fbpx

СЗО няма да „суспендира Конституцията” на България и да „премахне“ правата на човека

  • Не е вярно, че се подготвят нови международни здравни правила, които дават на Световната здравна организация правото да обявява „пандемични режими в страните“. 
  • Става дума за т.нар. пандемично споразумение“, което се обсъжда в рамките на СЗО. Каквато и форма да приеме то, прилагането му у нас ще изисква ратификация от парламента и няма да суспендира Конституцията“.
  • Несъстоятелни са твърденията, че това е „овластяване на едно НПО да диктува“ на националните власти – СЗО е агенция на ООН, а не неправителствена организация.
  • Внесената в НС подписка за излизане на България от СЗО е мотивирана с неверни твърдения и спекулации.  

Какво е глобалният „пандемичен договор”?

Предложението за подобряване на реакциите в глобален мащаб при кризи, подобни на пандемията от коронавирус, се обсъжда от края на миналата година в рамките на Световната здравна асамблея. Това е управителният орган на Световната здравна организация. През декември 2021 г. Асамблеята реши да започне преговори по създаване на международно споразумение (точната юридическа форма все още предстои да се уточни) за превенция и готовност при пандемии. Към момента все още няма дори проект за текст, а времевият график предвижда документът да бъде предложен за гласуване на членовете на организацията през 2024 г. 

Няма текст, но има дезинформация

Независимо от липсата на каквато и да било конкретика, вече е налице поредна вълна от неверни твърдения по света и у нас. На този фон, на 28 юни 2022 г. Български алианс за достоен живот (БАДЖ) внесе в Народното събрание подписка за излизане на България от СЗО. Под искането са поставени над 30 000 подписа. Мотивите на вносителите се основават именно на подготвяния  договор за превенция и готовност за бъдещи пандемии.

Factcheck.bg провери каква е стойността на правните аргументи, посочени в мотивите към подписката. Зададохме и въпроси към директорката на Правна програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) – адвокат Адела Качаунова.

Правото на СЗО да обявява „пандемични режими“ в страните“?

По дефиниция пандемията е явление в глобален мащаб, ограниченото разпространение на заболяване в определен район се определя като епидемия. В този смисъл, твърдението, че СЗО има право да обявява пандемични режими в страните, адвокат Качаунова определя като „нонсенс”. Според нея това би означавало СЗО да притежава законодателна или изпълнителна власт в конкретните държави, а никой орган на ООН няма такава власт.

Вносителите на подписката не познават основни положения в българското и международното право, смята адвокат Адела Качаунова: „Това, което те пишат е дълбоко смушаващо, защото е фриволно тълкуване на ангажиментите ни към СЗО“.

Задължението на страните да искат външна помощ“?

Няма хипотеза, в която каквото и да е международно споразумение да влезе автоматично в сила у нас. Според чл. 5, ал. 4 от Конституцията на България международните договори, по които България е страна, стават част от вътрешното ни право едва след като бъдат ратифицирани от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник. 

Това означава, че ако България подкрепи този бъдещ международен договор в рамките на СЗО, след това договорът трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако парламентът откаже да ратифицира този хипотетичен договор, трябва да посочи причините за това пред асамблеята, както се изисква от чл. 20 от Конституцията на СЗО, обяснява адвокат Качаунова.  

За да бъде приета конвенция или споразумение от Здравната асамблея е необходимо съгласието на ⅔ от всички държави членки. Всяка държава е длъжна в рамките на 18 месеца от приемането на този документ да предприеме необходимите стъпки съгласно вътрешното законодателство, за да бъде приет документът във вътрешното право.

Суспендиране на българската Конституция”?

Суспендиране” на българската Конституция, правно обвързваща сила за цялата изпълнителна, съдебна и законодателна власт в РБ, международен законодателен акт с пряко приложение и прочие юридически думички са откровени глупости, писани от хора, които не разбират особено за какво говорят, но или те са дълбоко уплашени от имагинерна заплаха, или целят да уплашат другиго”, коментира Адела Качаунова.

Премахването на правилото за правата на човека по време на „пандемия“?

Според юриста от БХК в правния мир не съществува правило за правата на човека”. Единственият начин, по който правата на човека могат да бъдат засегнати, при това частично, е като се приложи чл. 15 от Европейската конвенция за защита правата на човека: „по време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите ѝ задължения по международното право”.

„Овластяване на едно НПО да диктува“ на държавите?

Всъщност, според вносителите на петицията СЗО е неправителствена организация. Това е широко разпространено у нас невярно твърдение, наред с още едно – че СЗО е частна компания. В действителност Световната здравна организация е агенция на ООН и в нея членуват 194 държави. В този смисъл, „овластяването на едно НПО”, от което се опасяват вносителите на петицията, е несъстоятелно твърдение. 

Възможно ли е България да се откаже от членство в СЗО?

Според адвокат Качаунова в Конституцията на СЗО няма предвиден такъв механизъм и България единствено може да спре да внася вноската си в бюджета на организацията, с което ще загуби правото си на глас в Световната здравна асамблея. По отношение на подписката тя казва, че органите, до които е адресирана, са длъжни да я разгледат и да обявят решението си в тримесечен срок в случай, че са спазени всички изисквания за окомплектоването ѝ, но няма предвидени законови санкции, ако това не се случи. 

Кой внася подписката за излизане на България от СЗО?

„Български алианс за достоен живот“ – БАДЖ е създаден на 30 ноември 2021 г.

Factcheck.bg вече е опровергавал неверни или подвеждащи твърдения на БАДЖ или отделни нейни членове – за декларациите за „информирано несъгласие“, за „доживотния имунитет“ след преболедуване на Ковид-19, за смъртността от Ковид-19,  за „вредата от ваксините“ срещу Ковид-19 върху естествения имунитет и др. 

Подгряване във Фейсбук

Поводът за появата на публикации по темата става провеждането на 75-ата Световна здравна асамблея в Женева между 22 и 28 май 2022 г. Още преди началото на форума на СЗО в социалните мрежи и в различни сайтове се наблюдава засилена активност в разпространението на неверни твърдения по темата. 

Най-споделяните текстове са публикации от 18 и 30 май 2022 г. на фейсбук страницата „Сетая Брат”, представена като личен блог. Прави впечатление, че неверните твърдения, отнасящи се до правомощията на СЗО, са почти същите, както в мотивите на подписката. 

Първият текст е събрал над 1700 реакции и над 1000 споделяния, като частта, оградена в червено, може да се срещне на множество места из Интернет, включително и в сайтовете „Блиц” и „Гласове”. Само от сайтовете на тези две медии текстът е натрупал над 80 000 интеракции според проверка с инструмента CrowdTangle

Factcheck.bg и друг път е опровергавал неверни твърдения, свързани с работата на Световната здравна организация. Не е вярно, че СЗО забранява на жените да пият алкохол, че използва самолети, с които са „пръскали с коронавирус” или че “стартира” нова вълна от Ковид-19 в България

Проверено

Не е вярно, че се подготвят нови международни здравни правила, които дават на СЗО правото да обявява „пандемични режими в страните“, отнемат националния суверенитет и премахват правата на човека. Т. нар. „пандемично споразумение“, което се обсъжда в рамките на СЗО, все още няма дори първоначална версия на текст. Каквато и форма да приеме то, прилагането му у нас ще изисква ратификация от парламента и няма да „суспендира Конституцията“.  

По текста работи и Елена Фурнаджиева

Източници

World Health Organization, About WHO

https://www.who.int/about

Европейска конвенция за правата на човека https://www.echr.coe.int/documents/convention_bul.pdf

Constitution of the World Health Organization

https://apps.who.int/gb/bd/PDF/bd47/EN/constitution-en.pdf?ua=1

Европейски съвет, Международен договор за превенция и готовност при пандемии

https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/coronavirus/pandemic-treaty/

World Health Organization – Seventy-fifth World Health Assembly to focus on “Health for Peace, Peace for Health” for recovery and renewal

https://www.who.int/news/item/17-05-2022-seventy-fifth-world-health-assembly-to-focus-on–health-for-peace–peace-for-health–for-recovery-and-renewal?fbclid=IwAR2WawPTliW99jKCn-_3HNk-upwDJ9wfThwN73M1Vy0snr_pVXNqTpsxp5U

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Антоний Ласкин
Антоний Ласкин
Антоний Ласкин е следвал журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. В последните 11 години работи като редактор и сценарист в едни от най-популярните предавания в българския телевизионен ефир. В момента се обучава в екипа на Factcheck.bg.

Още по темата

Категории

Още от рубриката