България се включва в Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) веднага след падането на комунизма в страната?

  89

  България се включва в Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) веднага след падането на комунизма в страната?

  Верен отговор! Грешен отговор!

  Програмата PISА е постижение на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и стартира през 2000 г. Заради големия интерес България се включва към програмата през 2001 г., или повече от 10 години след падането на комунизма.

  Проверката е направена по повод думите на проф. Иво Христов (депутат от БСП в 44-ото и 45-ото НС и кандидат-депутат за 46-ото НС) пред bTV: „Само да ви дам една информация. Да речеме по така наречените тестове PISA – това са едни стандартизирани тестове, които се правят в Европа – след лошия комунизъм в кавички, нашите ученици са били между четвърто и седмо място в областта на точните науки, природните, и хуманитарните, литература, писане и четене. В момента са зад 40-ото място и вървят още по-надолу“.

  Още по темата може да прочетете тук.

  Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.