fbpx

Вълна от публикации неоснователно внушава, че има рязък скок в сметките за ток

През януари вълна от публикации в социалните мрежи, както и в някои медии, разпространиха твърдения, че битови потребители получават „двойни сметки за ток“. Темата с цените на тока през зимните месеци очаквано привлича читателски интерес и публикациите, свързани с нея, набират много прочитания, споделяния и интеракции в социалните мрежи. Това е свързано и с печалба от реклами за информационните сайтове.

В същото време темата може да бъде използвана за политически цели чрез провокиране на гражданско недоволство в широки кръгове от обществото, както се случи през февруари 2013 г. Тогава антиправителствените протести, които започнаха като израз на негодувание срещу високите сметки за ток, в крайна сметка доведоха до оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Притесненията на гражданите за високите енергийни разходи през зимата са били използвани и друг път като инструмент за нагнетяване на политическо напрежение. Работата на Factcheck.bg по темата показва, че вълни от подобни публикации често се появяват в интервала януари-март през последните няколко години.

Данни на енергийния доставчик „Електрохолд“ показват, че средното потребление на домакинствата в Западна България през декември 2023 г. се е повишило с 57% спрямо ноември. Според компанията през последния месец на 2023 г. битовата консумация в районите, които тя обслужва, е била най-високата за декември от 2007 г. насам. Цените на електроенергията тази зима също са малко по-високи в сравнение с миналата, след увеличението от юли 2023 г., което обаче беше в рамките на 4 до 5,5%.

На този фон вълна от публикации, почиващи върху няколко индивидуални случая, подклажда страхове от шоково покачване на енергийните разходи на домакинствата.

Малък брой случаи подхранва вълна от публикации

Десетки публикации, разпространявани през януари 2024 г., всъщност стъпват върху много малък брой индивидуални случаи, в които потребители споделят, че са получили неочаквано високи сметки за декември 2023 г. Повечето от тях са представени само с малките им имена и населеното място, в което живеят. За енергийното им потребление не се знае почти нищо, а детайлите от разказите им не могат да бъдат проверени. Масовото препечатване и преразказване на едни и същи публикации с различни заглавия създава погрешното впечатление, че броят на оплакващите се от скок на сметките е много по-голям от реалния.

На 6 януари, например, сайтовете Silnabulgaria.eu и Novinarnik.bg препечатват материал от „Телеграф“, озаглавен „ЧНГ: Тлъсти сметки след празниците, заваляха лавини от жалби срещу тока!“ Публикацията, подписана от Елена Иванова, твърди, че е по сигнали от читатели. Под твърдението за „лавини“ от жалби са разказани историите на трима души, представени само с първите им имена, които са получили по-големи от очакваните сметки за декември. В два от случаите се оказва, че става дума за увеличение спрямо предходния месец, което не е необичайно през зимата, а би могло да има и много други обяснения. Обстоятелства обаче не са посочени.

Двете публикации са споделени в почти идентични постове в десетки Фейсбук групи, като пълният размер на разпространението им е трудно да бъде установен, защото линковете към материалите се публикуват в коментар под основния статус. Публикациите с линкове към двата материала стават част от вълна сходно изглеждащи Фейсбук постове, съдържащи твърдения или въпроси относно високите цени на тока:

Преглед на профилите, публикували статусите, показва, че голяма част от тях съдържат многобройни постове свързани с познати дезинформационни наративи в подкрепа на Русия, Путин, против Европейския съюз и Запада, против демокрацията и други подобни.

Повечето от тези първоначални публикации за сметките за ток са разпространени и в групи и страници с голям брой последователи. Част от тях са локални групи на потребители от определени населени места, в които се дискутират битови теми, както и въпроси, свързани със състоянието на инфраструктурата и публичните услуги на местно ниво. Такива са например „Забелязано в град Плевен“ и „Аз съм от Пазарджик“, и двете с по около 70 000 потребители, „Истината за Стара Загора“ с 90 000 потребители, „I ♥ Burgas“ с над 38 000 потребители и други, както и два пъти в групата „България“ с 460 000 членове и още веднъж в друга група „България“ с близо 74 000 членове.

Паралелно с локалните групи твърденията се разпространяват и в множество страници за споделяне на вдъхновяващи цитати или с „развлекателен характер“, чиято роля в разпространението на дезинформация Factcheck.bg изследва подробно. Такива страници и групи активно публикуват мъдри мисли, вицове, клюки или забавни изображения. Това им позволява лесно да натрупат голям брой последователи и ги превръща в много удобен инструмент за прокарване на целенасочени внушения и влияние върху големи групи хора.

Така публикациите за сметките за тока се появяват например в групи като „Кефа цена нема“ със 105 000 членове, „Обичам те – Проумей го“ също със 105 000 членове, „Имам едно сърце, което е за всичко“ с 464 000 последователи, „Когато ми е гадно се боря да сме добре с останалите“ с 65 000 последователи, „Вдъхновяващи истории“ с близо 120 000 последователи „Хорската завист няма граници“ със 162 000 последователи, „Нека тази обелка от картоф има повече почитатели от всяка чалга звезда“ с 56 000 последователи и още много други.

Твърденията за скок в сметките на тока са разпространени също във фен страница на телевизия 7/8 с близо 60 000 последователи, както и с фен страница на актьора Красимир Радков със 193 000 последователи, като двете страници официално обявяват че са свързани съответно със сайтовете Istinskiistorii.com и Novinarnik.bg и публикуват главно съдржание от тях. Страницата „7/8“ публикува също съдържание от сайта 7kefa.com, който е свързан с Istinskiistorii.com, според информацията публикувана в самите сайтове. И трите изброени сайта не съдържат информация за издател или собственик.

Част от публикациите в тези групи също съдържат линкове към материалите в Silnabulgaria.eu и Novinarnik.bg, както и към публикация в 7kefa.com. В нея не се цитират конкретни потребители или източници, а се казва единствено, че „много хора се оплакват“ от шокиращи сметки за ток. Подобно на Novinarnik.bg и 7kefa.com, сайтът Silnabulgaria.eu също не съдържа информация за редакцията или собственика на онлайн изданието.

На 14 януари в новините на Nova e излъчен репортаж със заглавие „Двойно по-високи сметки при същата цена на тока“, който също се превръща в един от най-споделяните материали по темата в социалните мрежи, след като е преразказан под различни заглавие и със съкращения в множество информационни сайтове.

В репортажа са разказани историите на двама потребители – един от Самоков и един от Горна Оряховица. Това е единственият материал по темата от януари тази година, в който оплакалите се от високи сметки граждани застават с лицата и пълните си имена, за да разкажат историята си. Представена е и позицията на трите електроразпределителни дружества, които доставят енергия за битовите потребители. Те припомнят, че при различните домакинства има различни фактори, които влияят върху енергийното потребление, че чувствителното увеличение на сметките през зимата е обичайно, както и че през лятото на 2023 г. цените бяха повишени. В материала се припомня също, че са възможни нередности във функционирането на отделни електромери, като при съмнения те могат да бъдат проверени. Директните споделяния на публикацията на Nova са достигнали до аудитория от най-малко половин милион потребители във Фейсбук.

Историята от репортажа на телевизията e препубликувана в много сайтове, като различните заглавия създават впечатлението, че става дума за множество отделни случаи на драстично покачване на сметките за ток. В част от материалите обясненията на енергийните компании са съкратени до едно изречение или напълно отсъстват. Трудно е да се прецени с точност до каква обща аудитория са достигнали тези публикации, но проверка с инструмента CrowdTangle показва, че тя е не по-малко от 1,5 милиона потребители.

Подобен модел на разпространение следва публикация в „Сега“ от 17 януари със заглавие „Двойни сметки за ток стреснаха гражданите“. В него също се казва, че „много хора“ споделят възмущение от по-високите си сметки за декември, като е разказан един-единствен конкретен случай на неназован абонат от Стара Загора, чиито сметки са се повишили неколкократно от октомври до декември. Текстът е препечатан в голям брой анонимни или полуанонимни сайтове като Narod.bg, Informiran.net, Novjivot.info и Bairak.bg, вече със заглавия като „Ужас: Двойни сметки за ток шокираха народа“, „Дерат ни с безобразни сметки за ток“ и „Още промяна: Двойни сметки за ток шокираха народа“. Тези публикации на свой ред се споделят в социалните мрежи, достигайки до десетки хиляди потребители.

По този начин разказът за малък брой индивидуални случаи на домакинства с високи сметки за ток получава огромно разпространение, въпреки че конкретни детайли не са известни, а споделените лични истории не могат да бъдат проверени. Сензационните заглавия и множеството препубликации усилват въздействието на твърденията и създават впечатление, че засегнатите са много повече.

Източници:

„Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, Ниските температури водят до повишаване на потреблението на електроенергия: https://ermzapad.bg/bg/za-medii/novini/niskite-temperaturi-vodyat-do-povishavane-na-potreblenieto-na-elektroenergiya/

Комисия за енергийно и водно регулиране, КЕВР утвърди окончателните цени на електрическата енергия от 1 юли: https://www.dker.bg/news/995/65/kevr-utvrdi-okonchatelnite-tseni-na-elektricheskata-energiya-ot-1-yuli.html

Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги: https://mc.government.bg/files/83_ZAKON_za_zadyljitelnoto_depozirane….rtf

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката