fbpx

Видеото с френския президент в нощен клуб през осемдесетте е манипулирано

  • Видеото, на което Еманюел Макрон танцува на музикален хит от 1986 г., облечен в различни тоалети и с различни прически, е манипулирано;

  • Оригиналните кадри, използвани в манипулираното видео, са заснети в различни нощни клубове и показват други хора;

  • През 1987 г., когато се твърди че е заснето видеото, френският президент е бил едва на 10 години.

Манипулирано видео в социалните мрежи показва френският президент Еманюел Макрон, който танцува на фона на хита от 1986 г. Voyage voyage. Видеото представлява колаж от истински кадри от 80-те, събрани от различни места, в които впоследствие е добавено лицето на френския президент. Оригиналната публикация тръгва от профил в Х, който споделя сатирично съдържание и излиза с текст „Това е от дискотека през 1987 г., виждате ли лидера на Франция Макрон с перука?“.

Реакциите в коментарите варират от смях до възмущение. В България видеото е разпространено от различни потребители във Фейсбук, като някои действително приемат сатиричния колаж за автентични кадри, на които френският президент танцува в различни, включително дамски тоалети и с различни прически. 

Въпреки че оригинално видеото е публикувано като сатира, в българските социални мрежи публикацията най-често се споделя като разобличителен материал. Коментарите под публикациите потвърждават, че голяма част от потребителите в социалната мрежа не осъзнават, че става дума за манипулативен монтаж.

Всъщност, бързо след първоначалната публикация на видеото в Х, то се разпространява в руски телеграм канали с посланието, че това са реални кадри.

В България разпространението на видеото може да бъде проследено до канала BG military, който често препубликува съдържание от руски източници. Много от публикациите на клипа във фейсбук цитират именно BG military като източник.

Обратно търсене на кадри от видеото показва, че голяма част от оригиналните изображения идва от Stratus Dance club, дискотека в предградие на Сан Диего, щата Калифорния, в САЩ.

Друга част от оригиналните кадри може да бъде открита в шведския канал в YouTube Neon Vibes, чийто акаунт в Instagram е посветен на „естетиката на 80-те и началото на 90-те години“

В някои кадри лицето на френския президент е поставено на няколко души едновременно: 

Проверката на изображенията не е единственото доказателство, че френският политик не е танцувал в нощни кубове през осемдесетте. Еманюел Макрон е роден през 1977 г. През 1987 г. той е бил на едва 10 години. Без съмнение, целият видеоклип е дийпфейк (deepfake) – създаден с помощта на изĸycтвeн интeлeĸт.

Проверено:

Видеото, на което френският президент Еманюел Макрон танцува на песента Voyage voyage в различни ретро тоалети е манипулирано. Публикацията тръгва от профил в Х, който разпространява сатирично съдържание. Оригиналните кадри са от нощни клубове през осемдесетте години на миналия век, когато Макрон е бил на десет години.  

Източници:

YouTube канал, Stratus Dance club: https://www.youtube.com/user/StratusDanceClub

Instagram профил, neontalk, Neon Vibes: https://www.instagram.com/neontalk

Еlysee, Биография на Еманюел Макрон: https://www.elysee.fr/emmanuel-macron

Snopes, Alex Kasprak, Video Shows French President Emmanuel Macron in Club ‘Before His Political Life’? https://www.snopes.com/fact-check/before-macrons-political-life/

Акаунт в X, Dr. Jebra Faushay: https://twitter.com/JebraFaushay/status/1762104492907012116

About Dr. Jebra Faushay, Авторът на акаунта сам се определя като създател на сатирично съдържание: https://www.buymeacoffee.com/jebrafaushay

Свободна Европа, Николай Лавчиев, „И на Обама, и на Путин му бяха направили“. Какво е „дийп фейк“ и как се разпознава: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30676003.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката