fbpx
За нас

Кои сме ние

Factcheck.bg е единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите - инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ).

Екипът е съставен през май 2021 г. от професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда. Целта на проекта е да проверява твърдения по теми от обществено значение с потенциал за социално влияние, като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм. Проектът се старае да помага и на журналисти да отсяват фактите от невярната информация в социалните мрежи, традиционните медии, публични изказвания на политици и държавници, както и други източници. Проверките в сайта имат за цел и да информират българските граждани, които се интересуват от новинарския поток и актуалните събития в страната и търсят отговори на въпроси от социално значение.

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е неправителствена организация, основана през 2010 г. Член е на Международната асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), която събира журналисти и независими организации от над 20 европейски държави. Като професионална асоциация, АЕЖ изказва позиция и публично коментира теми от особена обществена важност. Работи съвместно с журналисти от цяла Европа по защитаването на свободата на словото, достъпа до информация, интегритетът на информацията и физическата сигурност на журналистите. Асоциацията предоставя на своите членове възможността да участват в националната и международната ѝ мрежи. Асоциацията е официален наблюдател в управителния комитет за медиите на Съвета на Европа.