fbpx

Тази карта на разделена Украйна не е полско, а руско предложение от 2014 г.

  • Разпространяваната карта не е създадена от полските власти;

  • Тя е част от материал на полската обществена телевизия TVP, в който се разказва за руско предложение от 2014 г. за подялбата на Украйна;

  • Внушенията, че Полша има апетити към западните украински територии се разпространяват активно от руската пропаганда след началото на пълномащабната война в Украйна през 2022 г.

През последните няколко дни в много проруски групи във Фейсбук се появиха внушения, че Полша има намерение да анексира западните части на Украйна. Публикациите съдържат карта, в която украинската територия е разделена на три, като от изток голяма част от нея е присъединена към Русия, а пет от западните области са включени в границите на Полша. „Полша нарисува тази карта още преди една година“ – твърди текстът към изображението.

Първоначалната публикацията е разпространена чрез пет отделни фейсбук профила, поне три от които са с профилни снимки на един и същ човек. След това един от тези профили споделя поста в най-малко 17 групи с ясно заявена проруска насоченост, като общият брой на членовете им е поне 80 000.

Твърденията, че Полша е обявила подобни планове и е начертала карта, за да илюстрира намеренията си, са неверни.

Изображението, разпространявано във Фейсбук, действително е било показано по полската обществена телевизия TVP на 23 март 2014 г., но в съвсем различен контекст. То представлява карта, начертана от редакторите в полската телевизия, за да визуализира предложение, отправено към Полша от страна на тогавашния заместник-председател на на руската Дума Владимир Жириновски, който е и лидер на крайнодясната формация ЛДПР.

Материалът на TVP съобщава за официално писмо от Жириновски, получено в полското министерство на външните работи. От пресцентъра на ЛДПР потвърждават пред BBC за съдържанието на писмото, като поясняват, че то предлага не анексиране на територии, а провеждане на референдуми за присъединяване към Полша в петте западни области на Украйна – Лвов, Ивано-Франковск, Тернопил, Ровно и Волин. Полските власти определят предложението като „куриозно“.

Различни медии съобщават, че Жириновски е коментирал идеята си и от трибуната на Държавната дума в дискусия посветена на „положението в Крим.“ В изказването си той е цитиран да споменава също Румъния и Унгария, които според него биха могли „да си вземат“ от Украйна Закарпатието и Черновицка област.

След нападението на Русия над Украйна през февруари 2022 г. показаната от TVP карта заживява нов живот в руските медии и някои социални мрежи. През март 2022 г. тя е публикувана в телеграм канала на бившия украински депутат Иля Кива, отстранен от Радата заради проруските му изказвания в началото на инвазията. Той разпространява изображението заедно с твърдения, че то показва готовността на Запада да приеме разделяне на Украйна на части и орязване на териториите ѝ.

Руски медии като РИА Новости и „Известия“ съобщават за неговата публикация, а заглавията им говорят за „доказателства“ че Западът е готов да раздели Украйна между съседните държави.

В следващите месеци тази карта, както и няколко други подобни, многократно са използвани в руски медии и в социалните мрежи за прокарване на внушения, че Полша не е искрена в подкрепата си за Украйна или че между двете държави има напрежение.

Няколко вълни от подобни твърдения са разпространявани и сред български потребители в социалните мрежи, а екипът на Factcheck.bg и по-рано ги е опровергавал.

Проверено:

Не е вярно, че разпространяваната карта е създадена от полските власти. Тя е част от материал на полската обществена телевизия TVP, в който се разказва за руско предложение от 2014 г. за подялбата на Украйна. Внушенията, че Полша има апетити към западните украински територии се разпространяват активно от руската пропаганда след началото на пълномащабната война в Украйна през 2022 г.

Източници:

The Insider, RIA showed “evidence of the West’s readiness to partition Ukraine”, a visualisation of Zhirinovsky’s earlier statement:  https://theins.ru/en/antifake/249703

TVP, Duma do polskiego MSZ: Podzielmy Ukrainę: https://web.archive.org/web/20140323194626/http://www.tvp.info/14506221/duma-do-polskiego-msz-podzielmy-ukraine

Newsweek Polska, Oficjalne pismo rosyjskiej Dumy do polskiego MSZ: Podzielmy Ukrainę: https://www.newsweek.pl/swiat/wladimir-zyrinowski-propozycja-podzialu-ukrainy-pismo-do-msz/9znnrj7

BBC News, Жириновский предложил Польше поделить Украину: https://www.bbc.com/russian/international/2014/03/140324_zhirinovsky_poland_ukraine

Factcheck.bg, Ванеса Николова, „Планът“ за подялба на Украйна: https://factcheck.bg/planat-za-podyalba-na-ukrajna/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката