fbpx

Япония не забранява употребата на микровълнови фурни

„Японското правителство реши да изхвърли всички микровълнови фурни в страната преди края на тази година”, твърди Фейсбук публикация от 15 ноември, която се радва на голяма популярност. Причината за предполагаемата забрана е проучване на учени от Хирошима, според което микровълновите фурни са причинили по-голяма вреда за здравето на хората, отколкото атомните бомбардировки в края на Втората световна война. „Експерти” са установили радиация в храна, загрята в микровълнова фурна, поради което всички фабрики за производство на уредите се затварят, продължава текстът.

До момента въпросната Фейсбук публикация е събрала повече от 2 300 реакции, близо 500 коментара и над 9 700 споделяния от потребители на социалната мрежа.

Същият текст, придружен от снимка на задраскана с червен кръст микровълнова фурна, е препубликуван в още няколко профила и Фейсбук групи през изминалите дни. Сред тях са групите „Да научим нещо, забавлявайки се” (с близо 8 000 членове), „Здравето е мой приятел” (с над 560 потребители) и „Станислав Тенев – официална страница” (с повече от 41 000 последователи). От изброените публикации постът набира сумарно още близо 900 споделяния.

Над 1 300 са споделянията на публикацията и във Фейсбук групата „Удоволствието от живота”, където едва в края на дългия текст се отбелязва, че новината е „фалшива”.

Това далеч не е първата „забрана” на микровълновите фурни

Както и в други случаи, и в този наблюдаваме как една и съща информация се „съживява” многократно през годините и получава нова популярност в социалните медии. Първата поява на конкретната „новина” в интернет е през март 2019 г., а два месеца по-късно твърдението за предстоящата забрана на микровълновите фурни в Япония е опровергано от сайта за проверка на фактите Snopes.

Оказва се, че сензацията е измислена от руския сатиричен сайт „Панорама”. Публикацията със заглавие „Япония окончателно се отказва от микровълновите фурни до 2020 г.”. се появява на 03.03.2019 г.

Източник: „Панорама“

Текстът е идентичен с този от Фейсбук постовете по темата, които се разпространяват в момента. Има обаче и подробности, които в новата версия липсват: според „Панорама” след забраната на микровълновите фурни в Япония употребата им ще се наказва със затвор, а научен експеримент е показал, че дори и хлебарките умират в микровълнова фурна, включена на пълна мощност. 

Тези колоритни елементи от оригиналния текст всъщност подсказват сатиричната му природа и може би биха подтикнали потребителите да се усъмнят в достоверността на „новината”. 

В сайта „Панорама” ясно и неколкократно е посочено, че съдържанието на медията е изцяло сатирично. В края на всяка статия пише: „Всички текстове на този сайт са гротесктни пародии на реалността и не представляват истински новини.” Определението „сатирично издание” е част от самото лого на „Панорама”, а за всеки случай е публикувано и изрично предупреждение, което гласи: „Без изключение, всички материали на „Панорама” са сатира и измислица”.

Бърз преглед на актуалните текстове, публикувани в онлайн изданието, също затвърждава сатиричния му характер: „новините” от 26.11.2021 включват предстоящото унищожаване на Колизеума от властите в Рим, използването на товарни вагони за превоз на неваксинираните пътници в руската железница и др.

Въпреки всички предупреждения и очевидните сигнали за сатиричния характер на текста, историята за забраната на микровълновите фурни придобива огромна популярност. Според информация на сайта Snopes от май 2019 г.  „новината” е преведена на поне три езика – английски, арабски и испански, а най-голяма популярност добива под формата на Фейсбук пост от 21.04.2019 г. в испаноезичната страница El Signo De Los Tiempos („Знакът на времето”), откъдето е споделена над 25 000 пъти. 

Към настоящия момент цитираният от Snopes пост не съществува в социалната мрежа. Споменатата Фейсбук страница обаче продължава да споделя новини от типа на „Бил Гейтс разпръсква химикали в атмосферата с помощта на хиляди самолети”.

Източник: Snopes

ПРОВЕРЕНО:

Твърдението, че Япония планира да забрани производството и употребата на микровълнови фурни, е невярно. Цитираната в популярния Фейсбук пост информация е изфабрикувана от сатиричен сайт през 2019 г. Впоследствие е публикувана и препубликувана многократно на различни езици и разпространявана в социалните мрежи.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката