fbpx

Видео с изфабрикуван звук заблуждава, че репортаж на CNN е инсцениран

  • Публикации с изфабрикуван звук заблуждават, че екип на CNN е инсценирал репортаж с масиран обстрел с ракети на границата между Израел и Газа;

  • Профилът в социалната мрежа Х, разпространил видеото, признава, че аудиото е изфабрикувано.

Популярни публикации в социалните мрежи заблуждават, че екип на CNN е инсценирал репортаж с ракетен обстрел с ракети на границата между Израел и Газа. Чрез допълнително добавен глас зад кадър, който не присъства в реалния репортаж, реакциите на екипа на CNN изглеждат режисирани.

В изфабрикуваното видео се чува глас зад кадър, който дава команди на екипа на CNN как убедително да изглеждат изплашени от прелитащите ракети. В оригиналното видео, излъчено от CNN на 9 октомври 2023 г., се вижда екип на телевизията, който попада в близост до мястото на обстрела и се чува гласът на Клариса Уорд, а не въображаемият продуцент.

По-късно в репортажа се вижда пушек, който идва от мястото на изстрелването на ракетите, а екипът чува как се активира системата за противовъздушна защита на Израел. Военният кореспондент от CNN Клариса Уорд разказва, че мястото, от което правят репортажа, е това, от което Хамас първоначално преминава границата с Израел на 7 октомври в началото на настоящия военен конфликт.

Проверка на Business Insider показва, че видеото с изфабрикувано аудио е разпространено от акаунта @TheQuartering в социалната мрежа Х. Зад профила стои дясно-консервативният политически коментатор Джереми Хамбли. В отговор на първоначалната си публикация The Quartering пише: „Няколко души пропускат факта, че това е интро от по-дългия репортаж. Да, разбира се, че гласът не е истински, но фалшивата актьорска игра Е“.

Публикацията на TheQuartering достига и до собственика на Х – Илон Мъск, който оставя под нея коментар с плачещо от смях емоджи:

Текстовете, съпровождащи публикациите, както и коментарите на потребителите, внушават недоверие към традиционните медии и ги обвиняват в лъжа. Това е целенасочена стратегия за отблъскването на хората от авторитетни източници на информация и пренасочването им към „алтернативни“ източници на информация, която често е дезинформация.

„Аз съм гледала западните медии как си правят репортажите, то е хореография – Холивуд. На опасните места ходят местни журналисти, те снимат опасните места, а звездите на западните медии просто застават пред камерата и казват определени думички и това е – хореография, режисура и Холивуд“, обяснява журналистката Диляна Гайтанджиева в интервю. Тя е собственик на домейна на сайта „Обективно“ по данни на register.bg и е автор на „разследване“ за съществуването на американски „биолаборатории“ в Грузия, Украйна и други държави. Макар да се разпространяват от 2018 г., твърденията за тези биологични лаборатории остават недоказани.

Интервюто с Гайтанджиева е направено от Тодор Беленски и е публикувано в канала „Хляб или свинец“ в YouTube. Беленски беше предложението на „Възраждане“ за член на Съвета за електронни медии през 2022 г., но не беше избран.

Проверено:

Популярни публикации с изфабрикувано видео заблуждават, че екип на CNN е инсценирал репортаж с ракетен обстрел на границата между Израел и Газа. Чрез допълнително добавен глас зад кадър, който не присъства в оригиналния репортаж, реакциите на екипа на CNN изглеждат режисирани. Профилът в социалната мрежа Х, разпространил видеото, признава, че аудиото е изфабрикувано.

Източници:

Оригиналното видео от CNN: https://edition.cnn.com/videos/world/2023/10/09/clarissa-ward-ducks-from-rockets-near-israel-gaza-border-cnc-vpx.cnn

Проверката на Business Insider: https://www.businessinsider.com/cnn-viral-video-clarissa-ward-staged-attack-bombs-israel-fake-2023-10?r=US&IR=T

Няма доказателства, че Украйна разработва биологично оръжие в лаборатории, финансирани от Пентагона: https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-che-ukrajna-razrabotva-biologichno-orazhie-v-laboratorii-finansirani-ot-pentagona/

Дезинформация с цел страх: „Биоексперименти“ с български войници: https://factcheck.bg/video-dezinformaciya-s-cel-strah-biolaboratorii-s-balgarski-vojnici/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката