fbpx

Участвайте в първата национална академия по проверка на фактите

Factcheck.bg

16-18 юни, Благоевград

Factcheck.bg обявява прием за първата национална академия по проверка на фактите, с фокус журналисти и студенти от регионални градове. В академията могат да участват и представителите на национални медии. 

Обучението е разработено от експертите по проверка на фактите от Factcheck.bg, съвместно с представители на американския институт за медийни изследвания “Пойнтер”.

Целта на обучението е да подготви журналисти от регионалните медии да разпознават и да противодействат на дезинформацията. Очакванията са те да допринесат за работата на техните медии и да продължат да взаимодействат помежду си в мрежа по проверка на фактите.

Обучението включва основни принципи и работа със съвременни инструменти за проверка на фактите. В рамките на обучението, участниците ще работят по реални казуси за проверка на фактите. След приключване на обучението, те ще имат възможност да продължат да работят по свои проверки под менторството на обучителите от Factcheck.bg.

Проверките, които отговарят на критериите за качество на Factcheck.bg ще бъдат публикувани и споделени от платформата. 

Предварителна програма:

  1. Въведение в основи на проверка на фактите – принципите на Международната мрежа по проверка на фактите (IFCN) и на Factcheck.bg.
  2. Чий е сайтът – как се проверява собственост и свързаност между сайтове. 
  3. Фото и видео проверка на географските данни.
  4. Проверка на фактите в социалните мрежи.
  5. Работа по казуси.

Обучението е напълно безплатно. Организаторите покриват пътни разходи (до 80 лева на участник) и разходи за храна и настаняване на участниците.

Изисквания за участие е кандидатите: 1. да работят в регионална или национална медия или 2. да са студенти по журналистика в регионален или национален университет.

За участие се изисква автобиография и кратка мотивация защо придобиването на умения по проверка на фактите е важно за кандидатите. 

Краен срок за кандидатстване: 10 юни 2023 г.  

Избраните участници ще бъдат уведомени на 11 юни.

Подайте вашата кандидатура тук.

Основен лектор на академията: Георги Марчев

Георги Марчев е заместник главен редактор на Factcheck.bg. Той е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Лектори на академията:

Велизара Цонева работи като радио и телевизионен журналист повече от 20 години. Репортер, редактор и водещ на публицистични предавания в Радио Стара Загора, Телевизия Стара Загора и Телевизия Загора. Завършила е Френска езикова гимназия и СУ “ Св. Климент Охридски”. Има специализации по журналистика и трейнинг във Франция и Холандия. Настоящем е продуцент и водещ на утринното публицистично предаване на Телевизия Загора.

Мина Киркова е журналист и редактор в българската редакция на “Дойче Веле” и част от екипа на Factcheck.bg. Основният ѝ интерес е борбата с дезинформацията, работата с отворени данни и проверката на факти, политиката и международните отношения. Завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания.

Ралица Ковачева е доктор по журналистика и доцент по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Главен редактор на Factcheck.bg. Има три публикувани книги, множество научни статии и дългогодишен журналистически опит.

Росен Цветков е един от най-разпознаваемите български разследващи журналисти. От 2014 е част от репортерския екип, а от 2021 г. – и от продуцентския екип на “bTV Новините”. Преди това e бил репортер в БНР и БНТ, както и водещ на сутрешния блок “Денят Започва” на обществената телевизия. Автор е на разследвания за корупция, изборни измами, трафик на хора и наркотици, както и на множество документални филми.

Симона Костадинова работи като журналист над 10 години. Занимава се основно с политическа журналистика. Работила е като репортер в сайта OFFNews и като репортер и продуцент в телевизия Би Ай Ти. От 2018 година насам е политически репортер в сайта Mediapool. Тя е част от авторския екип зад текста „От Истанбулската конвенция, та на „Измамата к0вид-19“, спечелил първо място в хакатона на „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

За повече информация: [email protected]; 0899931784

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката