fbpx

Видео: Как работи дезинформацията: Бежанците от Украйна

В България се разпространяват редица неверни твърдения, според които бежанците от Украйна имат повече права и получават повече от българските граждани. Дезинформацията набира популярност в социалните мрежи, където тези твърдения са споделяни многократно от хиляди потребители.

Със статута си за временна закрила бежанците от Украйна получават за определен период от време същите права, каквито имат и българските граждани.

Слухове и неверни твърдения за украинските бежанци са широко разпространени и в други европейски държави, сред които Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Тази дезинформация се използва от радикални политически партии, за да привлекат повече гласоподаватели, коментира за Factcheck.bg журналистът от полската платформа за проверка на факти Demagog Матеуш Холева.

Повече – вижте във видеото.

Автор: Кристиян Юлзари

Редактор: Елена Фурнаджиева

Оператор: Благой Момчилов

Видеомонтажист: Георги Марчев

***

Видеото е част от кампания за разобличаване на дезинформацията, в партньорство с Европейската комисия.

Кампанията се реализира в контекста на „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo, която събира заедно представители на европейски и международни институции, български държавни ведомства, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, която се разпространява в България.

#НеСеЗаблуждавайте ❌ Дезинформацията не е друга гледна точка!

Източници

Ukraine HIV and AIDS Еstimates 2020, UNAIDS: https://www.unaids.org/en/regionscountries/countries/ukraine 

Информация за процедурата за предоставяне на временна закрила в Република България: https://aref.government.bg/bg/node/511

Ukrainian refugees and disinformation: situation in Poland, Hungary, Slovakia and Romania: https://edmo.eu/2022/04/05/ukrainian-refugees-and-disinformation-situation-in-poland-hungary-slovakia-and-romania/

Актуална информация, Държавна агензия за бежанците: https://www.aref.government.bg/bg/node/238

Intervention of the Embassy of the Republic of Poland in Norwegian medias regarding articles on alleged racist behaviors towards refugees from Ukraine: https://www.gov.pl/web/norge/intervention-of-the-embassy-of-the-republic-of-poland-in-norwegian-medias-regarding-articles-on-alleged-racist-behaviors-towards-refugees-from-ukraine

Polish-language Telegram channels spread anti-refugee narratives: https://medium.com/dfrlab/polish-language-telegram-channels-spread-anti-refugee-narratives-aaf3ffdc81ed 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката