fbpx

В Швейцария не вкарват в затвора за твърде топло, нито ви карат да издавате съседите

  • Не е вярно, че властите в Швейцария призовават гражданите да докладват, ако съседите им поддържат температура над 19 градуса в жилищата си.

  • Не отговарят на истината твърденията, че в Швейцария може да влезете в затвора, ако температурата в дома Ви е над 19 градуса.

  • Ограничаването на отоплението до 19 градуса е само предложение, а глоби и наказания за неспазването му, ако бъде прието, не са предвидени.

Читател на Factcheck.bg ни изпрати сигнал за снимка, която предполагаемо показва швейцарски плакат, призоваващ гражданите да докладват, ако съседите им поддържат температура над 19 градуса в жилищата си. Снимката активно се разпространява във Фейсбук и събира коментари на потребители (оригиналният им правопис е запазен):

„Който не вярва, ето реклами по спирките в Швейцария”, „Къде е комунизма?”, „Този филм с подаването на доноси вече го знаем а някои от хората в България са го и играли.”

Текстът на „плаката” гласи: „Съседът отоплява апартамента до над 19 градуса? Моля, информирайте ни на телефон…” Долу вляво се уточнява, че докладващият ще остане „анонимен”, а в долния десен ъгъл на плаката е упоменато и очаквано възнаграждение от 200 франка.

Какви са фактите?

Според информация на швейцарския всекидневник „20 минути” снимката е фалшива. Посоченият телефон е на пресслужбата на швейцарското Министерство на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите, откъдето изданието е поискало изясняване на случая. От пресслужбата на министерството опровергават съществуването на подобни плакати и са категорични, че правителството на Швейцария няма нищо общо с подобни призиви.

Пред отдела за проверка на фактите на DPA друг служител на министерството, Емануела Тонасо, казва, че става дума за „злоупотреба с телефонния номер и логото на Конфедерация Швейцария” и че по случая е започнало разследване.

В австрийски информационен сайт също са представени доказателства за това, че такъв „плакат” не съществува. Според сайта авторът на изображението не е известен, но първата му поява е в руски интернет форум. Италианското онлайн издание „Open“ съобщава, че на 11 септември 2022 г. „руският журналист и пропагандист” Владимир Соловьов е публикувал снимката в канала си в социалната мрежа Телеграм, където има над 1 милион последователи.

Към 15 септември 2022 г. изображението вече е маркирано от Фейсбук като подвеждащо, което е установено от независими проверители на факти.

Използваните за „плаката” изображения са от сайтове за илюстративни снимки

От платформата за идентифициране на фалшиви и подвеждащи изображения HoaxEye показват, че изображението е направено чрез наслагване на две снимки от сайтове за илюстративни снимки. Едната снимка е на момичето, което говори по телефона, а другата – на пано за билборди на спирка от градския транспорт.

Откъде идват 19-те градуса и предвижда ли се затвор за неспазването на подобна мярка

В уебсайтове и социалните мрежи се твърди също, че Швейцария предвижда и до 3 години затвор за неспазване на въпросните мерки. Информацията се появява и в англоезични медии като британския „Daily Mail”.

Какви са фактите?

На 31 август 2022 г. швейцарското правителство обявява началото на доброволна кампания, която „подканва потребителите и бизнесите да пестят енергия, тъй като има опасност от недостиг на газ и електричество през предстоящата зима”. Част от пожелателните мерки са намаляване на температурата в помещенията, употреба на по-малко топла вода и изключване на осветление и уреди, когато те не се използват. Освен че за момента са доброволни, ограниченията са и „превантивни” според швейцарския министър на икономиката Ги Пармелен. Той казва, че се надява, че няма да се наложи правителството да ги прилага.

„Максимум 19 градуса” е част от евентуални бъдещи мерки

Обявявайки кампанията за пестене на енергия, министър Пармелен съобщава, че ако доброволните мерки не проработят и се стигне до „тежък недостиг” на газ, може да се вземат допълнителни мерки

За тази цел правителството е изготвило проект на документ, в който са описани предложените допълнителни мерки за пестене на енергия, които да влязат в сила в случай на необходимост. Сред тях са намаляване на отоплението в домовете, които се отопляват с газ, до температура от 19 градуса и забрана на отоплението с газ на басейни и ваканционни къщи. Това са мерки, които към момента не са приети, само са предложени за обсъждане.

Не се предвиждат наказания и глоби

В документа с предложените мерки няма предвидени наказания и глоби. Подвеждащите послания за 3 години затвор при неспазване на мерките идват от текста на Федералния закон за национално икономическо снабдяване, който регулира сигурността на националното снабдяване с жизнено необходими стоки и услуги в случай на тежък недостиг. В закона „тежък недостиг” е дефиниран като „ситуация в снабдяването, в която има извънреден риск от непосредствени сериозни щети за икономиката или значимо прекъсване на националното икономическо снабдяване.”

При нарушения на този закон действително има предвидено „лишаване от свобода за не повече от 3 години или парична глоба”, но това важи само ако нарушението е умишлено и ако е извършено в извънредната ситуация на „тежък недостиг”, каквато към момента няма. 

Проверено:

Снимката, предполагаемо показваща швейцарски плакат, който приканва хората срещу награда да издават съседите си за неспазване на мерките за пестене на енергия, е изфабрикувана. Такива плакати в Швейцария няма, от Министерството на енергетиката в страната казват, че изображението не отговаря на истината и че са започнали проверка по случая. Мерките за поддържане на температура под 19 градуса в жилищата са пожелателни, а за евентуалното им неспазване, не се предвиждат глоби или наказания.

Автор: Славена Захариева
Редактор: Мина Киркова

Източници

„Съседът топли ли се? Уведомете ни“ – фалшив плакат предизвиква несигурност” в швейцарския вестник „20 минути”: https://www.20min.ch/story/heizt-der-nachbar-informieren-sie-uns-gefaelschtes-petz-plakat-sorgt-fuer-verunsicherung-699395044150

„Кой се топли твърде много? Фалшив плакат с призив за изобличаване”, DPA:

https://dpa-factchecking.com/switzerland/220913-99-743417/

„Фалшива новина: швейцарските власти не призовават за докладване на топлинни нарушители“, в австрийския информационен сайт Mimikama:

https://www.mimikama.at/fake-schweiz-verpetzen-heizsuender/

„Фалшивият швейцарски плакат, приканващ да се докладват хора, които консумират твърде много газ (подкрепен от руската пропаганда)” в италианския информационен сайт Open:

https://www.open.online/2022/09/12/falso-manifesto-svizzera-segnalare-temperatura-alta-propaganda-russia-fc/

HoaxEye в Туитър:

https://twitter.com/hoaxeye/status/1568972209871364096?t=KfYIgrzEXKzdhcuJ2y9G6Q&s=19

„Швейцарците започват кампания за пестене на енергия, планират квоти”, Ройтерс:

https://www.reuters.com/business/energy/swiss-government-launches-energy-conservation-campaign-2022-08-31/

„Швейцарците започват кампания за пестене на енергия, планират квоти”, Euractiv:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/swiss-launch-energy-conservation-campaign-plan-rationing-moves/

„Швейцарското население се приканва да пести енергия, за да намали недостига през зимата”, Swissinfo:

https://www.swissinfo.ch/eng/politics/swiss-population-urged-to-save-energy-to-mitigate-winter-shortages/47866246

Проектът за документ, изготвен от швейцарското правителство, за въвеждане на допълнителни мерки за пестене на енергия:

https://www.newsd.admin.ch/newsd/message/attachments/72929.pdf

„19 градуса трябва да са достатъчни – частните домакинства също трябва да дадат своя принос, когато газът свърши”, Neue Zürcher Zeitung:

https://www.nzz.ch/schweiz/gasmangel-19-grad-in-der-wohnung-muessen-im-notfall-reichen-ld.1700556

Швейцарският федерален закон за национално икономическо снабдяване:

https://fedlex.data.admin.ch/filestore/fedlex.data.admin.ch/eli/cc/2017/308/20170601/en/pdf-a/fedlex-data-admin-ch-eli-cc-2017-308-20170601-en-pdf-a.pdf

Значение на швейцарския федерален закон за национално икономическо снабдяване, Reservesuisse:

https://www.reservesuisse.ch/legal-bases/?lang=en

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката