fbpx

Видео в социалните мрежи твърди, че тестовете на животни на ваксините против COVID-19 са били прекратени, защото животните умирали

Кратък откъс от заседанието от 6 май 2021 г. на Комисията по щатските въпроси в Сената на американския щат Тексас събра стотици хиляди гледания в последните седмици. В него се чува размяна на реплики между двама души – един от сенаторите пита изслушваната лекарка дали знае за друга ваксина, която е била вкарана в употреба върху хора, пропускайки тестовете върху животни. Нейният отговор е: „Никога досега, особено пък за деца“.

Видеото може да бъде намерено в YouTube, Instagram (от платформата са премахнали оригиналното видео), Facebook, а вече и в българската онлайн медия The Bulgarian Times, където пък са препечатали коментар на „Стопанина“ – главният редактор на сайта otizvora.com.

Истинско ли е видеото?

Да. Пълният запис на заседанието може да бъде намерен на официалния сайт на Тексаския сенат. На въпросното заседание се обсъжда законодателно предложение, което да забрани на работодатели (частни и държавни) да изискват от служителите си да си поставят ваксина срещу COVID-19 и да упражняват „дискриминация“ спрямо  неваксинираните граждани. Предложилият това е и главното действащо лице в изслушването и видеото – сенаторът в Тексас Боб Хол.

Кой е Боб Хол?

Той е щатски сенатор от Републиканската партия. Опитът да прокара тази законодателна промяна в Тексас не е първият път, в който Хол разпространява подвеждаща или невярна информация относно пандемията. Преди няколко месеца сенатор Хол беше един от хората, които публично призоваваха американските граждани да се лекуват с хидроксихлороквин – лекарство за малария, което и тогавашният президент Доналд Тръмп обяви за ефикасно и упорито рекламираше в профила си в Туитър. Хидроксихлороквинът беше одобрен за използване по същата процедура, по която са одобрени и ваксините в САЩ през април 2020 г. Няколко месеца по-късно обаче – през юли 2020 г., Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) оттегли одобрението си от медикамента. Това стана в резултат на проведено клинично проучване, което доказа, че хидроксихлороквинът не е ефикасен в лечението на COVID-19 и може да доведе до редица тежки странични ефекти.

Наистина ли одобрените за използване ваксини срещу COVID-19 са пропуснали етапа с тестване върху животни?

Не. Твърдението, което Хол прави в изслушването, е невярно. И трите ваксини, които в момента са одобрени от американския регулатор (препаратите на Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson и Moderna) са преминали през тестове на животни. Информацията за клиничните проучвания на Pfizer-BioNTech върху примати (резус макаци), на Moderna отново върху примати и на Johnson & Johnson върху хамстери е публично достъпна.

Спрени ли са тестовете върху животни, защото животните са умирали?

Не. Ваксините срещу COVID-19 имат одобрение за ползване върху хора от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Това няма как да се случи, без да са преминали през тестове върху животни и чак след това върху хора. Както описахме по-горе, тестове върху животни са проведени и за трите одобрени в САЩ препарата. PolitiFact цитира Джон Грабенстийн, член на Immunization Action Coalition в САЩ, който потвърждава, че тестовете върху животни са приключили успешно преди да започне етапа на клиничното проучване, в който ваксините се тестват върху хора. Сайтът HealthFeedback коментира и възможността сенатор Хол да черпи информацията си от по-ранно клинично проучване за ваксина срещу коронавирус. Въпросното проучване е от 1990 г., а коронавирусът, за който става въпрос, е патоген, заразяващ котки, а не хора. В хода на това проучване някои от ваксинираните с препарата котки са умрели.

Какво е VAERS?

Сайтът The Bulgarian Times пише и за друга част от изслушването в тексаския сенат. В нея се коментират резултати, вписани в американската система VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System). В нея всички граждани са насърчавани да описват страничните ефекти, които изпитват след ваксинация. По думите на сенатор Хол и част от изслушваните статистиката във VAERS показва, че повече от 4 хиляди души са починали след ваксинация срещу Covid-19. Това е истинска статистика, която може да бъде открита на сайта на системата.

Достоверна ли е информацията във VAERS?

Не е сигурно. За разлика от повечето държавни системи в САЩ, които са под стриктно наблюдение и преминават през много проверки преди да бъдат направени публично достъпни, във VAERS всеки свободно може да въведе информация. Тя не е проверена преди да се появи в системата и съответно да стане част от статистиката. Американските власти предупреждават, че тази статистика не е изцяло надеждна, защото не може да се разчита на личната преценка на гражданите относно причината за смъртните случаи и обвързани ли са те пряко с ваксинациите.

ПРОВЕРЕНО:

Крайният резултат от проверката ни е, че видеото от изслушването в Сената в Тексас е истинско, но информацията, която представя сенатор Боб Хол в него, е отчасти подвеждаща, отчасти напълно невярна.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката