fbpx

Вярно е, че дъщерята на Сергей Лавров е завършила в САЩ и Великобритания

  • Вярно е, че на снимката е Екатерина Лаврова (по съпруг Винокурова). Тя е дъщеря на Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация;

  • Вярно е, че Екатерина е завършила политология в Колумбийския университет в САЩ през 2005 г. и има магистърска степен от Училището по икономика в Лондон от 2006 г.;

  • Вярно е, че се е запознала със съпруга си Александър в Лондон и че той е завършил в Кеймбриджкия университет;

  • Вярно е, че Екатерина има американско гражданство, защото е родена в Ню Йорк, докато баща ѝ Сергей Лавров е на дипломатическа мисия в САЩ. Няма доказателства дали гражданството ѝ е отнето, но Екатерина е санкционирана от Вашингтон.

Публикация във Фейсбук твърди, че дъщерята на руския министър на външните работи Сергей Лавров – Екатерина, е завършила образованието си в САЩ и Великобритания, срещнала е съпруга си Александър Винокуров по време на обучението си в Лондон и двамата имат три деца, за които в публикацията се твърди, че „почти не говорят руски“. Кои от тези твърдения отговарят на истината?

При обратно търсене по изображението, за което се твърди, че показва Екатерина Лаврова, се установява, че то е публикувано за първи път през 2015 г. в руски сайт, който публикува на български език. 

В последствие текстът, който разказва историята на Екатерина Лаврова и снимката към нея, се разпространява многократно в различни руски сайтове. Текст със същото или сходно съдържание се открива в интернет и на други езици, също разпространявани от руски сайтове. 

Поради ограничена достъпност до официалните регистри на завършилите Колумбийския университет в Ню Йорк, Училището по икономика в Лондон и Университета в Кеймбридж, степените на образование на Екатерина и Александър могат да се потвърдят само от интервюта на двамата пред медии. Според сайт, който носи името на бащата на Екатерина – Сергей Лавров, и където са публикувани множество справки за живота и работата на руския външен министър, Екатерина се е запознала със съпруга си в Лондон, а по-късно двамата са сключили брак в Русия. 

По дискусионния въпрос за актуалното гражданство на Екатерина проверката доказва, че тя има действащо двойно (американско и руско) гражданство. Американското придобива по право, като родена в в Ню Йорк, САЩ през 1983 година. Това показва справка в списъка със санкционирани лица на американското правителство. Когато Екатерина се ражда, баща ѝ е бил първи секретар в Представителството на СССР в ООН, а руското придобива, като дете на руски (по това време съветски) граждани, които са на задгранична дипломатическа мисля към момента на раждането на дъщеря им. 

Няма информация Екатерина да се е отказала или да ѝ е било отнето американското й гражданство след включването й в санкционния списък на САЩ. 

В момента Екатерина и съпругът ѝ Александър живеят в Москва. Една от причините за това са и въведените от САЩ и Великобритания санкции за пътуване и пребиваване в двете страни, наложени им след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.  Екатерина има наложени санкции още Канада, Австралия, Япония, Украйна, Великобритания, а Александър е санкциониран от Швейцария, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Украйна, а от 14.03.2023 г. и във всички страни от ЕС.

Александър Винокуров. Снимка: Marathon Group, http://marathongroup.ru/foto, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Двамата живеят в Москва и имат затруднения при пътуванията си дори и в страни, които не са им наложили санкции и това се потвърждава и от факта, че на 19 май 2023 г. семейство Винокурови са пристигнали с първия полет на възобновената въздушна линия Москва – Тбилиси, за да присъстват на сватбата на брата на Александър – Моше Винокуров, но след граждански протести са били принудени да се завърнат в Москва без да могат да отпразнуват подписването на гражданския брак на Моше.

Според няколко биографични справки за Екатерина Лаврова в различни руски медии, тя и Александър Винокуров имат две деца – син и дъщеря. Няма потвърждение, че имат и трето дете. Няма информация за това на какъв език общува семейството помежду си.

Проверено:

Снимката публикувана на 11.07.2023 г. е на Екатерина Лаврова (по съпруг Винокурова). Тя е дъщеря на Сергeй Лавров, министър на външните работи на Русия и е съпруга на Александър Винокуров. Вярно е, че Екатерина е завършила политология в Колумбийския университет в САЩ и има магистърска степен от Училището по икономика в Лондон. Вярно е също, че се е запознала със съпруга си Александър в Лондон и че той е завършил в Кеймбридж. Не е потвърдено, че двойката има три деца, които почти не говорят руски.

Автор: Емил Шипочки

Публикацията е създадена в рамките на Първата национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници

Podarilove.ru, Къде живее дъщерята на министъра на външните работи на Лавров.

Дъщерята на Лавров: Ходенето в чужбина да учи е световна практика Как протича един обикновен ден на собственик на арт бизнес https://podarilove.ru/bg/gde-zhivet-doch-lavrova-ministra-inostrannyh-del-doch-lavrova-uezzhat-uchitsya/?fbclid=IwAR1jW6L7fyHhfmYu_oC-yNk_-S1jQCYBbu3GiMng2_DNWFECHOqzVkOUWgE

Columbia University Alumni Association, https://www.alumni.columbia.edu/

LSE, Alumni profiles, https://www.lse.ac.uk/alumni-friends-and-partners/alumni-profiles

University of Cambridge, https://www.cam.ac.uk/

Сергей-Лавров.Рф, Дочь Сергея Лаврова — Екатерина Лаврова: личная жизнь, биография и гражданская позиция http://xn–-8sbgablb6at6aohd.xn--p1ai/doch-lavrova/

OpenSanctions, Ekaterina Sergeevna Vinokurova, https://www.opensanctions.org/entities/Q17287802/

Rupep, ВИНОКУРОВА Екатерина Сергеевна https://rupep.org/ru/person/116

War and Sanctions, Vinokurov Alexander Semenovich https://sanctions.nazk.gov.ua/en/sanction-person/656/

Georgian News, Lavrov’s Sanctioned Daughter and Son-In-Law in Georgia – GD Responds to Demonstrators with Repressions https://sakartvelosambebi.ge/en/news/lavrovs-sanctioned-daughter-and-son-in-law-in-georgia-gd-responds-to-demonstrators-with-repressions

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката