fbpx

Твърдението на Путин, че Русия е най-голямата икономика в Европа, е невярно

  • Не е вярно, че Русия е най-голямата икономика в Европа, както твърди президентът на страната Владимир Путин в интервю за Тъкър Карлсън;

  • Наличните в момента предварителни данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че през 2023 г. Русия е пета по номинален БВП в Европа след Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия.

„Русия беше първа икономика в Европа миналата година, въпреки всички санкции и ограничения”. Това твърди руският президент Владимир Путин в интервюто си с бившия водещ от „Фокс нюз” Тъкър Карлсън. Твърдението вече е разпространено и от някои български информационни сайтове.

Русия е пета по БВП в Европа

Сравняването на икономиките на отделните държави по размер дава възможност за спекулации, защото класациите могат да бъдат направени по много различни показатели, както и защото окончателните представителни данни за 2023 г. за някои държави все още не са налични. Въпреки това, когато се говори за най-голяма икономика, без да се прави допълнително уточнение, обикновено се разбира размерът ѝ по номинален брутен вътрешен продукт. По предварителни данни на Международния валутен фонд през 2023 г. Русия се класира на пета позиция по този показател след Германия, Великобритания, Франция и Италия.

БВП по паритет на покупателната способност

Няколко изречения преди твърдението си, че Русия е първа икономика в Европа, Путин заявява, че Китай е първа икономика в света по БВП изчислено по паритет на покупателната способност. Възможно е той да има предвид същия икономически показател и по-нататък в отговора на въпроса на Карлсън, въпреки че това не е уточнено изрично. Така се създава предпоставка твърденията му за руската икономика да бъдат интерпретирани неправилно. Това вече може да се види в някои публикации.

БВП по паритет на покупателната способност (БВП ППС) е показател, който отразява не номиналния размер на дадена икономика, а количеството стоки, което съответства на стойността му на вътрешния пазар в съответната страна. С други думи, този показател отразява преживяването на хората вътре в страната за икономическите им възможности, но не и позициите на въпросната икономика на глобалната сцена.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-chart“ data-src=“visualisation/14741185″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Според МВФ по-чувствителното разминаване между номинален БВП и БВП ППС е характерно за развиващите се пазари, където трудът обикновено е по-евтин, а съответно и доходите на хората и стандартът на живот са по-ниски. Затова държави като Китай, Индия, а също и Русия обичайно се представят по-добре по БВП ППС, отколкото по други икономически показатели.

Кремъл не за пръв път изтъква позициите си по БВП ППС в икономическите класации и не за пръв път ги представя като голям успех на фона на санкциите срещу Русия. През миналата година година например руски медии разпространиха твърдения, че Русия е задминала Германия и е станала „пета икономика в света“, без изрично да се уточнява, че това се отнася единствено за класацията по БВП ППС – показател, по който Русия всъщност изпреварва Германия още през 2021 г. Твърденията бяха широко разпространени и в български сайтове, както и в социалните мрежи.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-chart“ data-src=“visualisation/14762867″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Възможно е Германия да е изпреварила Русия по БВП ППС през 2023 г.

Представителната статистика на Световната банка по БВП ППС за 2023 г. все още не е публикувана. Според предварителните изчисления на МВФ обаче, през миналата година Германия изпреварва Русия дори по този показател. Важно е все пак да се отбележи, че методологията на двете организации се различава и е възможно изчисленията на Световната банка, когато бъдат публикувани, да покажат различна картина.

Проверено:

Предварителните данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че през 2023 г. Русия е пета по номинален БВП в Европа след Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия. Единственият икономически показател, по който Русия традиционно е на предни позиции в европейските и световните класации, е БВП по паритет на покупателната способност (БВП ППС), но това не е основният индекс, по който е прието да се сравнява размерът на икономиките на отделните държави. Представителните данни на Световната банка за БВП ППС на държавите за 2023 г. все още не са налични, но по изчисления на МВФ през миналата година Русия се нарежда след Германия по този показател.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката