fbpx

Видео, манипулирано с изкуствен интелект, използва лицето на Камен Донев за реклама

  • Клип с кадри на Камен Донев, в които се рекламира продукт срещу ставни болки, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;

  • Кадрите са взети от негово участие в Нова телевизия по повод честването на трети март, но върху тях е насложен друг звук, различен от оригинала;

  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук и отправя към страница, която съдържа изфабрикувана информация и е всъщност реклама на продукт срещу ставни болки.

От началото на април 2024 г. анонимни страници във Фейсбук спонсорират създадени с помощта на изкуствен интелект реклами на продукти срещу болки в ставите. Рекламите представляват манипулирани откъси от телевизионни и онлайн участия на известни български личности, в които речта и части от изображението са изфабрикувани.

Клик върху линка на рекламата препраща към страница, която имитира статия на българската онлайн медия “Факти.бг”. Статията съдържа напълно изфабрикувана информация и е всъщност e платформа за онлайн продажби на продукт срещу болки в ставите, който не се продава в аптечната мрежа. Повече за изфабрикуваната статия можете да прочетете в проверка, която Factcheck.bg направи на подобно видео с писателя Георги Господинов.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<span style=“font-weight: 400;“>&lt;div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/17894636„&gt;&lt;script src=“</span><a href=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“><span style=“font-weight: 400;“>https://public.flourish.studio/resources/embed.js</span></a><span style=“font-weight: 400;“>“&gt;&lt;/script&gt;&lt;/div&gt; </span>

Спонсорираният видеоклип, в който българският актьор, режисьор и драматург Камен Донев рекламира продукт за лечение на ставни заболявания, се разпространява като реклама във Фейсбук. Страницата, публикувала клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни личности от България – актьорите Михаил Билалов и Христо Шопов, ТВ водещата Нели Хаджийска, разследващия журналист Христо Грозев, режисьора Магърдич Халваджиян.

Всички клипове приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана статия, която рекламира крем за болни стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан единствено през форма за контакт, достъпна след клик върху видеото.

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изкуствен интелект. Кадрите с Камен Донев идват от негово телевизионно участие по повод националния празник. Оригиналните кадри са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на актьора, а изображението е променено така, че движенията на устата да се приближават до изфабрикуваното послание. 

Забелязва се, че на моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени в женски род, с грешно ударение или с неподходяща интонация.

Михаил Билалов скам видео хоризонтална лента

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Elevenlabs test very likely AI

Проверено

Манипулирано видео използва лицето на актьора Камен Донев за реклама на продукт срещу болки в ставите. Видеото е диийпфейк – манипулирано с помощта на изкуствен интелект. Оригиналните кадри са от телевизионно участие на Донев по повод трети март. Върху тях е насложен изфабрикуван звук. Видеото се разпространява във Фейсбук като спонсорирана реклама на продукт за лечение на ставите.

Източници:

„И на Обама, и на Путин му бяха направили“. Какво е „дийп фейк“ и как се разпознава: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30676003.html

Камен Донев:Патриотизмът има място единствено в сърцето на човека и трябва да се изразява с действия: https://www.youtube.com/watch?v=7g74JC3ojTE

Видео, създадено с изкуствен интелект, използва лицето на Георги Господинов за реклама: https://factcheck.bg/video-sazdadeno-s-izkustven-intelekt-izpolzva-liceto-na-georgi-gospodinov-za-reklama/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката