fbpx

Видео: Не, мерките срещу Ковид-19 не са „престъпления срещу човечеството“

Дезинформационните послания, които правят неверни или подвеждащи исторически аналогии между Ковид кризата и Холокста, са често явление в социалните мрежи – Зеленият сертификат беше сравняван неточно с германския Ахненпасс, въведен за да удостоверява арийско потекло по време на Третия райх; много противници на ваксинацията публикуват на профилите си в социалните мрежи жълти звезди по подобие на онези, които евреите са били принуждавани да носят, за да бъдат по-лесно идентифицирани от властите в нацистка Германия. 

Може би най-популярната аналогия обаче е между ваксинационната кампания и Нюрнбергския код. 

Основателни ли са сравненията между двете и предстои ли нов Нюрнбергски процес, вижте във видеото по-горе.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката