fbpx

Видео: Причиняват ли безплодие ваксините срещу Ковид-19?

Един от най-широко разпространените слухове, свързани с ваксините срещу COVID-19 е, че причиняват стерилитет или създават проблеми с фертилността. С други думи, водят до невъзможност мъжете и жените да имат деца.

„Може би това е един от най-честите страхове. Около 25% от младите жени във Великобритания и в САЩ именно по тази причина се колебаят да си поставят ваксина, напълно възможно е този процент да е много по-висок на други места“, казва проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките (БАН).

Вече има достатъчно доказателства, че няма причина за притеснение у младите жени по отношение на поставянето на ваксина срещу Ковид-19. Изследване показва, че няма разлика в процента забременели жени с антитела от завършен ваксинационен курс, такива с естествено придобит имунитет след инфекция, и непреболедували Ковид-19 жени. Още по време на клиничните изпитвания на ваксините забременяват почти едно и също количество жени от групата, получила ваксината и от тази, получила плацебо.

Проф. Радостина Александрова развенчава и един от най-популярните митове за ваксините и безплодието. Той се базира на предположението, че РНК ваксината може да подлъже тялото да атакува един от белтъците, които изграждат женската плацента – синцитин-1.

Вижте повече във видеото по-горе.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката