fbpx

Вярно е, че в Барселона общината може да дава под наем частни необитавани жилища

  • В Барселона общината има право да поема контрол върху имоти и да дава под наем частни имоти и жилища, необитавани поне от две години;

  • Мярката важи за всички общини в регион Каталуния и е създадена, за да се увеличи броят общински жилища в региона;

  • Жилищата могат да се отдават под наем на социално слаби граждани от общината за период от 4 до 7 години, като има възможност и местните власти да ги купят от собственика.

В интервю пред „Дневник“ архитектът Явор Панев казва, че в Барселона общината може да конфискува и дава под наем частни имоти, които не са обитавани повече от 2 години. Архитектът дава пример с политиката в Каталуния за „уплътняване” на застроените части на града. Factcheck.bg направи проверка, след като интервюто предизвика  противоречиви реакции в социалните мрежи и потребители изразиха съмнения в достоверността на твърдението на арх. Панев.

В Барселона има и възможност общината да купи жилището

В действителност, според закон от 2016 г., общините в Каталуния имат право да поемат контрола върху жилища, които са оставени без наематели за повече от две години. Това включва възможността местните власти да отдадат под наем тези имоти на хора, които се нуждаят от общинско жилище. Контролът над имота се връща на неговия собственик след четири до седем години. В Барселона има и възможност общината да купи жилището срещу 50% от пазарната цена. Политиката е ориентирана най-вече към наемодатели с голямо количество имоти – главно банки и фондове.

Мярката е предложена като реакция на последиците от финансовата криза от 2008 г., която в Испания предизвика ипотечна и банкова криза. Последвалият от срив в цените на имотите беше преодолян за няколко години, но пандемията от коронавирус причини нов спад в цените на жилищата. Компаниите, собственици на голямо количество имоти, ги оставят празни в очакване стойността им отново да се повиши, а обитаеми жилища остават празни в продължение на години. 

Жилищната политика е въведена в каталунския регион през 2016 г., но в последствие се отменя с решение на Конституционния съд. През 2018 г. каталунският парламент я възстановява. Каталунския закон позволява отчуждаването на жилища за период между четири и десет години, стига имотите да се намират в райони с голямо жилищно търсене. 

Такъв е случаят с банката SAREB, която през 2020 г. е притежавала 149 празни имота на територията на Барселона. Мярката е създадена и поради голямото търсене на общински жилища в региона, както и в опит местните власти да се справят с проблема необитаеми имоти да стават място за употреба на наркотици, т.нар. „нарко-апартаменти”.

Каква е процедурата?

Имотите, които могат да станат обект на тази процедура, са събрани в регистър на празните жилища. Това става като се проверят битовите сметки на имота и като се потвърди, че той не се обитава от поне две години. Имотите, които не са регистрирани като основно жилище, но се обитават епизодично, не могат да бъдат иззети временно от местните власти.

На практика процедурата е следната: в случай, че общината идентифицира празен имот в район с голямо търсене, тя има правото да издаде заповед за отчуждаване, с която контрола върху имота се прехвърля на града. Тази заповед може да бъде отменена, ако в рамките на 3 месеца собственикът намери наемател за жилището. Има и условие, че наемът трябва да бъде определен от общината, а той е под пазарните цени, за да може да бъде плащан от социално слаби граждани. Ако собственикът не намери наемател, имотът става общинско жилище за срок от четири до седем години.

Градският комисар по жилищното настаняване Лучия Мартин обяснява, че намерението е да се окаже натиск върху собствениците на имоти да отдават под наем празните жилища, а не общината да извърша масово принудително изкупуване. „Ние не сме тук, за да експроприираме. Това, което искаме, е апартаментите да се отдават под наем“.

Мерките са част от по-широка политика на региона, която да реши проблема с липсата на достатъчно общински жилища и големия брой граждани, които се нуждаят от дом под наем на по-ниска цена. Тази политика позволява хората, които чакат за общинско жилище, да получат временен дом, докато местната управа строи нови общински жилища. 

Проверено:

В Барселона общината може временно да изземе жилище, за да го даде под наем на граждани, които отговарят на изискванията за наем на общински имот. За да стане това, в жилището не трябва да живее никой поне от 2 години, и собственикът да откаже да го даде под наем. Контролът на тези жилища се поема от общината за период от 4 до 7 години. Политиката е ориентирана основно към собствениците на големи количества имоти, каквито са банките и фондовете.

Източници:

Явор Панев, архитект: Затворените луксозни комплекси в София са генерална грешка: https://www.dnevnik.bg/intervju/2023/11/07/4537370_iavor_panev_arhitekt_zatvorenite_luksozni_kompleksi_v/?fbclid=IwAR2ykiiWqHxvJ9xLkNB5lpHDmo9vZmYbrPyfPG3krem_bux8nlqIJB1Meqg

Barcelona’s Latest Affordable Housing Tool: Seize Empty Apartments: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-16/to-fill-vacant-units-barcelona-seizes-apartments

Se reactiva la expropiación de pisos vacíos de bancos para necesidades sociales: https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/barcelona-plus/20180416/442615368803/expropiacion-pisos-vacios-bancos-barcelona-compra-edificio-poble-sec-alquiler-social.html

Barcelona Forces Banks to Turn Repossessed Homes Into Affordable Housing: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-17/in-search-of-affordable-housing-barcelona-turns-to-repossessed-homes

Catalonia tells landlords use or lose’ empty housing in affordable property drive: https://www.reuters.com/article/spain-housing-catalonia-idUSL8N3773L2

Government open to expropriating 200 empty housing units: https://www.catalannews.com/politics/item/government-open-to-expropriating-200-empty-housing-units#google_vignette

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката