fbpx

Видеото с деца, затворени в клетки, не е от настоящия конфликт между Израел и Хамас, останалото е неизвестно

  • Видеото с деца, затворени в клетки, е от преди началото на настоящия военен конфликт от 7 октомври;

  • Няма достатъчно факти, които да позволяват да се установи какъв е произходът на децата и каква е причината да са в клетки;

  • Не е известно и кога, къде и от кого е снимано видеото, което се представя за актуални кадри на отвлечени деца в някоя от страните в конфликта.

Видео, което показва деца, затворени в клетки, се разпространява в социалните мрежи с твърдения, че децата са пленени по време на настоящия военен конфликт между Израел и Хамас. В социалните мрежи публикации и коментари лансират две напълно противоположни версии – и че това са деца от Израел, пленени от Хамас, и че са палестински деца, отвлечени от Израел.

Проверка на Factcheck.bg показва, че същото видео е било публикувано на 5 октомври, или два дни преди Хамас да нападне Израел в ранните часове на 7 октомври 2023 г. Това е и единственият факт, който може да бъде потвърден – че видеото показва събитие отпреди избухването на настоящата война. Че видеото не е актуално доказват и снимки на екрана, направени от израелската платформа за проверка на факти FakeReporter. Според проверката им, разпространена на 9 октомври 2023 г., кадрите с децата са били достъпни в ТикТок поне от 5 октомври. Линкът към видеото, което FakeReporter са пуснали, обаче вече не е достъпен, най-вероятно видеото е свалено или изтрито.

На самите кадри са заснети пет деца, затворени в клетки. В самото видео няма надписи. Не се разбира къде е снимано, от кого, с каква цел, както и кога.

Чуват се детски гласове, за които няма доказателства дали са на заснетите деца. Допълнително е добавен втори звук – мъжки глас, който в началото говори на арабски език, а след това избухва в  силен смях. В ТикТок потребители могат да добавят към видеото, което публикуват, предоставени от платформата звуци, музика, дори има възможност да се използва оригинално аудио от който и да е друг публикуван клип. В случая – този звук е добавен в множество клипове с хумористично съдържание. От палестинската платформа за проверка на факти Kashif.ps уточняват, че аудиото е популярно от юли 2023 г. в много палестински ТикТок акаунти.

Профилът, който според направени снимки на екран е пуснал видеото на 5 октомври, е с име @user6903068251281. Негов е и водният знак, който се вижда и във видеата, качени по-късно с внушения, че това са отвлечени деца от някоя от страните в конфликта. ТикТок поставя този знак на всички видеа при изтеглянето им като файл, включително и от други потребители.

Снимка от екран: Fake Reporter

По време на проверката на Factcheck.bg профилът @user6903068251281 беше свален от ТикТок, като на 11 октомври платформата възстанови достъпа до него, но е премахнала видеото с децата.

Същия ден човек, който твърди, че стои зад профила, публикува видео със себе си, в което коментира популярността на кадрите. Той заявява, че сниманите деца не са евреи, а негови близки. Цялото изказване е: „Здравейте. Обръщам се към тези, които коментират. Моля ви, тези деца са мои близки, не са евреи… Видеото е снимано 3 дни преди да бъде качено. Не следете тези коментари, за Бога!“. Той не дава доказателства, че е автор на видеото. Не съобщава и допълнителна информация.

Проверка на арабската платформа за проверка на факти Misbar показва, че в акаунта @user6903068251281 има видео клипове, снимани в Газа. В профила има и качено видео, на което ясно се вижда пристанището в Газа.

Пристанището в Газа в Гугъл мапс:

Проверено:

Популярно видео, което показва деца, затворени в клетки, е отпреди настоящия въоръжен конфликт между Хамас и Израел. Публикувано е в ТикТок за първи път поне два дни преди 7 октомври, когато започнаха ракетните нападения на Хамас срещу Израел. Твърденията къде и в какъв контекст е заснето видеото, не могат да бъдат подкрепени с доказателства.

По текста работи и Георги Марчев.

Консултант по работа с база данни: Свилен Оприков.

Източници:

Х акаунт на платформата за проверка на факти Fake Reporter:
https://twitter.com/FakeReporter/status/1711452176050995338

Платформата за проверка на факти Misbar, These Are Not Israeli Children Caged in Gaza During Al-Aqsa Flood: https://misbar.com/en/factcheck/2023/10/12/these-are-not-israeli-children-caged-in-gaza-during-al-aqsa-flood

Платформата за проверка на факти Kashif.ps, An old video republished as being of “Israeli children” kidnapped by Hamas and held in cages: https://kashif.ps/an-old-video-republished-as-being-of-israeli-children-kidnapped-by-hamas-and-held-in-cages/

ТикТок профил на @user6903068251281: https://www.tiktok.com/@user6903068251281

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката