fbpx

СЗО забранява на жените да пият алкохол?

Световната здравна организация иска да забрани алкохола за жени в детеродна възраст. Онлайн медиите изобилстват от подобни заглавия, включително дори “СЗО: Забранете алкохола на тези жени”. 

Откъде тръгва историята

Става дума за 7-годишен план за действие за намаляването на вредните ефекти от консумацията на алкохол, изготвен от Световната здравна организация. Това обаче не е финалната версия на препоръките на СЗО, а е едва първата чернова на документа. В раздела за стратегически планове за комуникация на вредите от алкохола, се споменава и нуждата да се обърне внимание на превенция на консумацията на алкохол при деца и подрастващи, бременни жени и жени в детеродна възраст. Препоръката продължава с уточнението, че специално внимание трябва да се обърне на социалния натиск за консумация на алкохол в някои обществени групи и как да се намали той. Основното притеснения на изготвилите документа е, че хората, които вече имат проблем с алкохола са окуражавани да пият още и още. 

Кой обвинява СЗО в сексизъм?

Най-разпространената и най-цитираната реакция на тази препоръка е обвинението на  СЗО в сексизъм. Коментарът е на Мат Ламбърт и макар думите му да са отразени в редица издания по света, липсват важни детайли за това кой е той и с какво се занимава. Ламбърт е главен изпълнителен директор на Portman Group. Това е неправителствена организация, създадена и спонсорирана от най-големите производители на алкохол във Великобритания. Тя играе ролята на саморегулаторен орган за индустрията и е обявила за своя мисия насърчаването на отговорна консумация на алкохол. През годините обаче организацията често е критикувана, че подценява вредите от алкохола и се опитва да влияе на официалните здравни политики в интерес на индустрията, а не на хората. Нещо повече, организацията търсила начини да повлияе върху научните доказателства като се е опитвала да плати на учени да пишат анонимни критични отзиви на препоръките на СЗО относно вредите от консумацията на алкохол. 

ПРОВЕРЕНО:

Информацията, че СЗО иска да забрани употребата на алкохол за жени в детеродна възраст е невярна. СЗО няма подобни правомощия, а отправя препоръки към държавите. Става дума за чернова на документ на СЗО, от който е извадено едно изречение, без да се уточнява контекстът и аргументите за препоръката. Най-отразената в чуждестранните медии критична реакция е на представител на алкохолната индустрия, но не навсякъде това обстоятелство е ясно посочено. 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката