fbpx

Защитата на християнското семейство като фасада за политическа агитация

„Ама какво ми излизат по улицата тия на тоя парад. Да ги гледат децата“…

Думите са на млада жена към приятели, с които пътува в софийското метро. „Следваща станция: Национален дворец на културата“, прекъсва ги информацията за спирките. Точно пилоните на НДК са началната точка на „Шествие за традиционното християнско семейство“ на 12 юни, което се противопоставя на насроченото за същия ден събитие „София прайд“ в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора).

Изказаното от жената в метрото мнение е често срещано в коментарите в социалните мрежи. Можете да ги познаете лесно по хаштага #АзСъмПротив. Против „публични манифестации на разврат, голота и всякакъв вид сексуална пошлост“, „нормализирането на педофилията“, „български държавен апарат, под натиска на джендър и педофилски организации, който да има властта да отнема правата на българските родители над техните деца и да предоставя тези деца на еднополови двойки и на педофили“ и други.

източник: https://rod-bg.com/

Разпространява ли педофилия ЛГБТИ общността?

Всъщност, напрежението се повиши седмица преди двете паралелни събития, по повод прожекция на филми с ЛГБТИ-тематика в рамките на Прайда.

„Агресивната пропаганда на ЛГБТИ накрая завършва с педофилия“, казва евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран в сайта на партията, по повод прожекция на филма „Змия“ от програмата на „София прайд филм фест“. И той, и формацията са сред организаторите, посочени в събитието „Шествие за традиционното християнско семейство“.

Филмът, режисиран от Андрей Волкашин и дело на северномакедонски и български екип, започва с игра на деца, които намират змия, разказва сюжета „Клуб Z“. Единият от групата я хваща и започва да тормози останалите, но Марио на 9 години се защитава като го замерва с камък. Следва гонитба, която отвежда Марио до прозорец на непознат – мъж на име Борче, който в този момент се гримира. Докато снима селфи, вижда на заден план момчето и му се скарва. Марио разказва какво се е случило, Борче му съчувства и го изпраща до вкъщи.

По-късно групата деца отново са се събрали и са си намерили нова игра – мажат се с червило, а Марио е облякъл сватбената рокля на майка си. Родителите му се прибират и виждат какво правят децата. Следва сцена, в която Марио пере изцапаната рокля. На вечеря баща му го пребива, а майка му го пита дали е гей, на което Марио отвръща: „Какво?“. „Нищо, извинявай, майка ти говори глупости. Не ти се сърдя за роклята“, казва таткото.

Историята завършва със сцена, в която групата деца виждат на улицата Борче и го тормозят. Стига се до удар, при който мъжът припада. Всички се разбягват, но Марио решава да се върне и със сълзи на очи се извинява на Борче.

Заради този сюжет с основна линия насилието и как то може да стане ролеви модел за подражание, от ВМРО пратиха писмо до Държавната агенция за закрила на детето с питане: „Педофилията нещо нормално ли е? Защото това се твърди в скандалния филм „Змията“. Освен съобщението, групи от противници на „София прайд“ демонстрираха несъгласието си пред кино салоните, където бяха предвидени прожекции на филма.

Сред причините за реакцията е синопсисът, в който отношенията между Борче и Марио са описани като „приятелство между ексцентричния гей мъж Борче и деветгодишния смелчага Марио“. Следват множество статуси в социалните мрежи, в които се осъжда описанието като пропаганда на педофилията – „гнусен сюжет“ според ВМРО, а други противници на „София прайд“ заменят думата „приятелство“ с „любов“ от синопсиса и променят смисъла на сюжета.

източник: Veda Film Productions

Според законите у нас за педофилия се приема блудство или секс с лице, което не е навършило 14 години. В чл. 149 на Наказателния кодекс за блудство е описано „извършване на действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст“. За секс в чл. 157 е посочено „полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол“.

„Ние днес бяхме в полицията около час и половина. С полицейските служители, включително с „Детска престъпност“, гледахме филма „Змия“ и те казаха: „Няма нищо подобно“. Някои от полицейските служители се разплакаха на филма“, разказва на 4 юни пред „Дарик радио“ адвокатът Деница Любенова, която защитава правата на ЛГБТИ общността. Според програмния директор на Дома на киното и артистичен директор на „София прайд филм фест“ Христо Христозов „разбира се, във филма не става дума за педофилия“.

Няма официално съобщение от властите, но „Змия“ не е спрян от излъчване. Филмът е показан на повече от 30 фестивала по света, има награда „Най-добър филм“ от фестивала „Петит План“ в Гърция, който е изцяло с фокус върху децата и младежите. „Досега навсякаде филмът е приет като една сърдечна и човечна история, подходяща за гледане, както от възрастни, така и от деца. Сега, преди премиерата в България, за първи път се сблъскваме с такава реакция и то още преди филма да бъде видян“,  казва режисьорът Андрей Волкашин пред dnes.bg.

източник: https://vmro.bg/

Християнство, традиции, пропаганда

„Тази идеология – проблемът е точно това – че тя по своя изначален замисъл е антихристиянска и следователно няма как една антихристиянска идеология, която казва няма мъж и жена, а има хиляда пола – колкото си измислим, няма проблем в пълното сексуално освобождение, няма проблем дори в един момент да нормализираме и легализиране педофилията, няма как да заживее една такава антихристиянска, всъщност езическа по своята същност идеология, в едно християнско общество“, казва в интервю през март 2021 г. пред телевизия „Европа“ Кристиян Шкварек – също отбелязан във „Фейсбук“ като организатор на събитието „Шествие за традиционното християнско семейство“.

Шкварек в момента е представител на групата на Европейските консерватори и реформисти в България, бил е кандидат за евродепутат от листата на ВМРО през 2019 г. Повод за изказването му е искане на градове и общини в Полша да станат „зона, свободна от ЛГБТ“, на които по думите му „ЕС им казва: „Не, не можете.“ 

И евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки поиска България да бъде „зона без ЛГБТИ-пропаганда“. „Ето това, уважаеми г-жи и г-да в ЕК и ЕП, е фашизъм. Или по-лошо – това е сталинизъм!“, смята той, цитиран от пресцентъра на партията си, след приемането на резолюция на Европейския парламент. В документа ЕС е обявен за „зона на свобода за ЛГБТИК лицата“, а причината за приемането е „отстъплението по отношение на правата на ЛГБТИК лицата в някои държави от ЕС, по-специално Полша и Унгария“.

У нас през март течеше предизборна кампания за парламентарни избори. „На 4 април ще гласуваме за такива, които почитат традиционните български ценности, които са брак между мъж и жена, както е записано в българската конституция“, казва във видеообръщение Христо Лафчиев – член на Управителния съвет на сдружение „Български родителски централен комитет“. Организацията също е отбелязана във „Фейсбук“ като инициатор на „Шествие за традиционното християнско семейство“, което ще се проведе по време на предизборната кампания за новите парламентарни избори на 11 юли.

„Защото е лесно да кажем, че кучето е котка, че лъвът е птица, че китът днеска се чувства делфин, а делфинът – цаца. Само че семейството е нещо много специфично – открай време то е от мъж и жена. Ако аз днеска се чувствам мулатка, това не означава, че съм, напротив, би трябвало да ме вземат в някои домове, специфични. Хора, тези избори отиваме, за да гласуваме за ценностни системи“, агитира през март Христо Лафчиев.

източник: https://fb.com/ParentsUnitedForChildren/photos/gm.178747727502642/617187956343661/

„Шествието за традиционното християнско семейство“

е насрочено за 12 юни. Освен че по този начин съвпада със „София прайд“, случайно или не отбелязва началото на предизборната кампания за изборите на 11 юли. Сред организаторите на шествието, освен споменатите партии и представители, има и хора, и организации, свързани по един или друг начин с политически формации. Събитието е достигнало във „Фейсбук“ до 675 495  профила, показват данни на онлайн инструмента CrowdtAngle (до 10 юни). 

Сдружение „РОД интернешънъл“ („Родители, обединени за децата“) участва както чрез основната си „Фейсбук“ страница, така и с тези на русенската, пловдивската и великотърновската си структури. 

Сред инициатори на шествието е и страницата „David Aleksandrov“ с администратор Давид Александров. Той и неговото семейство са на една от снимките, с които се рекламира събитието. 

Александров е член на управителния съвет на „РОД интернешънъл“, бил е и кандидат за депутат от гражданската квота в листите на ВМРО в София (25-и избирателен район) и в Русе на провелия се на 4 април вот за Народно събрание. В кампанията си той е агитирал с онлайн плакати, които обещават „утвърждаване на традиционни, български, семейни и християнски ценности“ и „укрепване на брака и семейството от баща – мъж, майка – жена, и техните деца“. Александров е организирал и раздаване на „300 православни Нови Завети и Детски библии, одобрени от Министерството на образованието“.

Друг член на управителния съвет на „РОД интернешънъл“ – Владимир Шейтанов, също е сред организаторите на „Шествие за традиционното християнско семейство“, представен чрез „Лична страница на адв. Шейтанов“. В профила си той разпространява информация за „войната за децата“ и „войната за семейството“. Сред споделеното са искания да бъде спряно „възраждането на Истанбулската конвенция“ и приемането на Националната стратегия за детето. Със сходни мотиви адвокат Шейтанов се изказва и против европейската Стратегия за правата на детето.

„РОД интернешънъл“ има сключено споразумение с партия „Атака“ за сътрудничество в спирането на „антисемейните политики, които се стремят да разбият българското семейство“, обявено в партийната телевизия „Алфа“.

източник: https://www.facebook.com/attorney.Sheitanov/posts/267579341533241

Зад „Шествие за традиционното християнско семейство“ застава още партия ЧЕСТ („Чиста, единна и суверенна татковина“). В регистъра на политическите партии към Софийския градски съд за представители на формацията са посочени Иван Спиридонов и Симеон Костадинов. 

В текст на „Свободна Европа“ от януари 2021 г. под заглавие „Борба със Сорос и «кармична връзка» с Русия. Нова националистическа партия търси място под слънцето“ Костадинов е описан като юрист, активен участник в Луковмарш и автор на биография на ген. Христо Луков. През 2013 г. Костадинов говори за „Кръв и чест“ пред вестник „Капитал“ и описва членовете му така: „младежи, които имат изключително изострено чувство за справедливост, изключително чисто и ясно изразено национално самосъзнание и когато почувстват тези неща, които възприемат като върховни ценности, застрашени, тогава могат да бъдат и не съвсем любвеобилни към враговете на родината“.

„Кръв и чест“ (Blood and Honour) съвпада с популярния нацистки лозунг „Blut und Ehre“, послужил и за заглавие на едноименния сборник статии и есета на висшия нацистки функционер и вдъхновител на Холокоста – Алфред Розенберг. Движението е забранено в няколко държави. Пред „Свободна Европа“ Костадинов казва, че името ЧЕСТ, което е избрал за партията си, е „случайно съвпадение“ с част от името на неонацистката организация.

Друг, посочен за организатор на събитието „Шествие за традиционното християнско семейство“, е сдружение „Теокрация“, което се обявява във „Фейсбук“ за „изграждане на здраво, свободно и отговорно общество, стъпвайки на неотменимия благодатен Божий закон, даден в Светите Писания – Библията“.

Зад събитието са още „Фейсбук“ страниците „Български Родители – Съвременни Будители“, „Да запазим българското семейство“, „Свободата е отговорност“ и НГИ „Граждани в защита на семейството и детето“. И те споделят същите или сходни позиции за запазването на традиционното българско християнско семейство.

източник: https://www.facebook.com/events/372328154121155

За какво е всъщност „София прайд“?

Сред целите на събитието са „защита от дискриминация и защита от други нарушения на основни човешки права“ на ЛГБТИ хората, „ефективна превенция и борба с домашното и основаното на пола насилие по отношение на всички жертви без изключение“ и „въвеждане на правна форма за уредба на личните и имуществени отношения на партньорите в еднополови двойки“.

Организаторите на Прайда се надяват да постигнат не просто равно третиране на ЛГБТИ хората, без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и приемането им от страна на обществото. 

Надежда доста смела, както показва съвсем ново изследване, публикувано на 9 юни 2021 г. Според него отношението на българските граждани към ЛГБТИ общностите е умерено-консервативно. „Съществува единодушие, че ЛГБТИ общностите не трябва да парадират с различието си“, отбелязват изследователите и заключават: 

„Накратко – търпение към тях, стига да не се забелязват.“

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката