fbpx

Тази снимка на соларен парк e от Гърция, а не от България

  • Разпространяваната снимка на соларен парк не е от България. Съоръжението е собственост на компанията „Хеленик Енерджи“ и се намира близо до гръцкия град Кожани;

  • Паркът не е изграден върху обработваема земя, а върху скалист терен с надморска височина близо 1000 метра.

През февруари в социалните мрежи започна да се разпространява снимка на голям фотоволтаичен парк, над която има текст: „Ако виждаш разумно и екологично решение тук, означава че си завършен идиот. Честито“. В някои от случаите снимката се разпространява заедно с поема, в която се споменават Стара планина, Караджата и юначеството на българите, като по този начин се внушава, че заснетият соларен парк се намира в България.

„Горда Стара планина

С фотоволтаици осеяна

Къде е сабята на Караджата?

Да отсече краката на лъжата.

Къде са Българските ни Юнаци?

-слушат евроатлантически глупаци.

Родината ни мила плаче

Вървим назаде, като раче.

И няма край това дъно черно

Само идиота вика,, НЕ Е ВЕРНО,,.

Е. Георгиев“

Проверката на Factcheck.bg показа, че снимката е от Гърция. На нея е едно от най-големите съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници в южната ни съседка. Соларният парк се намира в района на град Кожани, собственост е на компанията „Хеленик Енерджи“ и е открит през април 2022 г. от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Според сайта на компанията инсталираната мощност е 204.3 мегавата, а годишното производство на енергия е около 350 гигаватчаса – достатъчно за покриване на енергийните нужди на 75 000 домакинства.

На сайта на „Хеленик енерджи“ е публикувана снимка на соларния парк, от която ясно се вижда, че става дума за съоръжението от снимките, разпространявани сред български фейсбук профили заедно с римуваното слово за България.

Същата снимка се разпространява сред гръцки потребители във Фейсбук през юни миналата година придружена с текст, който твърди, че за изграждането на парка е унищожена плодородна земя. Гръцката платформа за проверка на факти Ellinika Hoaxes проверява това твърдение и установява, че то е невярно. Съоръжението за слънчева енергия е изградено върху необработваем скалист терен с надморска височина близо 1000 метра. Това се вижда ясно и от сателитни изображения от района на централата.

Кадърът е от сателита Sentinel-2, заснет е на 18 март 2024 г., а достъпът до него е чрез инструмента EOS Land Viewer. Приблизителните координати на мястото са 40°24’45.6″N 21°39’25.8″E. В кадъра се виждат две малки населени места, Ливера и Сидерас, които се намират на северозапад от Кожани. Непосредствено на изток от соларния парк има няколко обработваеми парцела. Те позволяват да се сравни видът на терена, върху който е разположена централата, с този на земята, използвана за земеделски цели.

Само малка част от централата е видима в Google Maps, но затова пък тук още по-ясно се вижда теренът, върху който е изградено съоръжението.

В Гърция от години е в ход план за декарбонизация на енергетиката. В Националния си план за енергетиката и климата страната се е ангажирала да закрие въглищните си централи до 2028 г., като в момента в експлоатация е само последната от тях. През миналата година южната ни съседка е произвела над 50,1% от електроенергията си от възобновяеми източници, сочат данните на института Ember. На соларната енергия се падат 19% от цялото количество електроенергия генерирана в страната.

Проверено:

Не е вярно, че разпространяваната в социалните мрежи снимка на соларен парк е от България. Съоръжението е собственост на компанията „Хеленик Енерджи“ и се намира близо до гръцкия град Кожани. Не отговаря на истината и внушението, че паркът е изграден върху обработваема земя – той се намира върху скалист терен с надморска височина близо 1000 метра, който не е бил използван за земеделие.

Източници:

Helleniq Energy, A landmark project for energy transformation: https://www.helleniqenergy.gr/media/press-releases/ena-ergo-orosimo-gia-ton-energeiako-metashimatismo

Снимка на соларния парк край Кожани на сайта на „Хеленик Енерджи“: https://www.helleniqenergy.gr/sites/default/files/styles/inline_editor_xl/public/2022-09/PV-Kozani_Hero-Story.jpg?itok=abPxqxgW

Ellinika Hoaxes: Lies that the largest renewable energy project in operation in Greece was built at the expense of arable land: https://www.ellinikahoaxes.gr/2023/07/24/psevdes-oti-to-megalytero-se-leitourgia-ergo-ape-stin-ellada-kataskevastike-eis-varos-kalliergisimis-ektasis/

Hellenic Republic, Ministry of the Environment and Energy, National Energy and Climate Plan: https://energy.ec.europa.eu/system/files/2020-03/el_final_necp_main_en_0.pdf

Factcheck.bg, Кога затварят въглищните централи по държави: https://factcheck.bg/koga-zatvaryat-vaglishtnite-centrali-v-evropejskiya-sajuz-po-darzhavi/

Ember Climate, Yearly Energy Data: https://ember-climate.org/app/uploads/2022/07/yearly_full_release_long_format.csv

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката