fbpx

Старо видео невярно внушава, че „рускоезични украинци“ не се допускат до великденска литургия

      • Разпространяваните кадри с изгонени от украинска църква хора не са от честване на Великден и не са от тази година. Те са от 8 април 2023 г., когато Православната църква на Украйна (ПЦУ) влиза във владение на катедралния храм в град Шепетивка, Хмелницка област, след гласуване на членовете на енорията;
      • Свещеникът и още няколко присъстващи са изведени от храма, защото отказват да приемат решението на местната църковна общност. Те поддържат свързаната с Москва Украинска православна църква (УПЦ) и отказват да предадат контрола върху храма;
      • Изведеният свещеник и неговите привърженици не са арестувани и продължават да провеждат богослуженията си в друго помещение в същия храм.

В седмицата след Възкресение в социалните мрежи се разпространиха публикации с твърдения за репресии срещу рускоезичните украинци. Публикациите внушават, че на вярващите не им е било позволено да участват в отпразнуването на Великден. В разпространявано видео се вижда как няколко жени и един православен свещеник са избутани от храм по време на богослужение. В тези действия участват полиция и миряни.

Новини от най-напредналата демокрация в света. Възрастните рускоезични украинци се опитват да празнуват православния Великден. Арести, тормоз, унижение. Това е свободата! Единственото им престъпление е да бъдат православни християни“ – твърди текстът към споделяните кадри.

Видеото е широко разпространено както сред български профили във Фейсбук, така и в руски православни сайтове, канали в Телеграм и в социалните мрежи „Однокласники“ и „В контакте“. Публикувано е и в YouTube, Инстаграм и Х. Някои от постовете са от англоезични и френскоезични профили, но съдържат епитети или твърдения типични за руската пропаганда. Повечето публикации изразяват възмущение срещу изгонването на богомолците от храма, но в никоя от тях не се посочва къде точно са заснети кадрите и не се обяснява контекстът на случващото се.

 

Проверката на Factcheck.bg показа, че видеото не е от Великден тази година, както се твърди в част от публикациите. То е заснето в навечерието на Цветница, на 8 април 2023 г. в катедралния храм „Св. Михаил“ в град Шепетивка, Хмелницка област, в Украйна. Екипът ни откри различини публикации за този храм от украински и от руски източници. В тях се съдържат изображения и кадри, които позволяват мястото да бъде категорично идентифицирано. За това ни помогнаха и нашите колеги от украинската платформа за проверка на факти StopFake.org. В изображенията се вижда прозорецът с характерна ветриловидна форма от видеото, синият килим със специфична шарка и други елементи от интериора.

Фактът, че видеото е от Цветница през април 2023 г. обяснява защо някои от жените в храма носят върбови клонки, както и защо присъстващите са облечени в зимни дрехи. За разлика от Цветница и Великден тази година, когато температурите в Шепетивка са били съответно 21 и 25 градуса, на 8 април 2023 г. максималната температура е едва 10 градуса.

Какво всъщност се случва във видеото

На 8 април 2023 г. представителите на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ) успяват да влязат във владение на храма, след като още през май 2022 г. членовете на енорията масово гласуват за присъединяване към ПЦУ. Във вота участват рекорден брой енориаши. Въпреки това храмът остава във владение на свързаната с Московската патриаршия „Украинска православна църква“ (УПЦ) още близо година, тъй като представителите ѝ отказват да го предадат на местната църковна общност. Това налага намесата на полицията за тяхното отстраняване. Във видеото се вижда, че след като свещеникът е изведен, енориашите ръкопляскат на полицаите.

Избутаните от храма хора не са арестувани, както внушават някои от публикациите. Проверката на Factcheck.bg установи, че на следващия ден, Цветница, свещеникът от видеото участва в отслужване на литургия с привърженици на УПЦ на открито край храма. По-късно на неговата група вярващи е предоставена възможност за провеждане на богослужения в друго помещение в храма, както се вижда от множество публикации във фейсбук страницата „Св. Михаил Шепетивка УПЦ.“

Този случай не е изолиран. В месеците след нападението на Русия срещу Украйна много православни църковни общности в страната провеждат гласувания за напускане на УПЦ, която е подчинена на Московската патриаршия. Те изразяват волята си за присъединяване към по-младата автономна Православна църква на Украйна. Още през април 2022 г. се съобщава за 11 енории само в Шепетивка – град с около 40 000 жители, които са гласували за преминаване към ПЦУ. Нерядко обаче подобни решения водят до конфликти с действащите представители на УПЦ и групи от вярващи, които са лоялни към тях. В определени случаи се стига до намеса на властите и полицията, за да може съответните храмове да бъдат предадени във владение на местните общности.

В докладите си от 2023 и началото на 2024 г. Службата на Върховния комисар по правата на човека към ООН съобщава за отделни случаи на физическо насилие и заплахи между представители на различни православни общности в Украйна. Докладът отправя критика към украинските власти, че в някои от тези случаи не са направили достатъчно, за да защитят представителите на УПЦ. Забележките към Украйна не включват „гонения срещу православието“ или срещу „рускоезичните украинци“, както твърди руската пропаганда. Докладите съдържат загриженост за правата на членовете и клира на свързаната с Москва УПЦ. Международните институции не са регистрирали случаи на арести на миряни на УПЦ, както твърдят споделяните фейсбук постове.

В докладите се отбелязва например, че отделни местни администрации са забранили дейността на УПЦ на своя територия. Тази забрана обаче е по-скоро символична и дейността на църквата във въпросните населени места продължава. Предложение за забрана на УПЦ е внесено и във Върховната Рада и е прието на първо четене през октомври 2023 г., но е обект на критики и засега не е гласувано окончателно.

Неправителствената организация „Фрийдъм хаус“, която изготвя класацията „Свободата в света“ дава на Украйна 3 от 4 точки за религиозна свобода в докладите си за 2022 и 2023 г. Същия рейтинг имат държави като Гърция, Франция или Хърватия. Организацията все пак отбелязва случаи на арест на свещеници от УПЦ по обвинения в „подпомагане на руската армия“.

В същото време Службата на Върховния комисар по правата на човека към ООН съобщава и за арести и изчезвания на про-украински свещеници в окупираните от Русия части на Украйна. „Фрийдъм хаус“ отбелязва, че в окупираните райони руските власти още от 2014 г. извършват системни нарушения на религиозните права на населението. Съобщава се за „затваряне, национализиране или насилствено прехвърляне на храмове към Руската православна църква“. В докладите се казва също, че от началото на пълномащабната война през 2022 г. 29 свещеници са били арестувани или убити и най-малко 13 храма са били ограбени, поругани или умишлено разрушени.

Църковните борби в Украйна

Борбата на Украйна за църковна независимост е в ход още от разпадането на СССР. След като страната става независима през 1991 г., в нея се появяват три православни църкви. Най-голямата от тях – Украинската православна църква (УПЦ), запазва връзката с Московската патриаршия. Едва след нападението на Русия над Украйна през 2022 г. УПЦ официално се обявява за независима от Руската православна църква, но не е предприела необходимите канонични стъпки за да узакони това решение.

Останалите две църкви започват да търсят независимост, тъй като се чувстват църковно и политически репресирани от Русия и искат своя собствена национална църква. През 2018 г. тези две църкви се обединяват в Православната църква на Украйна (ПЦУ). Ключова роля за формирането на ПЦУ има Вселенската патриаршия със седалище в Истанбул. През 2018 г. Вселенският патриарх Вартоломей I дава на ПЦУ църковна автономия, което води до късане на връзките с Москва. След това руското църковно лидерство прекъсва връзки с всички православни църкви, признали независимостта на ПЦУ.

Кремъл системно използва православието за идеологически и пропагандни цели, както и за намеса и влияние в други държави. Твърдението, че Русия е защитничка на традиционните православни ценности, които са под външна заплаха, е основна идеологическа опора на Путиновия режим. „Неприятелите“ на страната са представяни от руската пропаганда като врагове на православието, морално деградирали и дори поклонници на сатаната. Руската православна църква (РПЦ) е под контрола на Кремъл и има ключова роля за изграждане на митологията около войната в Украйна. В документ от името на Всемирния руски народен събор през март руският патриарх определи войната като „свещена“, а Запада – като „изпаднал в сатанизъм“.

Представителите на РПЦ извън пределите на Русия често се оказват замесени в шпионски скандали – такъв беше случаят с бившия предстоятел на руската църква в София Васиан Змеев, който през септември миналата година беше изгонен от България заради „заплаха за националната сигурност.“

Проверено:

Видеото, в което гонят хора от украинска църква, е старо и не е от честване на Великден. То е от 8 април 2023 г., когато Православната църква на Украйна (ПЦУ) влиза във владение на катедралния храм в град Шепетивка, след гласуване на членовете на енорията. Свещеникът и още няколко присъстващи са изведени от храма, защото отказват да приемат решението на местната църковна общност. Те поддържат свързаната с Москва Украинска православна църква (УПЦ) и в продължение на година отказват да предадат контрола върху храма. Свещеникът и неговите последователи не са арестувани и продължават да провеждат богослуженията си в друго помещение в храма. 

По материала работи и Свилен Оприков

Източници

Ventusky.com, Температури в Шепетивка, Украйна: https://www.ventusky.com/50.181;27.062

Телеграм канал на УПЦ „Дозор“, видео от храма в Шепетивка: https://t.me/dozor_kozak1/846

YouTube канал „Шепетiвка“, видео от храма в Шепетивка: https://www.youtube.com/watch?v=xLqjW9huI38

Doxologia Infonews, Eнорията на Катедралата Свети Михаил в Шепетивка премина към ПЦУ: https://www.doxologiainfonews.com/2022/05/%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB/

Хмельниччина пiвнич: Релiгiйна громада Свято-Михайлiвського собору в Шепетiвцi перейшла до ПЦУ: https://khmel-pivnich.info/relihiyna-hromada-sviato-mykhaylivskoho-soboru-v-shepetivtsi-pereyshla-do-upts/?fbclid=IwAR3jONc8-n1_0IvK4ZGeBcbsdUu9RVqocWrTfbB33EhFz58BMISjyjieRIA

Фейсбук страница „Свято-Михайлiвський Собор Шепетiвка УПЦ“, видео от богослужение на 9 април 2023 г.: https://www.facebook.com/santamichaelshepetivka/videos/594797719242716/

Doxologia Infonews, 11 енории в район Шепетивка казаха „сбогом“ на Църквата на руския окупатор: https://www.doxologiainfonews.com/2022/04/11-%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b8-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd-%d1%88%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b1%d0%be/

United Nations Ukraine: Report on the Human Rights Situation in Ukraine: 1 February to 31 July 2023: https://ukraine.un.org/en/248372-report-human-rights-situation-ukraine-1-february-31-july-2023

United Nations Ukraine: Report on the Human Rights Situation in Ukraine: 1 December 2023 to 29 February 2024: https://ukraine.un.org/sites/default/files/2024-03/2024-03-26%20OHCHR%2038th%20Periodic%20Report.pdf

Верховна Рада Украïни, Проект Закону про заборону Московського патрiархату на територiï Украïни: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39276

Reuters, Ukraine’s Parliament backs ban on Russia-linked church in initial vote: https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-parliament-backs-ban-russia-linked-church-initial-vote-2023-10-19/

Freedom House, Freedom in the World 2022, Ukraine: https://freedomhouse.org/country/ukraine/freedom-world/2022

Freedom House, Freedom in the World 2023, Ukraine: https://freedomhouse.org/country/ukraine/freedom-world/2023

Freedom House, Freedom in the World 2024, Ukraine: https://freedomhouse.org/country/ukraine/freedom-world/2024

Carnegie Politika, Независимость или раскол. Какими станут отношения Украинской и Русской православной церкви: http://carnegieendowment.org/politika/87212

Deutsche Welle, Руската църква обяви войната в Украйна за „свещена“: https://www.dw.com/bg/ruskata-crkva-obavi-vojnata-v-ukrajna-za-svesena/a-68699966

Foreign Affairs, Putin’s Useful Priests: https://www.foreignaffairs.com/ukraine/putins-useful-priests-russia-church-influence-campaign

Свободна Европа, България изгони предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан: https://www.svobodnaevropa.bg/a/arhimandrit-vasian-izgonen/32602955.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката