fbpx

Вярно е, че Украйна допуска възможността в бъдеще да мобилизира и студенти

  • Вероятността украинските студенти да бъдат включени в плановете за по-нататъшна мобилизация не се изключва от властите в Киев.
  • Към момента обаче студентите не подлежат на мобилизация за периода на обучението си.

„Украйна допуска мобилизация на студенти“ – под това заглавие в няколко български онлайн медии отразяват думите на съветника по медийните въпроси на украинския президент Алексей Арестович. Читател на Factcheck.bg се усъмни в достоверността на тази информация. Нашата проверка показа, че информацията е вярна, но думата „допуска“ в заглавията създава впечатлението, че Киев вече е разрешил мобилизацията на студенти. Всъщност става дума за това, че тази възможност не се изключва, ако Русия мобилизира един милион души.

На 24 септември Алексей Арестович участва в предаването на Марк Фейган, опозиционен руски общественик и правозащитник, по повод продължаващата седми месец война в Украйна. Темите, които обсъждат, са развитието на военните действия, частичната мобилизация в Русия, заплахата на руския президент Владимир Путин да използва ядрена сила, изказването на руския външен министър Сергей Лавров пред Общото събрание на ООН. В акцент на разговора се превръща мобилизацията в Русия и двамата събеседници неколкократно се връщат към нея. Още в началото Арестович развива тезата, че до края на ноември на три етапа в Русия ще бъдат мобилизирани почти един милион души. „Има ли Украйна личен състав, който да удържи?“ пита водещият. „Да, в момента един милион души у нас са в армията“, казва Арестович и допълва, че ако силите не достигнат, ще има допълнителна мобилизация- „ние сме пет милиона, пет милиона и половина“.

YouTube канала на Марк Фейгин има 1 800 000 абонати. Предаването на живо с Арестович привлича над 2 200 000 зрители, като най-често задаваният въпрос е ще бъдат ли мобилизирани студентите. „Ако Русия мобилизира един милион души, на нас какво ни остава. Всеки ще ни е нужен. Перспективата не е добра. Засега не пипаме студентите. Засега те не отиват в армията. Но в крайна сметка може да се окаже, че всички ще отидат в армията, защото става въпрос за физическото оцеляване на нацията“, отговаря съветникът на президента Зеленски.

Според Закона за мобилизационната подготовка и мобилизацията на Украйна учениците в професионални гимназии и студентите, получаващи професионално образование, както и учещите за магистратура и докторантура не подлежат на наборна военна служба при мобилизация за периода на обучението им.

На 15 август Върховната Рада (парламентът на Украйна) удължи мобилизацията и военното положение с още 90 дни, до 21 ноември. Заради забраната всички мъже между 18 и 60 годишна възраст да напускат страната, министърът на образованието Сергей Шкарлет потърси помощ за студентите, учещи извън страната. В писмо до колегите си в чужбина той помоли да им бъде осигурен онлайн достъп до образование или студентските им права да бъдат запазени за 1 година без промяна на финансовите условия.

Проверено

Алексей Арестович, съветник на президента Зеленски, наистина допуска възможността украински студенти да бъдат мобилизирани в бъдеще. Това би се случило, ако Русия увеличи броя на мобилизираните от 300 000 на 1 милион души. В момента обаче студентите не подлежат на мобилизация в украинската армия.

Източници

Предаването в YouTube канала на журналиста Марк Фейгин с участието на Алексей Арестович  https://www.youtube.com/watch?v=sGcv3XheAwE

Закон за мобилизационната подготовка и мобилизацията на Украйна https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Решение на Върховната Рада на Украйна за удължаване на срока на  мобилизацията и военното положение https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2501-IX#Text

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката