР и БТА. В редица Фейсбук публикации подвеждащо и невярно се споделят клипове, които в действителност са кадри от други държави, а не от настоящите протести в Германия.

Източници:

Deze virale beelden over de boerenprotesten kloppen niet, https://nieuwscheckers.nl/deze-virale-beelden-over-de-boerenprotesten-kloppen-niet/.

Фермери протестират в Брюксел срещу падащите цени на млякото, https://nova.bg/news/view/2015/09/07/123328/%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE.

Manifestation d’agriculteurs à Dijon : du fumier déversé devant l’hôtel de Région, une délégation reçue, https://france3-regions.francetvinfo.fr/bourgogne-franche-comte/cote-d-or/dijon/manifestation-d-agriculteurs-les-agriculteurs-sont-arrives-a-dijon-2890580.html.

Video shows German farmers protest in 2019, not 2022 Freedom Convoy, https://www.reuters.com/article/factcheck-germany2019-notfreedomconvoy/fact-check-video-shows-german-farmers-protest-in-2019-not-2022-freedom-convoy-idUSL1N2UF1UX/.

Old Images From Netherland And Germany Circulated As Farmers’ Protest In Spain Inspired By Farmers’ Protest In India, https://thelogicalindian.com/fact-check/spain-farmers-protest-27258?infinitescroll=1.

„Поглед.инфо“ откъм Кремъл, https://factcheck.bg/pogled-info-otkam-kremal/.

Kundgebung von Landwirtschaft und Transportgewerbe am 15. Januar 2024, https://www.bauernverband.de/topartikel/kundgebung-von-landwirtschaft-und-transportgewerbe-am-15-januar-2024.

Rukwied: „Fauler Kompromiss“ der Ampel, https://www.zdf.de/nachrichten/politik/deutschland/bauernverband-rukwied-landwirte-protest-100.html.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Мирела Петкова
Мирела Петкова
Мирела Петкова е изследовател и журналист на свободна практика. Вълнува се от теми, които засягат Балканите, Източна Европа, и Китай, а също така и от развенчаване на дезинформацията и разузнаването чрез отворени източници на информация. От есента на 2020 г. работи към британската медия New Statesman, където събира, анализира, и визуализира бази данни, свързани с енергийния преход и климатичните промени. Главната й цел е спомагането на журналисти с проверена, достоверна и навременна информация.

Още по темата

Категории

Още от рубриката