fbpx

Видео: Дезинформация с цел страх: Опасни „биолаборатории“ в Украйна

От началото на руската инвазия в Украйна се разпространяват неверни твърдения за украински лаборатории, които разработват биологично оръжие с подкрепата на Съединените американски щати (САЩ). Твърденията се поддържат от руските власти и държавни медии като опит да се оправдаят военните действия.

В действителност лабораториите не развиват програми за биологично оръжие, а се занимават с изследвания на обикновени бактерии. Още по темата за „биооръжията“ на Украйна четете тук.

Повече вижте във видеото, създадено от екипа на Factcheck.bg:

Автор: Катерина Василева

Редактори: Елена Фурнаджиева и Георги Марчев

Видеооператор: Владислав Петров

Видеомонтажист: Георги Марчев

Видеото е създадено с подкрепата на SCIENCE+

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката