fbpx

Това видео не показва Навални и не доказва, че е бил агент на МИ-6 и ЦРУ

  • Не е вярно, че човекът в ляво на видеото е Алексей Навални;

  • Видеото е първоначално публикувано през 2021 г. от санкционираната за разпространение на дезинформация руска медия RT;

  • Според оригиналната публикация на видеото се виждат изпълнителният директор на ФБК Владимир Ашурков и служител на британското посолство в Москва на име Джеймс Уилям Томас Форд.

В социалните мрежи се разпространяват публикации с невярното твърдение, че Алексей Навални се е срещнал с агент на британските тайни служби, за да търси финансиране за организиране на цветна революция в Русия. Като доказателство е представено видео, публикувано за първи път през 2021 г. от финансираната от Кремъл и санкционирана от Европейския съюз руска медия RT.  

В социалните мрежи видеозаписът често е придружен от невярното твърдение, че мъжът отляво в кадъра е руският политик и известен опозиционер на Владимир Путин Алексей Навални. Твърди се още, че той е бил агент на американските и британските тайни служби и че това е причината за неговия арест през януари 2021 г.

Първоизточник на видеото е санкционираната от ЕС руска медия RT, финансирана от Кремъл. В оригиналната публикация се твърди, че човекът отляво не е Алексей Навални, а Владимир Ашурков, изпълнителният директор на ФБК, антикорупционната организация на Алексей Навални. Вдясно се вижда служител на британското посолство в Москва на име Джеймс Уилям Томас Форд. 

Руската медия представя Джеймс Форд като таен агент на британската разузнавателна служба МИ-6 под дипломатическо прикритие. В публикацията се твърди също, че публикуваният запис е направен със скрита камера от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), без тази информация да бъде потвърдена.

Какво показва видеото?

В кадър се виждат двама мъже, седнали един срещу друг на маса в заведение. Видеоматериалът се състои от няколко отделни видеозаписа, снимани в различни моменти от разговора между двамата мъже, което би могло да промени смисъла на казаното. В разпространените откъси мъжете разговарят на английски. 

Човекът отляво казва „Ако имахме повече пари, бихме могли да разширим възможностите си […] Ако някой би похарчил, не знам, 10-20 милиона долара годишно в подкрепа на това, бихме видели доста различна картина. А това не е голяма сума за хора, които залагат милиарди. […] Така че това е посланието, което се опитвам да разпространявам в усилията си за набиране на средства и в разговорите си с хора от бизнес средите и т.н. […] Трябва да играем на различни шахматни дъски. Масови протести, граждански инициативи, пропаганда, установяване на контакти с елита и да им обясним че сме разумни хора и че няма да разрушим всичко и да им отнемем активите, такива неща. Така че ще видим какво ще излезе от това. Вероятно това ще направя.“ Мъжът отсреща отговаря, че това не е малка задача. Край на видеото.

Проверка на италианската медия за проверка на фактите Facta.news показва, че кадрите са били публикувани за първи път на 1 февруари 2021 г. на сайта на руската медия RT. Руската медия твърди, че клипът е заснет през 2012 година.

През 2014 г. Владимир Ашурков – мъжът, който се вижда във видеозаписа – е обвинен от руските власти в присвояване на средства, предназначени за предизборната кампания на Алексей Навални за кмет на Москва през 2013 г. През 2015 г. Ашурков получава политическо убежище в Обединеното кралство на основание, че обвиненията, отправени към него, са мотивирани политически.

Видеото получи голямо разпространение в социалните мрежи след новината за смъртта на Алексей Навални в средата на февруари 2024 г.

Проверено:

Не е вярно, че в разпространения видеозапис се вижда Алексей Навални. Видеото е публикувано за пръв път от санкционираната руска медия RT през 2021 г. и се разпространи в българските социални мрежи кратко след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Според оригиналната публикация човекът в ляво е Владимир Ашурков, изпълнителен директор на създадената от Алексей Навални фондация за борба с корупцията.

Източници:

Facta, Questo video non mostra Navalny che chiede milioni di dollari a una spia britannica: https://facta.news/antibufale/2024/02/19/alexey-navalny-spia-britannica/?fbclid=IwAR1JWfFMXOdjnm8CXgjK3oxEH074ycx00hUdUPuFRqYUjEukpX6yxv04IFo

Open.Online, Antonio Di Noto, No! La persona in questo video non è Navalny: https://www.open.online/2024/02/20/video-navalny-finanziamenti-colpo-stato-russia-fc/

European Council, EU imposes sanctions on state-owned outlets RT/Russia Today and Sputnik’s broadcasting in the EU: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/03/02/eu-imposes-sanctions-on-state-owned-outlets-rt-russia-today-and-sputnik-s-broadcasting-in-the-eu/

Reuters, Jason Bush, Alissa De Carbonnel, Russia launches fraud case against backers of Putin critic Navalny: https://www.reuters.com/article/uk-russia-navalny-idUKKBN0E310620140523/

BBC, Russian dissident Vladimir Ashurkov given UK asylum: https://www.bbc.com/news/world-europe-32144439

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката